Prima pagină » International » NATO îl contrazice pe Aleksandr Lukașenko că trupele străine sunt la frontieră
NATO îl contrazice pe Aleksandr Lukașenko că trupele străine sunt la frontieră

NATO îl contrazice pe Aleksandr Lukașenko că trupele străine sunt la frontieră

23 aug. 2020, 12:46,
Cristian ZAVASTIN în International

NATO îl contrazice pe Aleksandr Lukașenko că trupele străine sunt la frontier Belarusului. Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a susținut că „puterile străine” organizează o strângere de trupe la granița țării.

În aceste condiții, Aleksandr Lukașenko a spus că și-a plasat forțele armate în „alertă înaltă”.

Altfel, protestele au continuat pe străzile capitalei Minsk sâmbătă, după alegerile disputate în urmă cu două săptămâni. Demonstranții cer ca domnul Lukașenko să se ridice.

NATO îl contrazice pe Aleksandr Lukașenko că trupele străine sunt la frontieră

Liderul, care a condus Belarusul timp de 26 de ani, a susținut că blocul NATO a încercat să divizeze Belarusul și să instaleze un nou președinte la Minsk. El a spus că trupele din Polonia și Lituania se pregătesc și că își mută forțele armate spre granița de vest a țării.

„Aceste forțe agravează situația din țara noastră, încearcă să răstoarne autoritățile”, a spus Alexandr Lukashenko, adăugând că a ordonat șefilor săi de securitate să „ia cele mai dure măsuri pentru apărarea integrității teritoriale a țării noastre”.

Nato a respins afirmația, afirmând că aceasta reprezintă „nici o amenințare pentru Belarus și nici o altă țară și nu are o acumulare militară în regiune. Postura noastră este strict defensivă”.

„Regimul încearcă să abată atenția cu orice preț de problemele interne din Belarus, cu declarații total lipsite de fundament despre amenințările externe imaginare”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda agenției de știri AFP.

Un oficial al președinției poloneze a numit acuzația potrivit căreia Polonia a planificat orice „propagandă” a regimului de destabilizare a frontierei de către Belarusii, ceea ce era „trist și surprinzător”.

„Polonia … nu are o astfel de intenție”, a adăugat oficialul.

Nato a cerut Belarusului să respecte drepturile fundamentale ale omului cetățenilor săi.

Alexandr Lukashenko a fost reales președinte la 9 august, dar votul a fost considerat în mare măsură fraudulos. Protestele care contestă rezultatul au fost întâmpinate de o represiune brutală care a ucis cel puțin patru persoane, iar manifestanții au spus că au fost torturați în închisori și centre de detenție.

Un număr mare de manifestanți este de așteptat să se adune din nou la Minsk duminică.

Președintele a promis să oprească protestele și a acuzat anterior disidența asupra „revoluționarilor susținuți de străini”.

Sâmbătă, mulți protestatari au arborat steaguri bieloruse pe străzile din Minsk în timp ce scandau „libertate”.

Cele mai masive proteste din istoria Belarusului

Cele mai masive proteste din istoria Belarusului au avut loc duminică,. 16 august 2020, atunci când peste 100.000 de persoane au protestat. Conform presei locale şi internaţionale. manifestării i-au cerut liderului ţării să demisioneze şi să predea puterea liderului opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia. Manifestările au pornit după alegerile prezidenţiale care au avut loc în urmă cu câteva zile. Aleksandr Lukaşenko a câştigat alegerile cu un scor uriaş ceea ce a ridicat suspiciuni de frauda. Protestatarii considera că alegerile s-au fraudat, iar
Aleksandr Lukaşenko ocupa ilegitim funcţia pe care o deţine de 26 de ani.

Ce se întâmplă la nivel internațional?

Președintele Lukașenko, care a condus Belarusul de 26 de ani, s-a confruntat, de asemenea, cu presiuni crescânde din partea altor țări europene.

Duminică, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că UE ar trebui să „continue să se mobilizeze de partea a sute de mii de belaruși care protestează pașnic pentru respectarea drepturilor, libertății și suveranității lor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`