Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenber, a declarat că există un demers dedicat apărării în zona estică a Europei, în contextul în care tensiunile rămân ridicate, din cauza acumulării de trupe ruse de la graniță cu Ucraina.
„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen lung ale prezenței noastre în partea de est a Alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală, dar există acum un proces în desfășurare în cadrul NATO”, a spus Stoltenberg la Bruxelles.
Propunerea întăririlor urmează să fie discutată la întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO din 16 și 17 februarie.
Guvernele occidentale i-au cerut Moscovei să-și retragă trupele de la frontierele Ucrainei, însă apelurile nu au avut ecou.
La rândul său, Moscova a cerut retragerea NATO din fostele state comuniste, pe poziții la nivelul anului 1997, cerință considerată de aliați inacceptabilă.
Jens Stoltenberg: „Rusia va avea parte exact de opusul a ceea ce solicită”
„Dacă Rusia vrea cu adevărat mai puține trupe NATO în apropierea frontierelor, va avea parte de ceva opus”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă alături de președintele polonez Andrzej Duda.
Stoltenberg s-a referit la decizia NATO de a desfășura grupuri de luptă în estul Alianței după anexarea Crimeei de către Moscova, în 2014.
NATO menține în prezent trupe în estul Europei prin rotație, însă aceste trupe nu sunt dislocate permanent.
Din țările baltice și până la Marea Neagră, desfășurările de trupe NATO au fost efectuate la scară redusă, pentru a încerca să descurajeze, și nu să provoace, o nouă eventuală agresiune rusă.
Ungaria și Slovacia au fost menționate de oficiali occidentali drept potențiale gazde pentru trupele NATO, deși nu au fost luate decizii în acest sens.
Circa 1.700 de militari americani, majoritatea din Divizia a 82-a aeropurtată, din baza de la Fort Bragg, statul american Carolina de Nord, urmează a fi desfășurați în Polonia, adăugându-se trupelor SUA aflate deja aici.
NATO este gata de întărirea prezenței în statele baltice și Polonia
Şeful comitetului militar al NATO, Rob Bauer, a declarat luni că Alianţa este dispusă să-şi crească prezenţă militară în statele baltice şi Polonia în cazul în care Rusia îşi menţine trupele în Belarus după încheierea exerciţiului militar „Allied Resolve-2022.
Rusia are 30.000 de militari prezenţi în Belarus, stat care se invecineza cu Ucraina, pentru exerciţii militare comune în această lună, a precizat NATO, estimând desfăşurarea totală de trupe ruse de la graniţele Ucrainei la peste 100.000 de soldaţi. Până în prezent au existat temeri că un eventual atac al Rusiei împotriva Ucrainei ar putea veni din nord unde această ţară are graniţa cu statul Belarus.
Statele Unite au început procedurile de desfăşurare a 3.000 de militari în România şi Polonia săptămâna trecută pentru a-i linişti pe aliaţi, în timp ce Germania a anunţat că ia în calcul să sporească desfăşurarea militară existentă în Lituania, aminteşte Reuters.
Moscova susține că nu plănuieşte o invazie a Ucrainei, dar ar putea întreprinde acţiuni militare nespecificate dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite, printre care se numără promisiunea că NATO nu va permite niciodată aderarea Ucrainei, cerere calificată drept inacceptabilă de Statele Unite şi de ţările membre ale alianţei nord-atlantice.