Ministrul Culturii a declarat că legislaţia trebuie îmbunătăţită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranţă atunci când sunt scoase din ţară la expoziţii, după furtul tezaurului dacic de la un muzeu din Olanda. Natalia Intotero crede că, cel puțin o perioadă, obiectele de patrimoniu nu ar mai trebui scoase din țară iar, ulterior, după ce avem legi mai dure să se facă o ierarhie a artefactelor care pot fi scoase din România și pentru ce perioadă.
Ministrul susține că atunci când obiectele de patrimoniu sunt la expoziții în străinătate pierd „ai noștri, care nu mai au posibilitatea să le admire”, relatează Agerpres.
„La nivelul UE există deja discuţii intense” legate de îmbunătăţirea legislaţiei europene
Intotero a preczat că „la nivelul UE există deja discuţii intense” legate de îmbunătăţirea legislaţiei europene pentru creşterea securităţii muzeelor, dar şi legislaţia din ţara noastră trebuie modificată.
„De îndată ce avem un cadru legislativ mai bine pregătit, va trebui să facem o ierarhie – ce scoatem din ţară la expoziţii, cât scoatem şi perioadele. Dacă ducem aceste obiecte de patrimoniu şi le ţinem în afara ţării o perioadă îndelungată, vedeţi că ai noştri nu mai au posibilitatea să le admire. Cred că trebuie să cântărim cu mai multă atenţie, pentru că lumea este într-o continuă evoluţie, o evoluţie rapidă şi metodele celor care se gândesc la astfel de activităţi (furturi – n.r.) se diversifică”, a mai spus ministrul Culturii.
Întrebată dacă este o soluţie „izolaţionismul” şi să se oprească trimiterea obiectelor de valoare la expoziţii în afara ţării, Natalia Intotero a răspuns că pentru moment nu trebuie să mai trimitem obiecte de patrimoniu la expoziții în afara țării.
„Cred că pentru moment este o soluţie să aşteptăm, dar nu o aşteptare fără a fi productivă. O aşteptare în care să ne mobilizăm cu toţii, să îmbunătăţim legislaţia în sensul de a prevedea mai multe aspecte legate de siguranţă, de securitatea obiectelor pe care noi le scoatem în afara ţării pentru a fi vizualizate de ceilalţi turişti. Să calculăm foarte bine care este beneficiul ţării noastre în cadrul unei expoziţii şi, după ce avem toate aceste aspecte reglementate, alături de colegii specialişti, decidem”, a spus ministrul.
Natalia Intotero are speranţe că obiectele de patrimoniu sustrase în Olanda se vor întoarce în ţară
Ministrul Culturii a vizitat, joi, un sit arheologic din zona Vinga, judeţul Arad, Natalia Intotero a declarat că are speranţe că obiectele de patrimoniu sustrase în Olanda se vor întoarce în ţară într-un timp foarte scurt.
„Mă rog la Dumnezeu, aşa cum se roagă fiecare român în parte, nădăjduiesc, aşa cum ieri seară au fost prinşi cei trei suspecţi, nădăjduiesc să avem un răspuns afirmativ că da, au fost găsite cele patru obiecte atât de dragi nouă şi să le aducem acasă”, a spus ea.
Poliția olandeză a anunțat, miercuri seara, că a arestat trei persoane, care ar fi fost implicate în jaful de la Muzeul din Drents din 25 ianuarie. Suspecții au fost arestați în Heerhugowaard din Olanda de Nord. Anchetatorii au făcut arestările în urma investigației, a imaginilor de pe camerele de supraveghere, dar și a ponturilor primite de la public. Niciunul dintre cei arestați nu e român.