Prima pagină » National » Natalia Intotero spune că legislaţia trebuie îmbunătăţită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranţă
Natalia Intotero spune că legislaţia trebuie îmbunătăţită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranţă

Natalia Intotero spune că legislaţia trebuie îmbunătăţită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranţă

30 ian. 2025, 20:46,
în National

Ministrul Culturii a declarat că legislaţia trebuie îmbunătăţită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranţă atunci când sunt scoase din ţară la expoziţii, după furtul tezaurului dacic de la un muzeu din Olanda. Natalia Intotero crede că, cel puțin o perioadă, obiectele de patrimoniu nu ar mai trebui scoase din țară iar, ulterior, după ce avem legi mai dure să se facă o ierarhie a artefactelor care pot fi scoase din România și pentru ce perioadă.

Ministrul susține că atunci când obiectele de patrimoniu sunt la expoziții în străinătate pierd „ai noștri, care nu mai au posibilitatea să le admire”, relatează Agerpres.

„La nivelul UE există deja discuţii intense” legate de îmbunătăţirea legislaţiei europene

Intotero a preczat că „la nivelul UE există deja discuţii intense” legate de îmbunătăţirea legislaţiei europene pentru creşterea securităţii muzeelor, dar şi legislaţia din ţara noastră trebuie modificată.

„De îndată ce avem un cadru legislativ mai bine pregătit, va trebui să facem o ierarhie – ce scoatem din ţară la expoziţii, cât scoatem şi perioadele. Dacă ducem aceste obiecte de patrimoniu şi le ţinem în afara ţării o perioadă îndelungată, vedeţi că ai noştri nu mai au posibilitatea să le admire. Cred că trebuie să cântărim cu mai multă atenţie, pentru că lumea este într-o continuă evoluţie, o evoluţie rapidă şi metodele celor care se gândesc la astfel de activităţi (furturi – n.r.) se diversifică”, a mai spus ministrul Culturii.

Întrebată dacă este o soluţie „izolaţionismul” şi să se oprească trimiterea obiectelor de valoare la expoziţii în afara ţării, Natalia Intotero a răspuns că pentru moment nu trebuie să mai trimitem obiecte de patrimoniu la expoziții în afara țării.

„Cred că pentru moment este o soluţie să aşteptăm, dar nu o aşteptare fără a fi productivă. O aşteptare în care să ne mobilizăm cu toţii, să îmbunătăţim legislaţia în sensul de a prevedea mai multe aspecte legate de siguranţă, de securitatea obiectelor pe care noi le scoatem în afara ţării pentru a fi vizualizate de ceilalţi turişti. Să calculăm foarte bine care este beneficiul ţării noastre în cadrul unei expoziţii şi, după ce avem toate aceste aspecte reglementate, alături de colegii specialişti, decidem”, a spus ministrul.

Natalia Intotero are speranţe că obiectele de patrimoniu sustrase în Olanda se vor întoarce în ţară

Ministrul Culturii a vizitat, joi, un sit arheologic din zona Vinga, judeţul Arad, Natalia Intotero a declarat că are speranţe că obiectele de patrimoniu sustrase în Olanda se vor întoarce în ţară într-un timp foarte scurt.

„Mă rog la Dumnezeu, aşa cum se roagă fiecare român în parte, nădăjduiesc, aşa cum ieri seară au fost prinşi cei trei suspecţi, nădăjduiesc să avem un răspuns afirmativ că da, au fost găsite cele patru obiecte atât de dragi nouă şi să le aducem acasă”, a spus ea.

Poliția olandeză a anunțat, miercuri seara, că a arestat trei persoane, care ar fi fost implicate în jaful de la Muzeul din Drents din 25 ianuarie. Suspecții au fost arestați în Heerhugowaard din Olanda de Nord. Anchetatorii au făcut arestările în urma investigației, a imaginilor de pe camerele de supraveghere, dar și a ponturilor primite de la public. Niciunul dintre cei arestați nu e român.

Bugetul.ro
Belea mare pentru Antena 3 CNN și România TV. Cele două televiziuni de știri concurente au primit vestea din partea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului
redactia.ro
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul concurent de la "Mireasa" în el. Detalii cutremurătoare
Bugetul.ro
Fabrica românească vândută pe nimic unui milionar israelian. Cumpărătorul a murit, iar acum afacerea a ajuns pe mâinile moștenitoarelor omului de afaceri
a1.ro
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Perneș. Nașul fostului concurent de la Mireasa a mărturisit toate detaliile
Playtech.ro
Cât de puternică este armata Europei, de fapt? Ţara care are cele mai puternice trupe, topul este surprinzător
observatornews.ro
Filmul morţii lui Dorin, tânărul care a făcut infarct la volan. Cu o oră înainte refuzase transportul la spital
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Platformele de streaming ne-au schimbat viața. Impactul lor asupra obiceiurilor zilnice
realitatea.net
Cum fac bucătăresele din Ardeal plăcintă de mere cu aluat turnat. Rețeta din străbuni
SportpeSurse
Transformare incredibilă pentru Corina Ungureanu, campioana care a cutremurat România cu un clip nud realizat în Japonia. Ce lecție a învățat femeia de 44 de ani
Playtech.ro
Cine nu mai are dreptul la stimulentul de inserţie? Se pierd mulţi bani lunar, noua regulă de care părinţii ...
Dailybusiness.ro
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
RomaniaTV
Irina Loghin, petrecere pe lux și opulență, la 86 de ani. Cum a venit îmbrăcată. Invitații au crezut că nu văd bine
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Ce meserie are fiica cea mare a lui Ilie Bolojan. Lucia-Maria seamănă leit cu fosta soție a președintelui interimar
redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`