Prima pagină » Eveniment-Social » Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare mare a anului bisericesc! Ce trebuie să facă bolnavii în această zi pentru a-și recupera sănătatea – FOTO

Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare mare a anului bisericesc! Ce trebuie să facă bolnavii în această zi pentru a-și recupera sănătatea – FOTO

08 sept. 2023, 02:00, 2 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Eveniment-Social

An de an, în data de 8 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare mare de pe durata anului bisericesc. În popor este cunoscută drept Sfânta Maria Mică. Această zi de sărbătoare este trecută în calendar cu cruce roșie și are dezlegare la pește

O parte din scrierile bisericești ne dezvăluie faptul că Fecioara Maria s-a născut în orașul Sepphoris din Palestina. Există însă și surse conform cărora Fecioara Maria s-a născut în Nazaret, dar și scrieri care susțin că Maica Domnului s-a născut într-o locuință situată în apropiere de Casa Oilor din Ierusalim.

De când sărbătoresc creștinii Nașterea Maicii Domnului

o icoana cu Nasterea Fecioarei Maria

În popor, sărbătorea este cunoscută drept Sfânta Maria Mică

Părinții Fecioarei Maria, Sfinții și Drepții Ioachim și Ana, nu au reușit ca până la vârsta de 50 de ani să aibă copii. Din această cauză, cei doi soți au fost batjocoriți și excluși de restul oamenilor. Astfel, Ioachim și Ana au început să se roage tot mai mult la Dumnezeu, sperând că într-un final vor reuși să aibă un prunc.

Într-una din zile, în casa celor doi soți și-a făcut apariția un înger ce le-a transmis că vor avea o fiică prin care se va mântui întreaga lume. Sărbătorea Nașterii Maicii Domnului a fost celebrată pentru prima dată în secolul al VI-lea, cu prilejul sfințirii unui lăcaș de cult din Ierusalim. Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită în Răsărit începând cu secolul al VI-lea, iar în Occident din secolul al VII-lea, din timpul domniei Papei Serghie I, însă a început să fie sărbătorită pe scară largă mult mai târziu, în secolul al IX-lea.

o imagine cu un cozonac

Există și o veche tradiție, care spune că în ajunul Nașterii Maicii Domnului, persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome și cu stafide

Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare mare a anului bisericesc! Ce este bine să facă ortodocșii în această zi

un pahar de vin rosu

După aceasta, tradiția spune că bolnavul trebuie să ca dintr-un vas de lut să umple un pahar cu vin roșu

De-a lungul secolelor, în jurul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului s-au țesut o mulțime de tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație. În dimineața zilei de 8 septembrie, creștinii ortodocși, atât cei de la sate, cât și cei din mediul urban, obișnuiesc să aprindă o candelă lângă icoana Maicii Domnului. Creștinii se roagă, în această zi de sărbătoare, pentru sănătate.

Există și o veche tradiție, care spune că, în ajunul Nașterii Maicii Domnului, persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome și cu stafide, care este apoi copt. Cu acesta bolnavii trebuie să urmeze un ritual special. O parte se aruncă în curtea casei, iar restul trebuie să fie consumat de bolnav în timp ce rostește:

„Atâta vreme cât voi trăi, nu voi mai gusta carne de capră. Pentru boală un cozonac, pentru mine vindecare şi sănătate!”.

După aceasta, tradiția spune că bolnavul trebuie ca dintr-un vas de lut să umple un pahar cu vin roșu, din acesta să verse jumătate, iar cealaltă jumătate să o bea, în timp ce rostește o rugăciune pentru sănătate. Se crede că, odată respectat acest ritual, în ziua Nașterii Maicii Domnului, prima sărbătoare mare de pe durata anului bisericesc, bolnavii își vor recupera sănătatea.

Comentarii
  • Orice jurist va va spune că rahatul ăsta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de înșelăciune. Niste popi plătiți de stat, ne spun că vom scăpa de boli daca facem nu știu ce plm ne spun ei. Pe bani. Hai sictir cu minciunile voastre.

  • Anul nu ar trebui să înceapă cu cea mai mare sărbătoare a creștinătății?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024