Prima pagină » National » NASA va plăti unei firme 1 dolar pentru a culege pietre de pe Lună. Va plăti suma în trei rate
NASA va plăti unei firme 1 dolar pentru a culege pietre de pe Lună. Va plăti suma în trei rate

NASA va plăti unei firme 1 dolar pentru a culege pietre de pe Lună. Va plăti suma în trei rate

04 dec. 2020, 08:04,
George Cristian în National

NASA plătește unei companii 1 dolar pentru a colecta pietre de pe lună după ce a fost acceptată ca ofertant câștigător. Joi, Lunar Outpost a primit un contract pentru colectarea probelor pentru agenția spațială americană.

Este unul dintre cele patru contracte atribuite de NASA în cadrul programului său de colectare a resurselor lunare la preț redus.

Au fost mai multe firme participante

Ceilalți ofertanți câștigători au fost Masten Space Systems din California și ispace din Tokyo, alături de filială să europeană. NASA va plăti companiilor pentru colecții individuale de regolit lunar, sau sol lunar, cu o greutate cuprinsă între 50 și 500 g.

„Companiile vor colecta probele și apoi ne vor furniza dovezi vizuale și alte date despre care au fost colectate”, a spus un purtător de cuvânt al NASA .

„Planul este ca misiunea să aibă loc în 2023, dar lucrăm cu mai multe companii lander diferite, ceea ce ar putea avea ca rezultat o dată de lansare anterioară”, a declarat pentru BBC CEO-ul Lunar Outpost, Justin Cyrus.

Lunar Outpost, o firmă de robotică, cu sediul în Colorado, va fi plătită cu 1 USD pentru colectarea rocilor lunare de la Polul Sud lunar.

Dar taxa nu este motivația pentru aceste companii. Se așteaptă să existe multe beneficii științifice pentru misiune, cum ar fi permiterea firmelor să practice extragerea resurselor de pe suprafața lunară. Justin Cyrus a numit-o „o schimbare de paradigmă în modul în care societatea gândește despre explorarea spațiului”.

Compania este în discuții cu Blue Origin și alte câteva companii care lucrează pentru a zbura spre Lună. Blue Origin este o firmă de explorare spațială înființată de fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Printre celelalte oferte câștigătoare, spațiul japonez va fi plătit 5.000 de dolari pentru colectarea propusă în 2022, în partea de nord-est a Lunii.

Nu este vorba despre bani

„Cantitatea nominală de chiar și un dolar este un precedent important pe care NASA îl stabilește”, a spus Sinead O’Sullivan, expert în spațiu.

„Inovația de aici nu are valoare financiară, ci creează norme juridice și de afaceri pentru crearea unei piețe de cumpărători și vânzători în afara constrângerilor Pământului”, a adăugat ea.

Renumeratia pentru cele trei companii vor fi plătite într-un proces în trei pași. Un total de 10% din fonduri în momentul atribuirii, 10% când compania își lansează nava spațială de colectare și 80% atunci când NASA verifică că compania a colectat materialul.

„Da, $ 1 va veni în trei rate mici, dar importante de 0,10 $, 0,10 $ și 0,80 $”, a glumit domnul Cyrus.

Anunțul agenției spațiale joi vine în timp ce China își desfășoară propria misiune de colectare a probelor lunare.

Sonda lunară chineză Chang’e-5 se află în prezent pe drumul de întoarcere pe Pământ cu probe de pe Lună.

NASA duce o cursă contracronometru cu mai multe state din lume

Toată lumea urmăreşte cu sufletul la gură cursa spaţială a celor mai importante state din lume. Se pare că luptă este din ce în ce mai acerbă. State precum Rusia, China sau chiar India vor să își adjudece spaţiul. De exemplu, NASA a realizat în urmă cu aproximativ două spatamani, pe 16 noiembrie, o lansare a unei nave SpaceX.  O navă spațială SpaceX care transportă patru astronauți s-a ridicat duminică în spațiul cosmic – marcând începutul a ceea ce NASA speră că vor fi ani de zile în care compania va ajuta la menținerea completă a Stației Spațiale Internaționale (ISS). Nu a fost prima încercare de colaborare cu cei de la SpaceX. Tot în 2020, SpaceX a lansat o capsulă cu doi astronauți la bord

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`