Prima pagină » Actualitate » NASA va lansa o rachetă spre Lună – FOTO

NASA va lansa o rachetă spre Lună – FOTO

29 aug. 2022, 08:20,
BZI.ro, în Actualitate

Agenția spațială americană face numărătoarea inversă până la decolarea rachetei sale gigant Moon care va ajunge pe Lună. Proiectul se numește Artemis și își propune să readucă oamenii pe suprafața lunară.

Asta în condițiile în care Rusia a oprit recent livrarea de motoare pentru rachetele NASA, un lucru foarte important ținând cont că Moscova deține supremația la acest capitol.

NASA lansează o rachetă spre Lună

SLS este cel mai puternic vehicul dezvoltat vreodată de NASA și va fi baza proiectului său Artemis, care își propune să readucă oamenii pe suprafața lunară după o absență de 50 de ani. Racheta este programată să urce de la Centrul Spațial Kennedy la ora locală 08:33 (12:33 GMT; 13:33 BST) luni.

Sarcina acestuia va fi să propulseze o capsulă de testare, numită Orion, departe de Pământ. Această navă spațială se va întoarce în jurul Lunii pe un arc mare înainte de a se întoarce acasă la o stropire în Oceanul Pacific peste șase săptămâni. Orion nu are echipaj pentru această demonstrație, dar presupunând că întregul hardware funcționează așa cum ar trebui, astronauții se vor urca la bord pentru o serie viitoare de misiuni din ce în ce mai complexe, începând cu 2024.

„Tot ceea ce facem cu acest zbor Artemis I, ne uităm prin prisma a ceea ce putem demonstra și ce putem demonstra că va reduce riscul pentru misiunea cu echipaj Artemis II”, a explicat astronautul NASA Randy Bresnik.

Agenția spațială americană are mai multe oportunități în cursul săptămânii viitoare de a zbura cu SLS-Orion, dar va dori să ia opțiunea imediat în fața ei. Vremea aici, în Florida, este foarte dinamică în această perioadă a anului, cu furtuni electrice frecvente care trec peste portul spațial. Într-adevăr, turnurile de fulger ale padului au fost lovite de mai multe ori în ultimele zile. Dimineața devreme este atunci când condițiile sunt de obicei cele mai calme, ceea ce face ziua de luni o zi grozavă pentru zbor.

„Practic, începutul ferestrei de lansare, sau imediat după ora 08:30 dimineața, are șanse de 80% de vreme favorabilă”, a spus meteorologul Melody Lovin.

Cu toate acestea, dacă problemele tehnice împing lansarea în partea din spate a ferestrei de două ore alocate, probabilitatea scade la 60%, din cauza posibilei pătrunderi a averselor. Racheta nu are voie să decoleze în ploaie.

Agenția Spațială Europeană a colaborat cu NASA

Acest zbor este un moment important nu doar pentru NASA, ci și pentru Agenția Spațială Europeană care a furnizat modulul de service pentru Orion. Aceasta este secțiunea din spate care împinge capsula prin spațiu. Este o contribuție în natură pe care Europa speră că va duce la includerea cetățenilor săi în viitoarele călătorii la suprafața Lunii. În prezent sunt planificate misiuni până la Artemis IX. În această etapă ar trebui să existe habitate și vehicule itinerante pe Lună pe care astronauții să le poată utiliza. Dar, în cele din urmă, Artemis este văzută ca un teren de probă pentru a duce oamenii pe Marte.

„Calendarul pentru asta a fost stabilit de președintele Obama. El a spus 2033. Fiecare administrație succesivă a susținut programul și intervalul de timp realist despre care sunt informat acum este sfârșitul anilor 2030, poate 2040”, a amintit administratorul NASA Bill Nelson.

Așadar, lansarea de către NASA spre Lună a unei rachete reprezintă o premieră a ultimilor 50 de ani. Vă mai aducem aminte faptul că sunt multe voci în spațiul public care contestă aselinizarea făcută de Neil Armstrong în 1969.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *