Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:44020;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Un asteroid de mari dimensiuni pe care oamenii de stiinta l-au descoperit abia la inceputul acestei luni va trece la mica distanta pe langa Terra, sambata, oferind cercetatorilor o sansa uriasa de a studia aceste corpuri ceresti si de a obtine informatii pretioase despre ele, conform Reuters.
Asteroidul, al carui diametru a fost estimat la peste 400 de metri, va trece pe langa planeta noastra cu viteza de 35 de kilometri pe secunda, la sfarsitul dupa-amiezei de Halloween, in jurul orei 17.00 GMT. Cunoscut sub denumirea 2015 TB145, asteroidul se va apropia pana la aproximativ 480.000 de kilometri de Terra – o distanta putin mai mare decat aceea dintre Pamant si Luna, dar relativ apropiata de aceasta prin prisma dimensiunilor cosmice.
Astronomii spera sa capteze imagini cu diverse dispozitive de tip radar si sa efectueze tot felul de masuratori in timpul apropierii asteroidului, aceasta posibilitate reprezentand o raritate pentru oamenii de stiinta, care, de obicei, se bazeaza pe roboti de la bordul unor sonde spatiale pentru a colecta informatii despre astfel de corpuri ceresti. Cercetatorii se asteapta sa afle numeroase informatii pretioase despre forma, dimensiunile, structura si formele de relief de la suprafata acestui asteroid.
Vezi si PIRAMIDA uriasa surprinsa pe un ASTEROID din apropierea Pamantului – VIDEO
Pe langa valoarea pur stiintifica a acestui eveniment, apropierea de Terra a corpului 2015 TB145 ar putea sa ii ajute pe ingineri sa dezvolte tehnici de monitorizare si masuri de contracarare a asteroizilor care ar putea sa se afle pe o traiectorie de coliziune cu Terra.
Asteroizi de mici dimensiuni cad in mod constant pe Terra, cei mai multi dintre ei dezintegrandu-se in atmosfera.
In urma cu 65 de milioane de ani, un asteroid sau o cometa cu diametrul de circa 10 kilometri s-a prabusit in zona peninsulei Yucatan din Mexic, declansand modificari climatice globale care au determinat disparitia dinozaurilor, alaturi de 75% din totalul formelor de viata care existau in acea epoca.
Recent, in 2013, un meteorit cu diametrul de 20 de metri a intrat nedetectat in atmosfera terestra si a explodat spectaculos la circa 30 de kilometri deasupra orasului rusesc Celiabinsk, cauzand spargerea ferestrelor, avariera cladirilor si ranirea a 1.500 de persoane.
NASA lucreaza la alcatuirea unui sistem de monitorizare a asteroizilor si cometelor cu potential periculos, care vor trece la distante mai mici de 48 de kilometri de Terra.
Asteroidul 2015 TB145 a fost descoperit in urma cu trei saptamani.