Prima pagină » Actualitate » NASA a publicat imagini cu Universul așa cum nu a fost văzut niciodată – GALERIE FOTO

NASA a publicat imagini cu Universul așa cum nu a fost văzut niciodată – GALERIE FOTO

13 iul. 2022, 11:20,
în Actualitate

NASA a publicat primele imagini cu Universul văzut prin telescopul James Webb, cel mai performant telescop din lume. Oficialii au prezentat imagini spectaculoase care surprind mai multe galaxii.

În urmă cu doar o singură zi, telescopul James Webb a pozat o imagine cu o galaxie veche de 13 miliarde de ani.

NASA, imagini fabuloase cu Universul

Zorii unei noi ere în astronomie au început când lumea aruncă o privire asupra capacităților complete ale telescopului spațial James Webb de la NASA , un parteneriat cu ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană). Aceste ținte enumerate mai jos reprezintă primul val de imagini și spectre științifice colorate pe care le-a adunat observatorul și începutul oficial al operațiunilor științifice generale ale lui Webb. Ei au fost selectați de un comitet internațional format din reprezentanți de la NASA, ESA, CSA și Institutul de Știință al Telescopului Spațial.

Webb a fost reglat special pentru a vedea cerul în infraroșu – aceasta este lumină la lungimi de undă mai mari decât poate fi simțită de ochii noștri.  Acest lucru îi va oferi capacitatea de a privi mai adânc în Univers decât predecesorul său și, în consecință, de a detecta evenimentele care au loc mai în urmă în timp – cu peste 13,5 miliarde de ani.

Astronomii vor folosi, de asemenea, tehnologiile sale mai avansate pentru a studia atmosferele planetelor din galaxia noastră, Calea Lactee, în speranța că vor putea fi detectate semne de viață.

Lotul inițial de imagini a fost doar o degustare a ceea ce va urma, a spus profesorul Gillian Wright, cercetătorul britanic care este co-investigator principal al unuia dintre cele patru instrumente în infraroșu ale lui Webb.

„De câte ori te uiți la cer într-un mod nou, vezi lucruri la care nu te așteptai.Faptul că aceste date noi sunt atât de bune, că sunt de o calitate atât de bună, că au fost obținute în doar câteva ore de observații – asta vă spune că descoperirile stau acolo, așteaptă să fie făcute, „, a declarat directorul Centrului Tehnologic de Astronomie din Marea Britanie pentru BBC News.

Telescopul Hubble a fost scos la pensie

Telescopul Hubble, mult mai puţin performant decât James Webb a fost scos la pensie după ani de activitate. Hubble obișnuia să se uite la cer săptămâni la rând pentru a produce acest tip de rezultat. Webb și-a identificat obiectele super-profunde după doar 12,5 ore de observații. Așadar, telescopul James Webb ne va surprinde în continuare cu mai multe imagini din spațiu:

„Lumina călătorește cu 186.000 de mile pe secundă. Și acea lumină pe care o vezi pe una dintre acele mici pete călătorește de peste 13 miliarde de ani. Și, apropo, ne întoarcem mai departe, pentru că aceasta este doar prima imagine. Se întorc cu aproximativ 13 miliarde și jumătate de ani. Și din moment ce știm că Universul are 13,8 miliarde de ani, vei merge înapoi aproape la început.”, a spus administratorul NASA Bill Nelson.

NASA a publicat imagini cu Universul, imagini care nu vor fi ultimele. Vom aştepta cu nerăbdare o nouă galerie foto cu alte galaxii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *