De cele mai multe ori, un nas înfundat fără secreții nazale provoacă disconfort, care mai devreme sau mai târziu va dispărea de la sine. O astfel de afecțiune poate trece într-adevăr împreună cu gripa sau o răceală dacă a fost cauzată de aceste boli. Dar circumstanțele sunt complet diferite dacă congestia este rezultatul unei reacții alergice sau procesele infecțioase au devenit cronice.
O afecțiune în care există congestie nazală fără secreții nu aparține unei boli independente. Este doar un simptom. Motivele comune pentru această afecțiune includ rinita vasomotorie, fiind o boală cauzată de o infecție sau alergie. În acest caz, orificiile căilor nazale sunt îngustate, ceea ce provoacă congestie nazală fără curgerea nazală. Acest simptom poate apărea din cauza unei expunere frecventă sau persistentă a mucoasei nazale la orice alergen sau iritant. Această circumstanță duce la disfuncția mucoasei și poate provoca edem cronic. Este foarte importantă și forma nasului. Uneori din cauza unei forme necorespunzătoare se manifestă simptomul.
Nas înfundat fără secreții nazale. Simptomul semnalează o răceală?
Starea în care nasul este înfundat, dar nu există scurgeri nazale, este însoțită de aceleași semne ca și răceala comună. Senzația de arsură și mâncărime în cavitatea nazală, episoade frecvente de strănut, cefalee, disconfort sau durere în țesuturile moi ale feței sau lacrimarea crescută semnalează un început de gripă sau sinuzită.
Singurul lucru care distinge congestia nazală fără scurgeri nazale este absența secrețiilor, care sunt destul de abundente într-o răceală comună. Umflarea mucoasei nazale și respirația nazală afectată, la rândul lor, pot provoca simptome de altă natură. Printre acestea se numără oboseala crescută, probleme cu somnul, scăderea concentrației și a capacității de a reține informații. Acest lucru se datorează hipoxiei, lipsei de oxigen a țesuturilor, care este cauzată de ventilația insuficientă a plămânilor și de saturația de oxigen.
Lista posibilelor complicații poate include procesele atrofice la nivelul mucoasei nazale atunci când aceasta încetează să-și îndeplinească funcțiile. Una dintre funcțiile mucoasei este de a umidifica și purifica aerul inhalat ceea ce reduce probabilitatea de infecție și de intrarea agenților patogeni în tractul respirator mediu. Rinita atrofică lasă rinofaringele expus amenințărilor infecțioase, crescând incidența răcelilor și infecțiilor respiratorii acute.
Cum să tratezi disconfortul. Medicamente care nu creează dependență
Tratamentul congestiei fără scurgeri nazale necesită o abordare cuprinzătoare. Lista de măsuri include eliminarea cauzelor stării neplăcute și restabilirea lumenului normal al căilor nazale.
Una dintre principalele direcții de terapie este reducerea edemului mucoase, datorită căruia căile nazale sunt blocate. În acest scop, medicamentele vasoconstrictoare pot fi utilizate cu prudență și la recomandarea medicului. Durata tratamentului nu trebuie să depășească 5-7 zile și numai în absența rinitei atrofice, deoarece aceste medicamente provoacă un efect secundar de uscare a mucoasei. Din păcate, câteva zile nu sunt întotdeauna suficiente pentru a readuce respirația nazală la normal.
Unul dintre medicamentele moderne pentru tratamentul congestiei nazale cauzate de umflarea mucoasei nazale sunt picăturile care au ingredientul său activ xilometazolina. Contribuie la vasoconstricție, reducând manifestările răcelii, iar acidul hialuronic ajută la hidratarea mucoasei și la activarea proceselor de regenerare în aceasta. Un alt medicament reprezintă un blocant eficient al receptorilor de histamină și un asistent fidel în rinita alergică. Medicamentul nu creează dependență. Durata de acțiune este de aproximativ 12 ore.
Un nas înfundat fără secreții nazale poate fi tratat cu ajutorul remediilor naturiste, precum ceapa. De asemenea, este important să intervii la timp pentru a nu lăsa ca boala să se dezvolte. Complicațiile pot provoca modificări patologice la nivelul cornetelor. Congestia fără scurgeri nazale care persistă mai mult de 2 săptămâni necesită asistență medicală imediată.