Un naș de tren a fost achitat de judecătorii ieșeni după ce fusese acuzat de luare de mită și abuz în serviciu! Astfel, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au considerat că bărbatul este nevinovat. Mai exact, judecătorii au constatat că faptele de care a fost acuzat Sorin Ceviuc nu sunt susținute de probe
Naș de tren, achitat după ce a fost acuzat de luare de mită și abuz în serviciu! Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus achitarea lui Sorin Ceviuc, pentru luare de mită (3 acte materiale) și abuz în serviciu (3 acte materiale). Motivul care a stat la baza acestei sentințe constă în faptul că „nu există probe că persoana a comis infracțiunile”.
„Instanța respinge acțiunea formulată de partea civilă Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători «CFR Călători» SA București, prin Sucursala Regională de Transport Feroviar Călători Iași”, au precizat magistrații ieșeni.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Sorin Ceviuc, acuzat de abuz în serviciu și luare de mită
Procesul acestui naș de tren, Sorin Ceviuc, a început pe data de 20 februarie 2019. Acesta a fost trimis în judecată de procurori pentru abuz în serviciu și luare de mită.
În octombrie 2012, procurorii au demarat o anchetă care viza peste o sută de șefi de tren și conductori din toată țara. Ulterior, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a persoanelor respective, în diferite dosare.
Conform procurorilor, conductorii de tren ar fi luat bani de la călătorii care circulau fără bilet, de regulă jumătate din valoarea tichetelor. Anchetatorii au adăugat că sumele constatate drept prejudicii erau, în medie, de câteva sute de lei.
Printre angajații CFR trimiși în fața instanței de judecată s-a aflat și Sorin Ceviuc. Acesta a fost acuzat de procurori că ar fi luat șpagă în trei rânduri. Totuși, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au constatat că nu există probe care să confirme acuzațiile aduse de procurori în cazul lui Sorin Ceviuc.
Peste 100 de persoane au fost cercetate pentru abuz în serviciu și luare de mită
În urmă cu mai bine de șapte ani, procurorii au investigat peste 100 de nași de tren. La acea dată, anchetatorii au realizat si un glosar de termeni „de specialitate” care ar fi fost utilizați de angajații CFR când ar fi vorbit despre luare de mită.
Potrivit procurorilor, „a cârji” ar fi însemnat pretinderea sau primirea de bani de la călătorii frauduloși, pentru a le permite acestora călătoria cu trenul.
Pe de altă parte, termenul de „chior” ar fi fost utilizat cu referire la un călător fraudulos, care nu avea bilet. Oamenii legii au mai spus atunci că termenul de „pachet” ar fi fost folosit pentru a descrie un grup de călători frauduloși.
Anchetatorii au mai afirmat că „a încărca” era formularea care ar fi descris activitatea prin care li se permitea călătoria frauduloasă a cât mai multor persoane. Mai mult, „a nu sta cu mortul pe tine” ar fi însemnat a nu ține banii primiți de la călătorii frauduloși asupra lor.
Pe de altă parte, în cazul lui Sorin Ceviuc, judecătorii ieșeni au considerat că acuzațiile de abuz în serviciu și luare de mită nu sunt probate, astfel că bărbatul a fost achitat.