Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » Muzica lui Mozart poate reduce frecvența crizelor la persoanele cu epilepsie
Muzica lui Mozart poate reduce frecvența crizelor la persoanele cu epilepsie

Muzica lui Mozart poate reduce frecvența crizelor la persoanele cu epilepsie

13 sept. 2020, 12:05,
în Sanatate

Aproximativ zece persoane cu epilepsie au avut mai putin crize după ce au participat la un studiu în care au ascultat o piesă compusă de Mozart (Sonata pentru două piane în re major, K. 448), o dată pe zi, timp de trei luni. Această experiență, care nu este nouă, oferă speranță pentru o cale terapeutică pentru pacienții care nu răspund la tratamentele convenționale. pentru reduce frecvența crizelor.

Incidența epilepsiei este estimată la 50 până la 100 de cazuri la 100.000 de locuitori

Epilepsia este o boală cronică a creierului care se manifesta printre diverse simptome, dintre care cea mai dramatică este apariția convulsiilor epileptice care se caracterizează prin descărcări bruște și excesive de impulsuri nervoase (semnale electrice).

La nivel internațional, incidența bolii este estimată la 50 până la 100 de cazuri la 100.000 de locuitori sau 60 de milioane de pacienți. Constituie a treia cea mai frecventă boală neurologică, dupa migrena si demența.

Tratamentul său se bazează pe administrarea de medicamente antiepileptice. Dar pentru aproximativ un sfert dintre pacienți, aceste medicamente sunt ineficiente și convulsiile epileptice persistă. Astfel, persoanele care răspund puțin sau deloc la tratamentele medicamentoase au nevoie de soluții alternative. Un nou studiu condus de cercetătorii de la Krembil Brain Institute din Toronto Western Hospital și publicat în revista Epilepsia Open susține că o compoziție a celebrului Wolfgang Amadeus Mozart ar putea reduce frecvența convulsiilor la pacienții cu epilepsie. Este vorba despre melodia numită „Sonata pentru două piane în re major, K. 448”.

Muzica lui Mozart a redus frecvența crizelor epileptice

Analiza a constat în examinarea efectelor acestera asupra reducerii convulsiilor în comparație cu un alt stimul auditiv: o versiune amestecată a compoziției originale a lui Mozart cu caracteristici matematice similare, dar amestecată la întâmplare și fără ritmicitate.

„În ultimii 15-20 de ani, am aflat multe despre modul în care ascultarea uneia dintre compozițiile lui Mozart în epilepsie pare să reducă frecvența convulsiilor. Dar una dintre întrebările la care încă trebuia să se răspundă a fost dacă indivizii ar prezenta o reducere similară a frecvenței convulsiilor atunci când ascultă un alt stimul auditiv”, explică cercetătorii.

Treisprezece pacienți au fost recrutați pentru a participa la acest studiu timp de un an. După o perioadă de trei luni, jumătate dintre pacienți au ascultat Sonata lui Mozart o dată pe zi, timp de trei luni, apoi au trecut la versiunea amestecată timp de trei luni. Cealaltă jumătate a pacienților a început procedura invers, ascultând versiunea amestecată timp de trei luni înainte de a trece la ascultarea zilnică a piesei Mozart. Participanții au ținut un jurnal de convulsii, în timp ce medicamentele lor au rămas neschimbate în timpul studiului. Cercetătorii au descoperit apoi că „ascultarea zilnică a primei piese a lui Mozart K.448 a fost asociată cu o reducere a frecvenței convulsiilor”.

Îmbunătățirea calitatea vieții persoanelor cu epilepsie

Rezultate încurajatoare, deoarece sugerează că ascultarea Mozart zilnic poate fi considerată o opțiune terapeutică suplimentară pentru a reduce convulsiile la persoanele cu epilepsie. Mai ales pentru pacienții ale căror medicamente nu sunt eficiente în controlul crizelor.

„În calitate de chirurg, sunt încântat să văd că oamenii beneficiază de o intervenție chirurgicală, dar cunosc și persoane pentru care nu este o opțiune, așa că suntem mereu în căutarea unor modalități de a controla mai bine simptomele și de a le îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu epilepsie”, subliniază dr. Taufik Valiante, autorul principal al studiului.

În timp ce aceste rezultate sunt promițătoare, următorul pas va fi efectuarea de studii cu mai mulți pacienți pe o perioadă mai lungă de timp.

„Obiectivul nostru este să ne difuzăm cunoștințele și să creăm noi studii prin care putem crea oportunitatea pentru persoanele cu epilepsie de a experimenta beneficiile potențiale ale ascultării muzicii, pe lângă faptul că ne oferă șansa de a ne îmbunătăți înțelegând impactul muzicii asupra epilepsiei și a creierului”, conchide dr. Taufik Valiante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025