În funcție de genul de muzică pe care îl ascultați în momentele de odihnă, aceasta vă poate influența prin inducerea relaxării. Totodată, muzica de somn vă poate face să vă simțiți mult mai odihnit și productiv dimineața.
Cum alegi muzica de somn
Există numeroase tipuri de muzică de somn la care puteți apela. Alegerea vă aparține în funcție de gusturile voastre, dar și modul în care organismul răspunde la semnalele sonore. Pentru a o găsi pe cea mai potrivită trebuie să încercați cu mai multe genuri. Asta va aduce implicit și erori, însă merită procesul pentru a o găsi pe cea mai potrivită.
Bătăile binaurale este un tip de muzică care folosește simultan două tonuri cu frecvențe similare. Aceasta îți poate păcăli creierul prin inducerea stării pe care o dorești. Având o stare joasă de frecvență, ascultarea acestui tip de muzică poate induce un somn profund și odihnitor. De altfel, poate ajuta și dacă aveți problema de a vă trezi des în timpul nopții.
Sunetele din natură sunt o altă variantă liniștitoare care crește considerabil calitatea somnului. Sunetele precum ploaia care cade, valurile oceanului sau zgomotele din pădure ajută la ameliorarea stresului și la inducerea stării de relaxare.
Zgomotul alb este un amestec de sunete care creează un sunet constant, ușor de auzit pe toate frecvențele. Acest sunet este liniștitor și ajută în a bloca toate sunetele de pe fundal care ar putea fi deranjante. Pentru unele persoane poate fi chiar reconfortant și relaxant.
Muzica de relaxare poate fi o altă soluție utilă. Melodiile instrumentale este excelentă dacă alte sunete vă deranjează sau vă distrag atenția. Important este să găsiți alternativele care funcționează pentru voi, fiecare corp este diferit.
Cum incorporați muzica în somnul vostru
Majoritatea sunt obișnuiți cu liniște sau zgomotele normale din timpul nopții și li se pare anormal să doarmă cu muzică în fundal. Însă acesta se poate incorpora treptat în rutina voastră de somn. Lucrul bun că acest proces nu necesită multe resurse sau echipament mult. Puteți reda muzica la boxe, difuzor, sau în căști dacă vă este confortabil.
Găsiți pe internet la un click distanță diverse melodii și clipuri cu aceste sunete. Găsirea unui clip potrivit și salvarea lui este primul pas de a incorpora asta în somnul tău. Cercetarea posibilităților infinite ale tehnologiei vă poate ajuta să găsiți cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.
Oamenii pot dormi pe muzică relaxantă și liniștitoare încă de la o vârstă fragedă. Aceasta funcționează pe același principiu ca atunci când părinții le cântă bebelușilor ca să se liniștească și să adoarmă mai ușor. Studiile au arătat că persoanele care ascultă muzică liniștitoare înainte de culcare au raportat că au un somn de mai bună calitate și mai puține dificultăți în a adormi. Efectele pot fi văzute pe termen lung, așa că, cu cât incorporezi mai mult muzica în rutina ta de noapte, cu cât de vei bucura mai mult de efectele ei pozitive.
Muzica nu numai că induce o stare, dar de fapt, din punct de vedere științific, eliberează hormoni care îmbunătățesc somnul. Muzica de somn este perfectă pentru a elimina sunetele deranjante care îți pot deranja somnul, dar și pentru a te relaxa și a avea un somn mai profund.