Prima pagină » Informații utile » Muzică de relaxare a minții. Ce efect are asupra noastră?

Muzică de relaxare a minții. Ce efect are asupra noastră?

06 aug. 2024, 09:35,
în Informații utile

Impactul pe care îl are muzica asupra creierului nostru este neașteptat, anumite frecvențe putând să ne creeze o stare de bine. Au făcut făcute numeroase studii asupra efectelor ascultării muzicii de relaxare a minții, studii care au arătat că beneficiile cognitive, emoționale și neurobiologice sunt reale.

Cum alegem muzica de relaxare a minții

În mod evident, nu orice frecvență sonoră are același efect asupra creierului nostru. Însă și asta este discutabil deoarece contează foarte mult gusturile fiecărei persoane. Există o anumită frecvență cercetată de specialiști, frecvența de 528 Hz, despre care s-ar presupune că este capabilă să genereze schimbări în corpul și în mintea noastră. Această frecvență este întâlnită în cântecele gregoriene.

Muzica clasică este una dintre cele mai populare alegeri privind relaxarea și concentrarea. Pe acest gen muzical s-a făcut un studiu în acest sens în care unor elevi li s-au pus sonata lui Mozart pentru două piane timp de 10 minute. Aceștia au arătat rezultate semnificativ mai bune după ascultare. Muzica ar fi avut efectul de scădere a tensiunii arteriale. Însă efectul de îmbunătățire nu a durat mai mult decât 10-15 minute.

Muzica ambientală este o altă alegere populară, o variantă mai modernă a genului clasic, dar cu același impact. Alții, se simt cel mai confortabil și liniștiți când ascultă sunetele din natură, înregistrări audio cu ploaia, valurile mării, furtunile ori pădurile pline de păsări. Deși nu este muzică, are aceleași efecte. Sunetele naturii pot induce o stare de relaxare și poate reduce anxietatea.

Ce efecte are muzica asupra noastră

Unele studii spun că muzica de somn înainte de culcare ar avea efecte miraculoase. Aceasta poate calma ritmul cardiac, respirația și activitatea cerebrală. De altfel, aceasta ar putea și reduce senzația de durere, să crescă nivelul de endorfine și chiar să întărească sistemul imunitar. S-a studiat faptul că pacienții care ascultă muzică în perioadele postoperatorii au parte de o recuperare mai ușoară.

Muzica de somn favorizează odihna, creând acea stare de relaxare și ajutând creierul să-și reducă activitatea. Totodată, în timpul zilei, aceasta sporește activitatea creierului, funcționând ca o vitamină pentru creierul nostru, crescând randamentul raționamentului și capacității de orientare în spațiu și timp. De exemplu, dacă înveți să cânți de mic la un instrument muzical, asta stimulează dezvoltarea creierului și îmbunătățește performanțele matematice.

Muzica relaxantă ajută propriu-zis inima, reducând tensiunea arterială și ritmul cardiac, astfel bătăile inimii devin regulate, aritmiile sunt regulate și pacientul devine mai calm. De altfel aceasta poate stimula producția de serotonină și endorfină, hormonii care ne asigură starea de bine.

Muzica relaxantă poate avea beneficii și în ceea ce privește dieta. Dacă o asculți în timp ce mănânci, vei ajunge să mănânci într-un mod mai conștient, echilibrat și sănătos. Muzica ne influențează direct modul în care ne raportăm la lucrurile din jur și are efect asupra concentrării noastre.

Nu în ultimul rând, muzica relaxantă ajută la concentrare. Ne concentrăm mai mult, procesăm mai bine informațiile și reținem mai rapid și mai eficient noile date.

Prin urmare, muzica de relaxare a minții este indicată în orice moment avem nevoie, având beneficii atât pentru starea noastră de bine, cât și pentru corp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024