Prima pagină » Local » Muzeul Pogromului va fi inaugurat la Iași. Cum va arăta spațiul deschis la Casa Muzeelor din municipiu?- GALERIE FOTO

Muzeul Pogromului va fi inaugurat la Iași. Cum va arăta spațiul deschis la Casa Muzeelor din municipiu?- GALERIE FOTO

02 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Un Muzeu al Pogromului va fi inaugurat în perioada următoare în Iași. Muzeul va fi dedicat tragicelor evenimente din vara anului 1941, când peste 13 mii de evrei au fost uciși în municipiu. Muzeul va fi inaugurat la Casa Muzeelor, clădire administrată de Consiliul Județean Iași

Consiliul Județean Iași va aloca 330 de mii de lei pentru dotarea noului Muzeu al Pogromului, spațiu ce va fi amenajat într-o clădire din zona centrală a orașului. Plenul Consiliului a avizat recent alocarea fondurilor pentru achiziția echipamentelor care vor compune noul muzeu dedicat comemorării evenimentelor din iunie 1941. În urmă cu aproape 80 de ani, peste 13.000 de persoane de origine evreiască au fost maltratate și ucise din ordinul autorităților vremii. Pentru a comemora acest lucru, șefii județului au inițiat un Muzeu al Progromului, muzeu care va funcționa în spațiul din strada Vasile Alecsandri, nr.6.

Fonduri europene pentru clădirea în care va funcționa Muzeul Pogromului

CJ a avizat ca la Casa Muzeelor să funcționeze mai multe spații ale Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași. Muzeul Pogromului de la Iași va funcționa la subsolul imobilului reabilitat cu fonduri europene. Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ Iași, cel care a inițiat proiectul, a precizat și în ce constă obiectivul.

„Intrăm pe ultima sută de metri cu pregătirea inaugurării Muzeului Pogromului. În ședința ordinară de Consiliu Județean a fost votat proiectul de hotărâre prin care s-a aprobat suma necesară achiziției echipamentului care să permită inaugurarea muzeului. Trebuie să ne concentrăm asupra prezentului și a viitorului, dar nu trebuie să ne uităm niciodată istoria. Ba mai mult, trebuie să respectăm memoria celor care au fost victimele unui regim plin de contradicții și tragedii”, a spus Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ Iași.

Hologramă specială la Muzeul Pogromului din Iași

CJ Iași va achiziționa o serie de dotări pentru Muzeul Pogromului, dotări care cuprind mai multe obiective. Printre acestea se numără și holograma lui Iancu Țucărman, un fost supraviețuitor al Pogromului din 1941. Această instalație va costa circa 163 de mii de ei.

„Muzeul va fi amenajat în interiorul clădirii în care a funcționat vechea Chestură a Poliției ieșene. Imobilul, fiind monument istoric și supus consolidării, restaurării, refuncționalizării și modernizării, va fi deschis pentru publicul larg sub denumirea de Casa Muzeelor”, a mai spus vicepreședintele CJ Iași.

Aproapre 80 de ani de la masacrul din municipiul Iași

La actuala clădire din strada Vasile Alecsandri au fost aduși, în anul 1941, cetățenii evrei vânați de soldații germani, în baza unei înțelegeri cu Armata Română și o parte a populației din Iași. Evreii au fost apoi urcați în trenurile morții și transportați spre Podu Iloaiei sau Călărași, unde, din cauza condițiilor, au murit. Imaginile de la Casa Muzeelor au și acum o încărcătură emoțională aparte. CJ Iași a reabilitat clădirea în baza unui contract derulat cu fonduri europene, valoarea lucrărilor fiind de câteva milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`