Un muzeu al Pogromului din Iași va fi amenajat într-o clădire din zona centrală a municipiului. Clădirea fostei Chesturi a Poliției din anii celui de-Al Doilea Război Mondial a fost reabilitată complet și transformată într-un spațiu muzeal. Imobilul va fi administrat de Muzeul Național al Literaturii Române
Clădirea reabilitată de Consiliul Județean Iași din strada Vasile Alecsandri va fi transformată într-un spațiu complet muzeal. Imobilul din centrul Iașului va fi gestionat de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). Printre spațiile ce vor fi gestionate de către MNLR se numără și cel al Muzeului Pogromului din Iași. De altfel, autoritatea județeană a demarat o procedură publică legată de achiziția unor dotări pentru Muzeul Pogromului ce va fi amenajat la subsolul și parterul imobilului din strada Vasile Alecsandri, nr. 6.
Muzeul Progromului în Iași. Sute de mii lei pentru dotări
Consiliul Județean Iași va aloca circa 277 de mii de lei pentru dotări la noul Muzeu al Pogromului. Procedura va fi împărțită în 3 loturi. Astfel, pentru o serie de panouri de afișare, CJ va aloca circa 105 mii de lei, în timp ce pentru mai multe pachete software de prezentare se vor aloca 35 de mii de lei. De asemenea, pentru aparate de proiecție se vor aloca 137 de mii de lei. Principala proiecție va fi cea a lui Iancu Țucărman, fost supraviețuitor al Progromului de la Iași. Clădirea a fost refăcută de către Consiliul Județean Iași cu fonduri de la Agenția Națională pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Imobilul va fi transformat într-un spațiu muzeal complet de către MNLR Iași.
Noile muzee vor fi inaugurate în luna iunie 2021
Conducerea MNLR Iași a arătat că muzeele amenajate în clădirea din strada Vasile Alecsandri vor fi inaugurate începând cu luna iunie 2021.
„Muzeul Național al Literaturii Române Iași și-a mutat deja sediul administrativ în Casa Muzeelor, de pe strada Vasile Alecsandri, nr. 6. La final de iunie, aici vor fi deschise 5 noi muzee, pe lângă cele 11 deja administrate de MNLR Iași”, a precizat Lucian Dan Teodorovici, directorul MNLR Iași.
Acesta a arătat și care muzee vor fi deschise în imobilul din zona centrală.
„Avem denumiri definitive pentru toate: mai întâi, Muzeul Pogromului de la Iași, pe care noi îl vom prelua în administrare, fiind realizat de Institutul «Elie Wiesel» și Consiliul Județean Iași. Apoi, 4 muzee realizate de noi, în diverse parteneriate: Muzeul Teatrului Evreiesc din România, aici sunt mai multe colaborări, pe care le vom menționa de câte ori se va ivi ocazia, Muzeul Literaturii Române, reinventat și cu sprijinul UAP Iași, mutat din Casa «Pogor», unde vom înființa, în loc, Muzeul «Junimii». Va mai fi Muzeul «Poezie(i)», unicul partener fiind artistul Ion Barbu, Muzeul «Copilăriei în Comunism», partener principal fiindu-ne USLIP Iași, dar cu diverse alte colaborări pe concept”, a mai spus directorul MNLR Iași.
Detalii despre Muzeul Pogromului de la Iași
Publicul va putea vizita zona dedicată Muzeului Pogromului de la 1941 din Iași. În această secțiune se vor regăsi colecții unicat de fotografii, manuscrise și obiecte din timpul unuia dintre cele mai violente episoade din istoria evreilor din România. În Pogromul de la Iași au pierit peste 10 mii de victime de origine evreiască. În clădirea care va adăposti Casa Muzeelor a funcționat Chestura Poliției în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. În acest loc, în anul 1941, au fost aduși cetățenii evrei vânați de soldații germani, în baza unei înțelegeri cu Armata Română și o parte a populației din Iași. Atunci, cei care au supraviețuit măcelului de la Chestură au fost duși cu trenurile morții spre Călărași și Podu Iloaiei.