Prima pagină » Eveniment-Social » Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit o serie de activități dedicate „Zilelor Sadoveanu”
Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit o serie de activități dedicate

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit o serie de activități dedicate „Zilelor Sadoveanu”

05 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a pregătit evenimente dedicate „Zilelor Sadoveanu”, un program tradițional organizat cu prilejul aniversării, pe 5 noiembrie, a 141 de ani de la nașterea povestitorului (5 noiembrie 1880 – 19 octombrie 1961) și a 41 de ani de la inaugurarea Muzeului „Mihail Sadoveanu” Iași. De asemenea, vizitatorii „vilei cu turnișor pătrat” din Copou sunt invitați la o expoziție interactivă, cu fotografii și suveniruri din diferite locuri în care a călătorit marele scriitor

În perioada 5-7 noiembrie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași a pregătit o serie de activităț dedicate „Zilelor Sadoveanu”, program tradițional organizat cu prilejul aniversării, în data de 5 noiembrie, a 141 de ani de la nașterea scriitorului și povestitorului (5 noiembrie 1880 – 19 octombrie 1961) și a 41 de ani de la inaugurarea Muzeului „Mihail Sadoveanu” Iași.

Este vorba de acțiunea „Un click pe patrimoniu – două povestiri despre părinții scriitorului”, avocatul Alexandru Sadoveanu (1834-1920) și Profira Ursachi (1861-1895), despre portretele lor realizate de Nelly Știubei, aflate în patrimoniul MNLR Iași. Artista a schițat imaginea mamei lui Mihail Sadoveanu așa cum rămăsese în amintirile fiului ei și pe cea a tatălui povestitorului după o veche fotografie de familie.

La Muzeul „Mihail Sadoveanu” Iași, vizitatorii „vilei cu turnișor pătrat” din Copou sunt invitați la o expoziție interactivă

La Muzeul „Mihail Sadoveanu” Iași, vizitatorii „vilei cu turnișor pătrat” din Copou sunt invitați la o expoziție interactivă, cu fotografii și suveniruri din diferite locuri în care a călătorit scriitorul:

„Amintiri din călătorii. Prietenii celebre”, povestea amiciției dintre povestitor și mai tânărul său coleg de breaslă Demostene Botez, care reușea întotdeauna să aducă zâmbetul pe fața sobră a lui Sadoveanu. De asemenea, cu acest prilej, are loc și anunțarea câștigătorilor Concursului național de proză „Mihail Sadoveanu”, ediția a XII-a, 2021, concurs ce are ca scop încă de la prima sa ediție să descopere talente literare și să susțină creația literară contemporană. Coordonatoarea „Zilelor Sadoveanu” este Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf MNLR Iași.

Mihail Sadoveanu a fost scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român

Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880, Pașcani, Iași, România – d. 19 octombrie 1961, Vânatori-Neamț, Neamț, România) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice. Sadoveanu a fost unul din primii colaboratori ai revistei tradiționaliste „Sămănătorul”, înainte de a deveni un scriitor realist și adept al curentului poporanist reprezentat de revista literară „Viața Românească”.

Opera sa se poate grupa în câteva faze care corespund unor direcții sau curente literare dominante într-o anumită epocă: o primă etapă sămănătoristă, cea de început, a primelor încercări, nuvele și povestiri, o a doua, mitico-simbolică, din perioada interbelică (reflectată în romane precum „Creanga de aur” sau „Divanul persian”). În această etapă, acțiunea operelor sale are loc în general în regiunea istorică a Moldovei, cu teme preluate din istoria medievală și modernă timpurie a României, în romane precum „Neamul Șoimăreștilor”, „Frații Jderi” și „Zodia Cancerului”. Prin intermediul operelor precum „Venea o moară pe Siret…”, „Baltagul” și alte scrieri, Sadoveanu acoperă o mai mare perioadă de timp, ajungând până în istoria contemporană, în care abordează și alte stiluri, precum romanul psihologic și naturalismul. Ultima etapă corespunde realismului socialist, în acord cu perioada socialist-comunistă la care Sadoveanu va adera ideologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *