Prima pagină » Eveniment-Social » Muzeul de Istorie Naturală din Iași se redeschide în 2024. În prezent, se lucrează la ultima etapă, montarea vitrinelor și a mobilierului
Muzeul de Istorie Naturală din Iași se redeschide în 2024. În prezent, se lucrează la ultima etapă, montarea vitrinelor și a mobilierului

Muzeul de Istorie Naturală din Iași se redeschide în 2024. În prezent, se lucrează la ultima etapă, montarea vitrinelor și a mobilierului

13 dec. 2023, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER în Eveniment-Social

Muzeul de Istorie Naturală din Iași se pregătește pentru marea deschidere. Recent, au fost anunțați câștigătorii licitației pentru livrarea dotărilor

Municipalitatea face investiții de peste 1,7 milioane de lei, fără TVA, pentru dotările de la Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi. Mai exact, primăria a publicat, pe data de 2 septembrie 2023, procedura de licitaţie pe SEAP, iar contractul este împărţit în trei loturi. Primul reprezintă achiziţionarea mobilierului (a vitrinelor), iar valoarea totală a acestuia este de 1.877.040 de lei, fără TVA. Cel de-al doilea cuprinde achiziţionarea dulapurilor, a meselor de lucru şi a altor tipuri de mobilier, în sumă totală de 172.089 de lei, fără TVA, iar cel de-al treilea, ce are o valoare de 139.540 de lei, fără TVA, prevede achiziţionarea echipamentelor multimedia. Două firme au depus ofertele financiare și au câștigat licitația pentru loturile 3 și 1.

Muzeul de Istorie Naturală din Iași se pregătește de marea deschidere. Dotările valorează peste 1,7 milioane de lei

Potrivit platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), firma SC Comservice – Company SRL, devenită SC Aliant Business Solution SRL, a câștigat contractul pentru lotul 3, pentru livrarea echipamentelor multimedia din cadrul muzeului, pentru suma de 139.000 de lei, fără TVA. Societatea din județul Bacău este administrată de Daniel Marius Chiperi și Ion Ciubotaru și a fost înființată în 1992, cu obiect de activitate „comerț cu ridicata al altor mașini și echipamente de birou”. Societatea a înregistrat, în anul 2022, o cifră de afaceri de 59.558.233 de lei și un profit net de 2.137.640 de lei.

Primul lot, care include livrarea mobilierului (vitrinelor), din cadrul procedurii de licitație a fost câștigat de firma Horace Media SRL cu suma de 1.622.666 de lei, fără TVA. Societatea are sediul în județul Harghita și este administrată de Ioan Horațiu Miron. În anul 2022 a înregistrat o cifră de afaceri de 3.796.379 de lei și un profit de 304.114 lei.

În ceea ce privește lotul al doilea din cadrul procedurii de licitație publicate pe Platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice, care includea achiziționarea mobilierului, precum dulapuri și mese, nicio firmă nu a fost interesată și nu a depus oferta financiară.

Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul de acest gen, fiind înființat în Principatele Române, la 4 februarie 1834. Acesta deține peste 300.000 de exemplare

Muzeul de Istorie Naturală din Iași deține, în prezent, peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante. A fost fondat la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza și Costache Negri. În anul 1840 s-a cumpărat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturza, de pe Ulița Hagioaiei, bulevardul Independenței de astăzi.

Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic. Cabinetul de Istorie Naturală devine cunoscut marelui public și prin faptul că, în una dintre sălile lui, deputații din Partida Națională, în noaptea de 15 ianuarie 1859, au hotărât candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei. În luna mai 2023, municipalitatea a mai făcut un pas pentru redeschiderea prestigioasei clădiri, astfel, atunci au fost finalizate lucrările de refacere și consolidare.

Muzeul de istorie Naturală se apropie de marea deschidere. În prezent, se lucrează la ultimele detalii cu privire la dotările din interior.

Comentarii
  • Se incheie doar lucrarile de reabilitare a cladirii. Va fi o noua scena, mai trebuie actorii , scenograful, regizorul, scrisa o piesa si facute repetitii, pana la deschidere mai este mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024