Prima pagină » Eveniment-Social » Muzeele literare ieșene așteaptă publicul, cu porțile deschise, în data de 12 iunie 2021, la Noaptea Europeană a Muzeelor
Muzeele literare ieșene așteaptă publicul, cu porțile deschise, în data de 12 iunie 2021, la Noaptea Europeană a Muzeelor

Muzeele literare ieșene așteaptă publicul, cu porțile deschise, în data de 12 iunie 2021, la Noaptea Europeană a Muzeelor

05 iun. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Muzeul Național al Literaturii Române din Iași așteaptă publicul, cu porțile deschise, în data de 12 iunie 2021, la Noaptea Europeană a Muzeelor. Eveniment major al lumii muzeale, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.
Publicul va avea acces gratuit la următoarele muzee literare ieșene: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeucă), Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mircești). Programul de vizitare va fi de la 17:00 la 24:00 (23:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare)

Muzeele literare ieșene așteaptă publicul, cu porțile deschise, în data de 12 iunie 2021, zi aleasă de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pentru a sărbători Noaptea Europeană a Muzeelor. Eveniment major al lumii muzeale, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, Noaptea Muzeelor este un eveniment care se desfășoară anual la nivel internațional, în 2021 data oficială pentru acesta fiind 3 iulie. Fiecare stat a confirmat sau nu aceasta dată, luând în considerare evoluția pandemiei de COVID-19 și a măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor acesteia. Astfel, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO), a stabilit ziua de 12 iunie.

Publicul va avea acces gratuit la marile muzee literare ieșene

În anul 2020, din cauza crizei sanitare globale care a împiedicat organizarea diverselor evenimente culturale, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași a participat exclusiv on-line la Noaptea Muzeelor, printr-o retrospectivă foto (2013-2019) de la muzeele literare ieșene și prin participarea la proiectul on-line „Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti” al Rețelei Naționale a Muzeelor, care a prezentat publicului poveștile neștiute ale unor muzee.

În acest an, ne alăturăm instituțiilor de cultură care au decis să primească publicul vizitator cum se cuvine, în cadrul acestui proiect muzeal european, invitându-i pe toți cei interesați să treacă pragul clădirilor istorice, parte din rețeaua MNLR Iași. Publicul va avea acces gratuit la următoarele muzee literare ieșene: Muzeul „Ion Creangă (Bojdeuca), Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mircești). Programul de vizitare va fi de la 17:00 la 24:00 (23:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations

În România, Noaptea Europeană a Muzeelor este organizată de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO). După experiența inedită de anul trecut când ediția a fost una exclusiv on-line, anul acesta majoritatea covârșitoare a muzeelor s-a reîntors la normalitate. Muzeele propun din nou evenimente fizice, la fel ca și celelalte entități culturale care se branșează an de an la acest proiect muzeal european. Pentru această ediție, în toată țara, sunt intervenții culturale în spații muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în cartiere creative, în spații de știință și experiment, în spații ale memoriei, în galerii de artă și mori de hârtie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *