Prima pagină » Coronavirus » Câte mutații are virusul covid? Dr. Țincu: „Este greu de spus cât timp avem la dispoziție”
Câte mutații are virusul covid? Dr. Țincu: „Este greu de spus cât timp avem la dispoziție”

Câte mutații are virusul covid? Dr. Țincu: „Este greu de spus cât timp avem la dispoziție”

30 dec. 2020, 11:50,
în Coronavirus

Campania de informare a populaţiei e însoţită şi de campanie de dezinformare. Potrivit afirmaţiilor lui Radu Țincu, medic de Terapie Intensivă, imunizarea populaţiei este esenţială deoarece deja apar mutaţii ale virusului.

Reacţiile secundare la vaccinul anti covid sunt minore şi sunt specificate în studii. Aşadar, nimic nu este ascuns. Foarte puţine reacţii adverse au fost înregistrate până acum şi trebuie să ţinem cont că peste 1 milion de oameni s-au vaccinat deja în Marea Britanie.

Pe de altă parte, dacă se înregistrează vreo întârziere în campania de vaccinare, asta înseamnă o posibil problemă, chiar pericol.

Câte mutații are virusul SARS-CoV-2 până acum?

„Ați văzut că există deja acele variante virale care circulă în Marea Britanie. Vaccinul a fost creat pentru proteina spike de la suprafața virusului. Nimeni nu poate garanta că la o următoare mutație, acum sau peste o lună, virusul nu-și va modifica structura acestei proteine spike. În momentul în care proteina aceasta dispare de la suprafața virusului – pentru că și virusul are o ‘inteligență’, pentru a putea să rămână viabil și să nu fie eliminat din circulație -, deci dacă această proteină de suprafață va dispărea, vaccinul pe care îl avem va deveni inutil”, a explicat medicul Radu Țincu.

„Este greu de spus cât timp avem la dispoziție. De când a început pandemia din Wuhan și până acum au fost peste 25 de mutații importante ale virusului. Înseamnă cam două pe lună, ceea ce este extrem de important. Această mutație ține de evoluționism, nimeni nu poate să garanteze cum virusul face schimb de informații cu alte virusuri cu care se întâlnește sau cum reușește să scape de anumite sisteme imune ale unor persoane care nu reușesc să-l elimine și să capete informații despre anticorpii pe care noi îi producem împotriva lui”, a subliniat dr. Radu Țincu.

„E greu de spus, dar ceea ce știu cu siguranță este că această campanie de vaccinare trebuie să fie de scurtă durată și intensă, să cuprindă o bază largă populațională. Pentru că vă spun, dacă vom pierde vaccinul, o vom lua de la capăt. Și sigur că teoria conspirației deja s-a și creat: că deja noi pregătim un alt virus, SARS-CoV-20, care să iasă pe piață”, a punctat medicul. „Nu, dacă vom pierde vaccinul, suntem direct răspunzători pentru că am dat posibilitatea virusului să facă o mutație”, a cmpletat Radu Țincu.

Campania de vaccinare în România

În primele 3 zile de vaccinare, de la noi din ţară, s-au imunizat în jur de 3.000 de cadre medicale. Se doreşte ca, în prima jumătate a anului, să se vaccineze 70% din populaţie, adică 12 milioane de romani.

Până în acest moment au fost semnalate numai 7 reacţii adverse, minore. Majoritatea au constat în dureri la locul înţepăturii. Autorităţile au spus că marţi au ajuns în România alte 140.400 de doze. Acestea sunt suficiente pentru vaccinarea a mai bine de 70.000 de medici. Mai mult, platforma făcută de STS, pentru înscriere deja este accesată de populaţie.

Atenţie: persoanele care NU fac parte din grupele de risc se pot înscrie pe platformă, dar momentan nu se pot programa pentru vaccin. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *