Mutația D614G a coronavirusului, mai infecțioasă. O mutație din ce în ce mai frecventă a noului coronavirusa găsita în Europa, America de Nord și în anumite părți ale Asiei, poate fi mai infecțioasă, dar pare a fi mai puțin mortală, potrivit unui important specialist în boli infecțioase.
Paul Tambyah, consultant principal la Universitatea Națională din Singapore și președinte al Societății Internaționale de Boli Infecțioase, a declarat că dovezile sugerează că proliferarea mutației D614G în unele părți ale lumii a coincis cu o scădere a ratelor de deces, sugerând că este mai puțin letală.
„Poate că este un lucru bun de a avea un virus care este mai infecțios, dar mai puțin mortal”, a spus Tambyah intr-un raport publicat marți de Reuters.
Tambyah a spus că majoritatea virusurilor tind să devină mai puțin virulente pe măsură ce sufera mutări.
„Este în interesul virusului să infecteze mai multe persoane, dar să nu le omoare pentru că un virus depinde de gazdă pentru hrană și pentru adăpost”, a spus el.
Oamenii de știință au descoperit mutația încă din februarie și a circulat în Europa și în America, fără dovezi că a dus la o boală mai severă, a spus Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Duminică, directorul general al sănătății din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a cerut o mai mare vigilență publică după ce autoritățile au detectat ceea ce cred că este mutația D614G a coronavirusului în două grupuri recente.
Mutația D614G a coronavirusului, mai infecțioasă
Sebastian Maurer-Stroh al Agenției pentru Știință, Tehnologie și Cercetare din Singapore, a declarat că varianta a fost găsită și în orașul-stat, însă măsurile de izolare au împiedicat răspândirea pe scară largă.
Noor Hisham din Malaezia a declarat că tulpina D614G detectată a fost de 10 ori mai infecțioasă și că este posibil ca vaccinurile aflate în curs de dezvoltare să nu fie eficiente împotriva acesteia.
Dar Tambyah și Maurer-Stroh au spus că astfel de mutații nu sunt probabil să schimbe virusul suficient pentru a face potențialele vaccinuri mai puțin eficiente.
„Variantele sunt aproape identice și nu au schimbat zonele pe care sistemul nostru imunitar le recunoaște de obicei, așa că nu ar trebui să existe nicio diferență pentru vaccinurile în curs de dezvoltare”, a spus Maurer-Stroh.
Filipine a detectat, de asemenea, tulpina printre eșantioanele aleatoare de coronavirus din Metro Manila, potrivit reportajelor de știri.
Mutația „se spune că are o posibilitate mai mare de transmitere sau infecțiozitate, dar încă nu avem suficiente dovezi solide pentru a spune că acest lucru se va întâmpla”, a declarat luni, subsecretarul de sănătate din Filipine, Maria Rosario Vergeire.