Mușcăturile de păianjen sunt greu de diferențiat de mușcăturile altor insecte. O astfel de mușcătură, în cazuri mai grave, poate provoca dureri semnificative în jurul plăgii, iar victima poate simți greață, dureri de cap, dureri abdominale și vărsături.
Ce simptome prezintă mușcăturile de păianjen
Simptomele pot să difere și în funcție de tipul de păianjen cu care ați intrat în contact. Cei mai cunoscuți din țara noastră sunt văduva neagră (are culoare închisă și un semn roșu pe abdomen), tarantula românească (în partea dorsală are culoarea cafeniu deschis, toracele este brun, iar pe abdomen se pot distinge puncte albe și o pată neagră) și păianjenul de casă (are culoarea brun închis și un semn mai deschis la culoare pe torace).
Cele mai frecvente simptome sunt durere bruscă și neașteptată în zona mușcăturii, inflamare și roșeață locală, mâncărime sau o erupție cutanată, dureri musculare sau crampe, dificultăți respiratorii, greață, vărsături, cefalee, blistere , frisoane, anxietate/neliniște, hipertensiune arterială.
În cazul în care sunteți mușcat de un păianjen , primele măsuri pe care trebuie să le faceți sunt: curațați rana cu apă și săpun, aplicați un unguent cu antibiotic de 3 ori pe zi, pentru a preveni infecția, aplicați o compresă cu apă rece peste mușcătură, timp de 15 minute la fiecare oră (aceste comprese ar trebui să reducă durerea și inflamați). Puteți lua antialgice dacă este necesar, dacă apare mâncărimea, un antihistaminic ar putea ajuta. Pentru durere și spasme musculare, medicul poate prescrie medicamente pentru durere, relaxante musculare. Poate fi necesar un vaccin antitetanos.
Când e cazul să vizitați un medic
În general, mușcăturile de păianjen sunt inofensive, însă există câteva cazuri în care e nevoie de o vizită la medic. Trebuie să solicitați ajutor medical în cazurile în care: ai fost muscat de un păianjen periculos (văduva neagră de exemplu), nu ești sigur dacă păianjenul care te-a mușcat e periculos, apar dureri severe, crampe abdominale, ai probleme cu respirația sau înghițirea (semn de reacție alergică).
În cele mai multe cazuri, simptomele mușcăturii de păianjen țin în jur de 24 de ore. Ocazional, acestea pot ține până la trei săptămâni.
Acestea, de regulă, nu necesită antibiotice. Antibioticele sunt de obicei prescrise daca apare o infecție secundară sau dacă mușcătura se infectează. Se recomandă să se evite autodiagnosticarea și automedicația care pot duce la utilizarea inutilă a antibioticelor și dezvoltarea unor complicații.
Este important sa reții că măsurile de prim ajutor în caz de mușcătură de păianjen pot ajuta pe moment, dar ele nu înlocuiesc evaluarea și tratamentul medical profesional, mai ales în caz de reacție alergică, sau dacă simptomele se agravează în timp.
În cazul în care sunteți mușcat, trebuie să vă păstrați calmul, în primul rând. Dacă este posibil, se recomandă identificarea păianjenului pentru a stabili mai ușor un tratament. O compresă cu apă rece ar ajuta la reducerea inflamării umflăturii.
În caz că simptomele în urma mușcăturii de păianjen sunt neobișnuite sau foarte severe, cel mai bine este să solicitați ajutor medical de urgență.