Prima pagină » Informații utile » Mușcătură de țânțar la copii. Cum putem proteja micuții de înțepături

Mușcătură de țânțar la copii. Cum putem proteja micuții de înțepături

10 iul. 2024, 10:09,
în Informații utile

Înțepăturile pot fi de multe tipuri, provenind de la mai multe insecte, în schimb mușcătura de țânțar la copii este cea mai frecventă dintre toate. De cele mai multe ori este doar deranjantă, însă acestea au și un mic risc de transmitere a bolilor.

Cum arată mușcătura de țânțar la copii

Insectele care apar neinvitate în casă sau în proximitatea noastră pot să fie deranjante și trebuie să știm cum să ne ferim de ele, dar și riscurile la care suntem expuși.

Înțepătura de țânțar poate fi mai ușoară sau mai gravă, în funcție de sensibilitatea copilului. Țânțarul se hrănește cu sânge, însă ceea ce produce senzația de mâncărime este saliva sa care intră în contact cu pielea.

Printre simptome, se numără: umflătură de culoare roșie care apare la câteva minute după înțepătură, umflătură tare de culoare maro sau roșiatică însoțită de prurit (mâncărime) sau mai multe umflături care apar la aproximativ o zi după mușcătură de țânțar, vezicule mici care se dezvoltă în locul umflăturilor dure, pete închise la culoare asemănătoare vânătăilor. Umflătura e moale la început, dar în scurt timp, se va întări și înroși.

Copiii fiind mai sensibili față de adulți, pot avea simptome mai grave. În cazuri de acest tip, copiii se pot confrunta cu: o zonă extinsă umflată și roșie, febră mică, urticarie, ganglioni limfatici inflamați.

Țânțarii sunt atrași, în general, de îmbrăcămintea închisă la culoare. Însă pot fi atrași și de anumite particularități ale transpirației, anumite parfumuri sau chiar mirosul de alcool.

Unele mușcături de țânțari pot duce la infecții. Virușii transportați de țânțari cauzează anumite boli, cum ar fi malaria sau febra galbenă.

Cum tratăm o înțepătură de țânțar

În cazul în care copil dumneavoastră este mușcat de un țânțar, prima dată trebuie să spălați zona cu apă și săpun. Pentru a reduce roșeața și mâncărimea, aplicați o pungă de gheață, pentru 10 minute. Se poate, de asemenea, exercita presiune pe zona înțepăturii.

O altă variantă este de a aplica pe acea zonă o soluție din apă și bicarbonat de sodiu care calmează mâncărimea. Pentru asta există și creme speciale din farmacii. Plantele de aloe vera sunt cunoscute pentru efectele calmante, antiinflamatorii, ce ameliorează treptat senzația de mâncărime cauzată de aceste înțepături de insecte.

Scărpinarea excesivă trebuie evitată, întrucât poate duce la infectarea mușcăturii. În acest caz, se înroșește pielea și se poate simți fierbinte.

Pentru e preveni expunerea la țânțari, e bine să folosiți îmbrăcăminte de protecție în zone predispuse întâlnirii cu aceste insecte. Îmbrăcați copilul, dacă permite vremea, cu pantaloni și bluze cu mâneci lungi și pălării.

Se pot administra și medicamente corespunzătoare și spray-uri, însă trebuie să aveți grijă să fie compatibile pentru copii.

Important este să eliminați coloniile de țânțari din jurul locuinței. Pentru asta trebuie să eliminați apele stătătoare (golirea piscinelor, eliminarea recipientelor care se pot umple cu apă, schimbarea frecventă a apei pentru animale etc.), fiind medii favorabile reproducerii lor.

Totodată, trebuie să utilizați plase de țânțari la locuințe și să evitați produse de îngrijire parfumate. În ceea ce privesc metodele medicamentoase pentru mușcătura de țânțar la copii, acestea trebuie administrate numai după recomandarea medicului specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *