Prima pagină » Sanatate » Mușcătura de purice, inofensivă sau un pericol pentru sănătate? Iată cum scapi rapid de roșeață și mâncărime

Mușcătura de purice, inofensivă sau un pericol pentru sănătate? Iată cum scapi rapid de roșeață și mâncărime

29 nov. 2024, 08:54,
Redacția BZI în Sanatate

Mușcătura de purice poate fi tratată eficient folosind remedii naturale la îndemână. Compresele reci reduc rapid inflamația și calmează mâncărimea, iar oțetul de mere, aplicat locat, are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii.

Multe persoane care experimentează mușcătura de purice se confruntă cu simptome precum iritații, mâncărimi sau răni. Dar cum pot fi acestea prevenite sau tratate? Există câteva modalități prin care putem reduce șansele de a fi mușcați de purici, iar opțiunile de tratament includ o bună igienă și antihistaminice.

Cele mai eficiente remedii pentru mușcătura de purice

Puricii nu locuiesc și nu se înmulțesc pe pielea umană, dar mușcăturile lor pot provoca un disconfort considerabil sau chiar durere. O mușcătură de insectă duce adesea la mâncărime și arsură severă. Rar, puricii pot provoca dermatite de diverse etiologii. În timpul somnului, cele mai expuse zone sunt fața, gâtul, umerii, mâinile, brațele și picioarele.

Unele persoane nu numai că nu simt mușcătura de purice, dar nici nu se confruntă cu simptome sau cele prezente sunt minore. Pe de altă parte, există persoane considerate hipersensibile care se pot confrunta cu simptome severe. În unele situații, ele apar imediat de la mușcătură sau pot apărea progresiv pe timpul zilei. Clasicele simptome pot dispărea după o săptămână.

În ceea ce privește remediile naturale, uleiul de arbore de ceai combate eficient iritația și previne infecțiile. Gelul de aloe vera hidratează și calmează pielea afectată. O pastă din bicarbonat de sodiu neutralizează toxinele și reduce mâncărimea. Băile cu ovăz coloidal au efect calmant și antiinflamator.

De asemenea, oțetul de mere este un remediu natural eficient pentru mușcăturile de purici datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatoare. Se diluează oțetul de mereu în proporție egală cu apă și se aplică soluția pe zonele afectate folosind un tampon de bumbac. Acidul acetic din oțet ajută la neutralizarea pH-ului pielii, reducând mâncărimea și inflamația.

Bicarbonatul de sodiu este un remediu eficient pentru neutralizarea toxinelor din mușcăturile de purici și reducerea mâncărimii. Se prepară o pastă amestecând bicarbonat de sodiu cu puțină apă până se obține o consistență cremoasă. Pasta se aplică direct pe mușcături și se lasă să acționeze timp de 10 minute înainte de a fi clătită.

Reacții alergice la această înțepătură

Dintre reacțiile alergice care pot să apară în caz de mușcătură de purice se numără dificultăți de respirație, tumefacția buzelor sau limbii și afectarea vorbirii, amețeală, greață sau dureri în piept.

Mușcătura de purice nu prezintă în mod normal riscuri asupra sănătății, dar în cazul traumatizării și agratajului prelungit pot apărea simptome secundare unor infecții localizate ale pielii.

În cazuri rare, prin mușcătura de purice se pot transmite anumite afecțiuni cu potențial grav, ca de exemplu tifos, ciumă, parazitoze și pot de asemenea transmite anumite boli animalelor de companie, care, la rândul lor pot să le transmită oamenilor, ca de exemplu, boala ghearelor de pisică.

Aceasta este o afecțiuni care poate apărea oriunde pe glob. În zonele cu climă temperată, mai multe cazuri apar în toamnă și iarnă. În zonele tropicale, cazurile apar pe tot parcursul anului.

Prin mușcătura de purice, se transmit o varietate de bacterii, printre care și Bartonella. Pisicile infectate, mai ales pisoii, transmit infecția oameilor printr-o mușcătură sau zgărietură.

Simptomele includ veziculă sau pustulă de dimensuni mici, palidă, lângă zgârietură sau mușcătură, ganglioni limfatici inflamați, dureroși, febră, transpirații nocturne. Larvele de tenia și larvele altor paraziți infectează uneori puricii și pot fi transmise prin mușcătura de purice la animale sa oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025