Din moment ce primăvara a sosit cu siguranță trebuie să știi cum arată o mușcătură de căpușă după poze. Activitatea căpușelor a crescut de multe ori în ultima perioadă. Însă, nu toată lumea știe ce să facă în cazul unei mușcături de căpușă.
Căpușele încep să vâneze când temperatura crește cu +4,5 grade. Astfel, activitatea crește, de regulă, de la mijlocul lunii aprilie, atinge un vârf la jumătatea lunii iunie, apoi scade. Al doilea vârf de activitate la unele specii începe toamna. Trebuie să știi că majoritatea căpușelor nu le place căldura. Lumina directă a soarelui acționează deprimant asupra lor. În total, căpușele poartă aproximativ 20 de boli, dintre care 9 sunt periculoase pentru oameni. În primul rând, este vorba de borrelioza lyme și encefalita transmisă de căpușe.
Mușcătură de căpușă poze: Probabilitatea de a te infecta cu un virus
Chiar dacă căpușele sunt capabile să transmită o serie de boli, nu trebuie să intri în panică prea repede. Nu toate căpușele sunt contagioase. Riscul de a contracta borrelioza Lyme este cel mai mare, aproximativ 33% dintre căpușe sunt infectate. Chiar dacă căpușa este contagioasă, jumătate dintre cei mușcați vor dezvolta pur și simplu anticorpi, în timp ce cealaltă jumătate va prezenta simptome ale bolii.
Riscul de encefalită transmisă de căpușe este de 1,5%, aproximativ 100 de persoane sunt infectate în România în fiecare an. O căpușă în stare de foame nu are o lungime mai mare de 3 mm, după ce a supt și a băut sânge, aceasta poate crește de 50-100 de ori.
Căpușele vânează din iarbă sau tufișuri. Acestea nu cad din copaci și nu pot sări la fel cum păduchii sau puricii. Căpușa, așezată pe un fir de iarbă și ținându-se de el cu trei perechi de labe, ridică perechea din față în sus. Căpușele sunt capabile să simtă sursa de căldură. Perechea de labe din față este echipată cu cârlige și ventuze pentru prindere. Odată ajunsă pe corp, căpușa, de regulă, se târăște timp de 30 de minute în căutarea unui loc retras, cu pielea mai delicată.
Ce să faci în cazul unei mușcături de căpușă: Algoritm de acțiuni
După ce ai găsit o căpușă, poți acționa în două moduri. Să mergi de urgență la un chirurg la cea mai apropiată urgență sau să extragi singur căpușa.
Trebuie să știi că un specialist va extrage căpușa în mod profesional, fără a deteriora corpul și fără a rupe capul. Medicul îți va da sfaturi profesionale cu privire la probabilitatea de infecție. Cu cât căpușa se află mai mult în starea atașată, cu atât este mai mare probabilitatea de infecție.
Astfel, dacă dorești să extragi căpușa singură este important să nu folosești ulei, smântână grasă pentru a extrage căpușa. În acest caz, spiraculii îi sunt înfundați, iar ea eliberează în mod reflex salivă și agenți patogeni în sânge, crescând astfel riscul de infecție.
Poți extrage căpușa folosind un fir de bumbac. Astfel, se leagă într-un nod, cât mai aproape de proboscis. Răsucește capetele firului cu ajutorul unei mișcări circulare, îndepărtând căpușa, trăgând-o încet în sus și scuturând-o în lateral. Mișcările ascuțite nu sunt permise.
Din moment ce ai identificat o mușcătură de căpușă ca în poze poți extrage insecta folosind o pensetă. Pentru a extrage insecta trebuie să rotești căpușa în jurul axei sale într-o direcție convenabilă. De obicei, după 1-3 încercări, căpușa este îndepărtată în întregime împreună cu proboscis. Dacă încerci să scoți căpușa, există o mare probabilitate ca aceasta să se rupă. Nu este indicat să apeși pe abdomen. Este posibil să-i stoarceți conținutul împreună cu agenții patogeni în rană.