Prima pagină » Sanatate » Mușcătură de căpușă pată roșie. Ce boală gravă indică acest simptom

Mușcătură de căpușă pată roșie. Ce boală gravă indică acest simptom

05 iul. 2022, 12:54,
în Sanatate

În cazul în care ai suferit o mușcătură de căpușă și a apărut o pată roșie trebuie să știi că ai fosy infectat de borrelioză. Această afecțiune este transmisă de căpușe, fiind o boală focală naturală transmisibilă infecțioasă, cauzată de spirochete. Afecțiunea tinde să evolueze cronic și recurent și afectează predominant pielea, sistemul nervos, sistemul musculo-scheletic și inima.

Pentru prima dată, studiul bolii a început în 1975 în orașul Lyme, SUA. Agenții cauzali ai borreliozei transmise de căpușe sunt spirochetele din genul Borrelia. Agentul patogen este strâns legat de căpușele ixodide și gazdele lor naturale. Caracterul comun al purtătorilor de agenți patogeni ai boreliozei transmise de căpușe ixodid și virusurilor encefalitei transmise de căpușe determină prezența căpușelor și, prin urmare, la pacienți, cazuri de infecție mixtă.

pata rosie pe corpul unei persoane si o capusa pe ea

Un semn caracteristic al debutului bolii în 70% din cazuri este apariția înroșirii pielii la locul mușcăturii de căpușă

Mușcătură de căpușă pată roșie. Semnul vizibil al debutului afecțiunii

Distribuția geografică a bolii Lyme este extinsă, prezentând pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.    Un pacient cu borrelioză transmisă de căpușe nu este contagios pentru alții. Infecția cu borrelioză transmisă de căpușe apare atunci când o persoană este mușcată de o căpușă infectată.

Borrelia cu saliva de căpușă intră în piele și se înmulțește în câteva zile, după care se răspândește și în alte zone ale pielii și organe interne. Printre principalele organe care sunt afectate este inima, creierul și articulațiile. Borrelia poate persista în corpul uman timp îndelungat, chiar și până la câțiva ani.

Acest virus poate provoca o evoluție cronică și recidivantă a bolii. Cursul cronic al bolii se poate dezvolta după o perioadă lungă de timp. Procesul de dezvoltare a bolii în borrelioză este similar cu procesul de dezvoltare a sifilisului.

Perioada de incubație a borreliozei transmise de căpușe este de la 2 la 30 de zile, în medie 2 săptămâni. Un semn caracteristic al debutului bolii în 70% din cazuri este apariția înroșirii pielii la locul mușcăturii de căpușă. Pata roșie crește treptat de-a lungul periferiei, ajungând la 1-10 mm în diametru, uneori până la 60 mm sau mai mult. Forma petei este rotundă sau ovală, mai rar neregulată.

pata rosie pe corpul unei persoane si o capusa pe ea

Perioada de incubație a borreliozei transmise de căpușe este de la 2 la 30 de zile

Cât timp durează reabilitarea după o întâlnire cu o căpușă ixodidă. Diagnosticarea și tratamentul

Marginea exterioară a pielii inflamate este mai intens roșie, ușor ridicată deasupra nivelului pielii. În timp, partea centrală a petei devine palidă sau capătă o nuanță albăstruie, se creează o formă de inel. La locul mușcăturii căpușei, în centrul locului, se determină o crustă, apoi o cicatrice. Pata fără tratament persistă 2-3 săptămâni, apoi dispare. Este bine să știi că uneori îți pot rămâne pete maronii pe picioare, acelea se vindecă mai greu.

După 1-1,5 luni, apar semne de afectare a sistemului nervos, inimii și articulațiilor. Apariția unei pete roșii la locul mușcăturii de căpușă îți poate sugera în primul rând boala Lyme. Pentru a stabili cu siguranță manifestarea afecțiunii se face un test de sânge pentru a confirma diagnosticul.

Tratamentul trebuie efectuat într-un spital de boli infecțioase, unde, în primul rând, se efectuează terapia care vizează distrugerea virusului Borrelia. Fără un astfel de tratament, boala progresează, devine cronică și, în unele cazuri, duce la dizabilitate.

Lupta împotriva căpușelor joacă un rol principal în prevenirea bolii Lyme, unde se folosesc atât măsuri indirecte de protecție, cât și exterminarea lor directă în natură. Protecția în focare endemice poate fi realizată purtând costume speciale anti-căpușe. În aceste scopuri, hainele obișnuite pot fi adaptate prin îmbrăcarea unei cămăși și a pantalonilor și în cizme, precum și în manșete strânse.

pata rosie pe corpul unei persoane si o capusa pe ea

Afecțiunea tinde să evolueze cronic și recurent și afectează predominant pielea, sistemul nervos, sistemul musculo-scheletic și inima

Cum să acționezi când ești înțepat de o căpușă. Când trebuie să apelezi la un medic

Când sunteți mușcat de o căpușă, ar trebui să mergeți la spitalul de boli infecțioase cât mai curând posibil. Din moment ce căpușa este îndepărtată , aceasta este examinată pentru prezența virusului Borrelia.

Pentru a preveni boala Lyme după o mușcătură de căpușă infectată, se recomandă să luați doxiciclină un comprimat de 2 ori pe zi timp de 5 zile. Borrelioza transmisă de căpușe are multe caracteristici în comun cu encefalita transmisă de căpușe.

În cazul în care după o mușcătură de căpușă apare o pată roșie trebuie să apelezi la un medic cât mai urgent. Este bine să știi că te poți îmbolnăvi la orice vârstă. Căpușele ixodide adulte infectează oamenii cu Borrelia. Incidența bolii Lyme este mult mai mare decât encefalita transmisă de căpușe. Boala Lyme este periculoasă, deoarece adesea dă forme cronice. Adulții și vârstnicii se îmbolnăvesc mai grav, din cauza prezenței unei patologii cronice concomitente, așa cum este ateroscleroză și hipertensiune arterială.

pata rosie pe corpul unei persoane provocata de o capusa

Acest virus poate provoca o evoluție cronică și recidivantă a bolii

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
observatornews.ro
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scapă de dependența de telefon. Secrete pentru a te elibera
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Povestea unică a gemenilor născuți prematur, la Spitalul Universitar. Cum a reușit echipa de medici să salveze un caz care părea imposibil EXCLUSIV
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`