Prima pagină » Sanatate » Mușcătura de căpușă. Cum să scapi de disconfort

Mușcătura de căpușă. Cum să scapi de disconfort

16 apr. 2024, 10:32,
în Sanatate

Căpușele sunt paraziți care se hrănesc cu sânge uman și animal. De cele mai multe ori, mușcătura de căpușă este inofensivă însă uneori poate provoca reacții alergice sau afecțiuni grave. Dacă nu ești alergic la căpușe nu trebuie să ai motive de îngrijorare.

Ce trebuie sa faci la o mușcătură de căpușă

Îndepărtarea corectă a unei căpușe este esențială pentru prevenirea complicațiilor și a infecțiilor ulterioare. Pentru a îndepărta căpușa în mod eficient, folosește un instrument adecvat, o pensetă sau un instrument special de îndepărtare a căpușelor, care permite apucarea ferma a căpușei cât mai aproape de piele. Aceste instrumente ajuta la minimizarea riscului de rupere a corpului căpușei. Dacă îi rămâne capul în piele, poate duce la numeroase complicații.

Tehnica de îndepărtare a căpușei pentru a minimiza oricare riscuri: prinde căpușa cât mai aproape de piele, apoi trage ușor și constant în sus, fără a o răsuci sau zdrobi, pentru că în acest caz se poate ajunge la eliberarea bacteriilor și a altor substanțe periculoase în organism, ceea ce va crește riscul de infecție. Imediat după aceea curăță și dezinfectează zona mușcăturii: după îndepărtarea căpușei spală zona cu apă și săpun. Apoi aplica un antiseptic sau alcool pe zona infectată, pentru prevenirea infecțiilor. Este foarte important să menții zona curată și uscată în zilele următoare, pentru a minimiza riscul de infecție.

Urmărește cu atenție simptomele și consultă imediat medicul dacă apar semne de infecție sau de boală transmisă de căpușă: eritem, febră, dureri de cap, slăbiciune, inflamație locală în zona afectată. Este esențial controlul medical pentru evaluare și tratament adecvat.

Când este o mușcătură de căpușă dăunătoare

Daca ai fost mușcat de o căpușă, vei observa roșeață și inflamație în jurul mușcăturii. Dacă nu ai alergie la căpușe, aceste simptome vor dispărea după ce căpușa se desprinde de piele. Dacă simțiți că urmează să leșinați sau nu puteți ameliora simptomele după o oră, două de la mușcătură, apelați de îndată la ajutor specializat.

Este destul de dificil de spus dacă ai fost sau nu mușcat de o căpușă până când aceasta nu se hrănește cu sânge și devine mai vizibilă. Acesta este momentul în care căpușa devine dăunătoare. Ea conține în corp un complex de substanțe, bacterii și alergeni care pot duce la diferite complicații severe și patologii (boala Lyme fiind una dintre cele mai răspândite). De aceea este important să verifici dacă nu ai fost mușcat mereu când mergi în locuri cu vegetație, acestea fiind propice dezvoltării și înmulțirii căpușelor. Căpușele pot ajunge pe orice parte a corpului, dar de obicei stau în locuri cu piele moale si puternic vascularizate precum: scalp, gât, coapse, spatele genunchilor, buric, după ureche sau în urechi, în jurul taliei, zona axilară.

Așadar, pentru a identifica corect mușcătura de căpușă trebuie să te bazezi pe semnele vizuale ale mușcăturii, pe simptomele locale și sistemice și pe diferențierea mușcăturii de căpușă de alte mușcături de insecte. Cunoașterea acestor aspecte este esențială pentru a acționa rapid și pentru a preveni posibilele complicații ale mușcăturilor de căpușă.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Cadavrul unui fost viceprimar din Bihor, abandonat timp de cinci ore pe marginea drumului. Bărbatul fusese victima unui accident
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Omul elefant chiar a existat. Povestea unei vieți de chin și suferință. Foto
SportpeSurse
A murit înainte să iasă la pensie. Nenorocirea s-a abătut asupra familiei Becali și puțină lume a știut
Playtech.ro
Cum recuperezi permisul suspendat de poliție în 2025. Ce faci dacă ai rămas fără carnet de șoferi pentru viteză, din cauza radarelor fixe
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025