Prima pagină » Stiri si curiozitati » Mușcătura de câine. Cum acordăm primul ajutor
Mușcătura de câine. Cum acordăm primul ajutor

Mușcătura de câine. Cum acordăm primul ajutor

16 apr. 2021, 15:40,
în Stiri si curiozitati

Mușcătura de câine, des întâlnită pe plaiurile mioritice, mai ales din cauza numărului foarte mare de câini fară stăpân, pe lângă faptul că provoacă durere și leziuni, poate creste riscul de infecție. Potrivit statisticii, 1 din 5 persoane care au fost mușcate de un câine au nevoie de îngrijiri medicale. Dacă ai fost muscat de un câine, foarte important este să avaluezi cât de severă este plaga muscată. În cele mai fericite cazuri este suficient să acorzi primul ajutor, însă în situații mai grave este nevoie de tratament medical de specialitate.

Deși câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului, mușcătura unui astfel de animal poate constitui o problemă, mai ales dacă ești mușcat de un câine fară stăpân.

Mii de oameni muscați de câini

În fiecare an, în țara noastră mii de oameni sunt muscați de câini. Poate fi vorba de câini comunitari sau cu stăpân. Multe victime sunt muscați chiar de propriul animal, devenit agresiv la un moment dat. Indiferent de categorie, trebuie să știm cum trebuie să reacționam într-un astfel de eveniment nefericit. Mușcătura se poate infecta foarte ușor, de aceea nu trebuie neglijată.

Conform statisticilor, copiii sunt mai predispuși să fie muscați de câine, iar, în rândul persoanelor adulte, bărbații prezintă un risc mai mare decât femeile.

Dacă ai fost mușcat de un câine, este important să evaluezi cât de severă este rana. În unele cazuri, este suficient să administrezi, pe cont propriu, primul ajutor. În alte cazuri, vei avea nevoie de tratament medical imediat.

În funcție de gravitatea lor, mușcăturile de câine sunt de doua feluri:

Puncții/ înțepături – atunci când dinții animalului doar perforează pielea și țesuturile subiacente. Chiar dacă la prima vedere nu par așa de grave, aceste leziuni sunt predispuse la infectare întrucât dinții câinelui încărcați cu un număr mare de bacterii le depozitează în țesuturi. Condițiile propice de aici (umezeală, căldură, întuneric) favorizează înmulțirea germenilor. În cazul unor astfel de leziuni, hemoragia este minimă și de aceea sunt trecute cu vederea de către majoritatea oamenilor.

Lacerații – se petrec atunci când dinții animalului penetrează țesuturile și rup/ sfâșie pielea. Plaga este extinsă, cu margini franjurate și țesuturile de dedesubt avariate. În acest caz, hemoragia este mult mai puternică față de cel de sus. În aceste cazuri persoanele mușcate de câini necesită cusături. De obicei, astfel de leziuni au loc atunci când victima se zbate, își retrage membrul muscat, iar câinele întărâtat scutură și trage cu mai multa putere.

Un aspect foarte important în cazul unei mușcături de câine este faptul că aceste animale atât de îndrăgite de om sunt principala sursă de infecție cu rabie. Infecția provoacă zeci de mii de decese în fiecare an, în principal în Asia și Africa. De asemenea, 40% dintre persoanele mușcate de animale suspecte de rabie sunt copiii sub 15 ani.

Mușcătura de câine – cum acordăm primul ajutor

Pentru a preveni infectararea plăgii mușcate aceasta trebuie imediat îngrijită. Acest tip de ajutor poate fi oferit și la domiciliu, chiar de către o persoană fară pregătire medicală. Iată ce trebuie făcut:

– Permiteți plăgii să sângereze 2-3 minute, timp în care puteți chiar dumneavoastră să presați pe marginile leziunii pentru a expulza tot sângele potențial contaminat de saliva câinelui. Această manevra se realizează doar în cazul mușcăturilor ușoare în care pielea este doar perforată. Lacerațiile vor fi gestionate prin aplicarea unui bandaj compresiv deasupra, care să oprească sângerarea.

– Spălați rana cu apa și săpun, în acest fel indepartandu-se de pe rana saliva animalului bogată în bacterii care favorizează infecția. După toaleta plăgii, aplicați o soluție antiseptică (betadină, apă oxigenată) sau alcool sanitar, ca să dezinfectați rana. La final, când locul este curat, nesângerand, aplicați o crema cu antibiotic, peste care așezați un bandaj steril. Crema se va aplica de doua ori pe zi până la primele semne de vindecare.

Pentru a nu ne alarma degeaba, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le luăm în considerare atunci când suntem muşcaţi de un câine sau oricare alt animal.

Spre exemplu, dacă eşti muşcat în oraş, riscul de a contacta rabie este destul de mic, deoarece în oraş nu există rabie. Pe de altă parte, daca ești muscat în zonele limitrofe ale orașului sau în pădure, riscul este mai mare și astfel trebuie să te prezinți imediat la un control de specialitate. La fel, dacă nu cunoașteți animalul care v-a muscat.

Pe lângă asta, contează extrem de mult şi locul în care ai fost muşcat, deoarece cu cât eşti muşcat mai aproape de cap, cu atât pericolul de a contacta virusul rabiei este mai mare, întrucât virusul se duce la creier.

Dacă ați reușit să acordați primul ajutor iar situația s-a stabilizat, indicat este să vă prezentați la un medic pentru serviciu medical de urgenta. La fel de bine, și în cazul unei mușcături de căpușă, trebuie să vă prezentați de urgentă la spital. Cu toate măsurile luate de dumneavoastră exista riscul ca plaga să se infecteze. Medicul specialist știe ce măsuri trebuie luate. Daca situația este gravă, veți primi, gratuit, doua vaccinuri: cel antirabic și cel antitetanos.

Prevenirea mușcăturilor de câine

Pentru a preveni aceste situații neplăcute, urmează sfaturile de mai jos:

  • Întotdeauna întreabă dacă este în regulă să atingi câinele altcuiva.
  • Nu te apropia de un câine necunoscut.
  • Nu fugi de un câine.
  • Nu intra în panică și nu face zgomote puternice.
  • Nu deranja un câine care doarme, mănâncă sau care are grijă de cățeluși.
  • Nu-ți încuraja câinele să se joace agresiv.
  • Nu lăsați copiii mici să se joace cu un câine, fără să fie supravegheați.

Deși mușcătura de câine este frecventă, mai ales la copii, dacă înțelegi riscurile și știi să te protejezi, vei reduce probabilitatea de a te îmbolnăvi sau de a fi rănit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 decembrie 2024
17 decembrie 2024