Prima pagină » Culinar » Murături la butoi. Cum să menții savoarea murăturilor pe timp de iarnă

Murături la butoi. Cum să menții savoarea murăturilor pe timp de iarnă

23 aug. 2023, 08:39,
în Culinar

Multe gospodine pregătesc pentru sezonul rece niște murături la butoi. Acestea sunt nelipsite din cămară alături de alte delicii culinare. Pentru a obține niște murături crocante, aromate și gustoase, trebuie să avem în vedere câteva trucuri din rețeta bunicii. Iată cum să menții savoarea murăturilor pe timp de iarnă.

Murături la butoi

Când vine vorba de gustoasele murături, doamnele se întrec în tot felul de rețete. Murăturile merg perfect cu o friptură fraagefă și suculentă sau împreună cu o mâncărică dulce de cartofi, dar pot fi servite și cu alte preparate culinare delicioase.

Pentru toamnă și iarnă gospodinele pregătesc murături la butoi sau la borcan după rețetele vechi ale bunicii. Pentru a obține niște murături acrișoare, crocante și gustoase trebuie să pregătim saramura perfectă și să păstrăm murăturile la butoi în condiții optime.

Murăturile la butoi au o savoare aparte, însă necesită mai multă grijă în momentul în care se conservă varza, castraveții, gogonelele sau pepenii. Dacă vrem să ne încântăm papilele gustative cu niște murături colorate și delicioase putem pune niște murături asortate și tocate la borcan pentru iarnă. Rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe.

Murăturile la butoi se pun cu grijă, în saramura perfectă și se depozitează la loc uscat și răcoros. Dacă avem în veedere câteva secrete din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.

Rețeta bunicii pentru niște murături perfecte

Dacă vrem să pregătim pentru iarnă niște murături la butoi vom avea nevoie de 5 kg de castraveți, 2 legături de frunze de țelină, 1 legătură de leuștean, 3 căței de usturoi, 1 kg de morcovi, 4 bucăți de conopiddă, 150 g de piper boabe, 3 bucăți de hrean, 5 bucăți de ardei iute, 2 crenguțe de vișin, 2 legături de mărar uscat, 1 legătură de cimbru uscat, 3 kg de gogonele, 3 bucăți de varză, 2 bucăți de varză roșie, 1 gutuie, iar pentru saramură vom folosi 10 l de apă și 11 linguri de sare grunjoasă.

Mai întâi se pregătesc legumele pentru murat. Se spală castraveții și se lasă la scurs apoi se pregătește conopida și se desface în buchețele. După aceea se curăță hrenul și se taie în fâșii. Frunzele de hrean se spală și se lasă și ele la scurs. Pe fundul butoiului se pun crenguțe de cimbru, de mărar și câțiva căței de usturoi, apoi se pun și 2 ardei iuți împreună cu o crenguță de vișin.

După aceea se așază castraveții, conopida, rondelele de morcovi apoi din nou un strat de mărar uscat, ardei iute, usturoi și cimbru. După aceea se mai pun din nou castraveți și buchețele de conopidă. Deasupra se pun frunze de hrean și de leuștean apoi se potrivește gustul cu câteva linguri de boabe de piper. Într-o oală se pune apa, iar la fiecare litru de apă se adaugă 1 litru de sare. Apa pentru saramură trebuie să fie călduță. Aceasta se răstoarnă peste murăturile din butoi. Legumele trebuie să fie bine acoperite cu apă. Deasupra murăturilor se pune o farfurie grea pentru ca legumele să fie scufundate în apă.

După 2 săptămâni se adaugă gogonelele, varza și gutuia tăiată felii. Butoiul cu murături se depozitează la loc uscat și răcoros și se închide bine capacul pentru a nu se forma floare în butoiul cu murături.

Murăturile la butoi pentru iarnă sunt gustoase, ușor de pregătit și merg servite împreună cu diferite mâncăîruri tradiționale. Pentru a păstra aroma și textura crocantă a murăturilor mai mult timp, trebuie să avem în vedere câteva trucuri din rețeta bunicii, iar succesul culinar va fi garantat.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții au pus-o la zid: „Dragostea nu are culoare!”
Playtech.ro
Ajutor de 125 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, în iunie 2025. Cine beneficiază de sprijinul de la stat
observatornews.ro
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
În umbra penitenciarului. Ce ritualuri urmează Elena Udrea
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Amenzi de 1.500 de lei pentru șoferii care țin geamul deschis la mașină. De ce se sancționează gestul?
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`