Prima pagină » Local » Muniție descoperită în comuna Aroneanu. Urme șocante ale celui de-Al Doilea Război Mondial, lângă Aeroportul Iași
Muniție descoperită în comuna Aroneanu. Urme șocante ale celui de-Al Doilea Război Mondial, lângă Aeroportul Iași

Muniție descoperită în comuna Aroneanu. Urme șocante ale celui de-Al Doilea Război Mondial, lângă Aeroportul Iași

18 mai 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Geniștii ieșeni au descoperit recent noi elemente de muniție de război în comuna Aroneanu, localitate aflată lângă Aeroportul Iași. Zona aerogării a fost în mijlocul conflictului militar din anul 1944, din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial

Angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au intervenit în ultima perioadă la o nouă serie de misiuni de asanare și distrugere a elementelor de muniție neexplodată sau nedezactivată din timpul conflictelor militare. Este vorba despre muniție provenită din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Muniția a fost descoperită în zona satului Dorobanț, din comuna ieșeană Aroneanu. Geniștii ISU Iași au intervenit însă și la alte misiuni în ultima perioadă

Bombe descoperite la doi pași de Aeroportul Iași

Mai multe bombe provenite din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în localitatea Aroneanu, comună aflată în zona metropolitană Iași. Proiectilele au fost ridicate de către geniștii ISU Iași pentru a fi detonate controlat.

„În data de 14 mai 2021, ora 9:46, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 200 de metri pătrați de teren viran în localitatea Dorobanți, comuna Aroneanu. În urma intervenției au fost identificate 15 bombe de aruncător calibru 120 de milimetri, care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare”, au menționat reprezentanții ISU Iași.

În comuna Aroneanu au mai fost descoperite și alte proiectile provenite din perioada conflagrației militare din urmă cu 8 decenii.

Conflict între comuna Aroneanu și Aeroportul Iași

Recent, comuna Aroneanu a pierdut un proces cu Aeroportul Iași, în urma căruia nicio construcție nu mai poate fi ridicată în localitate fără acordul aerogării. Între cele două părți, conflictul este unul mai vechi. Aeroportul Iași a cerut zonă de servitute la marginea pistei, zonă ce cuprinde și o parte din comuna Aroneanu. Autoritatea locală din Aroneanu nu a fost de acord, conflictul fiind mutat în instanță. Doar că magistrații au decis în cele din urmă să dea dreptate celor de la Aeroportul Iași.

Proiectile de război, descoperite în județul Iași

Proiectile de război au fost decsoperite de geniștii ISU și în alte zone din județul Iași. Astfel, bombe provenite din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial au mai fost identificate și în zona localității Alexandru Ioan Cuza, în partea de Vest a județului.

„În data de 14 mai 2021, ora 13:00, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 100 de metri pătrați de teren viran în localitatea Mihail Kogălniceanu, comuna Al. I. Cuza. În urma intervenției au fost identificate 3 proiectile explozive calibru 75 de milimetri, care au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare”, au mai spus cei de la ISU Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *