Prima pagină » Local » Municipiul Iași este la un pas de carantină! Incidența va depăși 6 la mia de locuitori, dar școlile nu se vor închide! Carantină în weekend şi mască obligatorie pe stradă – UPDATE

Municipiul Iași este la un pas de carantină! Incidența va depăși 6 la mia de locuitori, dar școlile nu se vor închide! Carantină în weekend şi mască obligatorie pe stradă – UPDATE

05 oct. 2021, 08:08,
în Local

Marţi, 5 octombrie 2021, este aşteptat ca municipiul Iași să depășească indicele de infectare de 6 la mia de locuitori. Dacă la începutul stabilirii restricțiilor se vorbea despre faptul că școlile vor fi închise când acest indice se depășește, o decizie recentă menţine şcolile deschise. Totuși, autorităţile vor impune carantina de weekend şi vor obliga persoanele să poarte mască și pe stradă. Pe de altă parte, Iașul este la un pas de carantinare.

Carantinarea poate fi aplicată în momentul în care o localitate depășește indicele de 7,5 infectări cu COVID-19 la mie de locuitori.

UPDATE: În aceste momente, rata de infectare la nivel de municipiu Iași a ajuns la 6,58 la mia de locuitori.

Municipiul Iași va depăși pragul de 6 la mia de locuitori dar școlile nu se vor închide

Conform datelor existente, pe data de luni, 4 octombrie 2021, municipiul Iași avea o rată de incidență de 5,93 de infectări cu COVID-19 la mia de locuitori. Din aceste considerente este de aşteptat ca marți această rată să depășească 6 la mie.

Conform deciziei Guvernului României, școlile nu se vor închide în momentul în care rata de incidentă de 6 la mia de locuitori va fi depășită. Premierul Florin Cîțu a declarat faptul că Guvernul are ca prioritate menţinerea şcolilor deschise. Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a fost în asentimentul premierului:

„La acest moment, regula este clară – în localitățile în care se depășește rata de infectare de 6 la mie la nivelul zilei de vineri, zi de referință, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția școlilor speciale, grădinițele și creșele. Primim foarte multe solicitări în acest sens.

Sunt convins că toți cei îndreptățiți să se pronunțe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectivă educațională, cât și din perspectivă sanitară. Până vineri va trebui să anunțăm cât de poate de clar care sunt regulile – dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi, cei din Educație, dacă cei din domeniul sanitar sunt de acorde, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri”, a menţionat pe data de 29 septembrie 2021, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu

Ce restricții se aplică atunci când o localitate depășește indicele de 6 la mia de locuitori

Localităţile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulaţia între orele 20:00 şi 05:00 se face doar cu declaraţie pe propria răspundere. Sunt exceptaţi de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare şi cei care au trecut prin boală. În localităţile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.
Masca devine obligatorie și pe stradă în momentul în care localitatea depășește indicele de 6 la mie de locuitori

„Se propune ca în toate localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, să fie instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gură, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, în toate spaţiile publice închise şi deschise”, se precizează în HG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *