Prima pagină » Local » Municipiul Iași a intrat în carantină! Indicele de infectare a depășit 7,5 la mia de locuitori! Iată ce restricții se aplică

Municipiul Iași a intrat în carantină! Indicele de infectare a depășit 7,5 la mia de locuitori! Iată ce restricții se aplică

08 oct. 2021, 10:43,
în Local

În aceste momente, conform datelor prelucate de Instituţia Prefectului şi de Comitetul Judeţean alături de Institutul Național de Sănătate Publică municipiul Iași a depășit indicele de infectare de 7,5 la mia de locuitori. Din această perspectivă, este de aşteptat ca autorităţile locale să semneze ordinul de carantină. Odată cu ordinul, pe raza municipiului vor fi aplicate mai multe restricţii.

Carantina pe care o vor aplica autorităţile vine la doar câteva zile după ce aceleaşi autorităţi au semnat ordinul de carantinare pe timp de weekend.

Iașul a intrat în carantină, depășind indicele de 7,5 la mia de locuitori

Conform datelor existente, în aceste momente, municipiul Iași are un indice de 7,9 infectări cu COVID-19 la mia de locuitori. Este cel mai mare indice de la începutul pandemiei iar medicii ieșeni declară că situaţia este dramatică la nivel de județ și municipiul.

În aceste momente, municipiul Iași se află deja în carantină de weekend, dar este de aşteptat ca de luni, restricţiile impuse pentru zilele de sâmbătă și duminică să continue. Vorbim despre faptul că magazinele se vor închide mai devreme despre faptul că persoanele nevaccinate nu vor avea voie să iasă din casă după o anumită oră dar şi despre faptul că masca de protecţie devine obligatorie atât la nivel de spaţiu închis cât şi în spaţiile deschise.

Municipiul Iași a intrat rapid în scenariile portocaliu și roșu

În doar câteva săptămâni, municipiul Iași a avansat rapid pe lista de scenarii. Vorbim despre faptul că, dacă pe data de 27 septembrie în municipiu era o rată de infectare de puţin peste 3 la mia de locuitori, existând codul portocaliu, la doar 11 zile după, rata de infectare pur şi simplu s-a dublat.

Medicii vorbesc despre spitalele din Iași care sunt pline de pacienţi şi despre ambulantele care aşteaptă în curtea unităţilor medicale pentru a preda pacienţii care, de cele mai multe ori, ajung deja în stare gravă.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Să nu aibă cineva ideea să vină la Iaşi să se trateze”

Situaţia dramatică este subliniată şi de prof. dr. Diana Cimpoeșu care trage un semnal de alarmă şi spune că spitalele abia fac față pacienţilor din județul Iași

„Să nu aibă cineva ideea să vină către Iași să se trateze, să fie văzut într-un spital, pentru că efectiv spitalele de aici abia fac față pacienților din Iași. E clar că sunt depășite de numărul acestor pacienți și nu vor putea asigura asistența medicală de urgență sau de specialitate”, a declarat medicul Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU SMURD Iași.

Ce restricții se aplică în Iași în scenariul de carantină

Când incidenţa trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele şi alte activităţi se închid la ora 22.00.

„Se propune ca programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori şi pe tot parcursul săptămânii, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori, să se desfăşoare doar în intervalul orar 5:00-22:00. În intervalul orar 22:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”

În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7.5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul cuprins dintre 20:00 și 05:00 cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Magazine închise seara – Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/ prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5:00-22:00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.
În intervalul orar 22:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024