Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, a discutat joi, 19 noiembrie 2020, despre instituirea carantinei în reședința județului. Acesta a discutat de asemenea și despre noile restricții ce se vor impune odată cu intrarea în stare de urgență timp de 2 săptămâni.
Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a transmis că în primul rând cetățenii nu se vor mai deplasa la discreție prin municipiu, ci se va circula doar pe baza unei declarații pe propria răspundere unde se va stipula motivul pentru care am ieșit din casă. În ceea ce privește deplasarea la locul de muncă, cetățeanul va avea asupra sa o adeverință de la angajator sau o legitimație.
De asemenea, persoanele care au fost plecate din județ, vor putea intra în municipiu doar dacă vor face dovada cu cartea de identitate că au domiciliul în Constanța.
„În primul rând, e vorba de restricțiile care vizează limitarea libertății de mișcare a persoanelor, așa cum ați specificat. Dacă până acum, în intervalul 23:00-05:00, exista deja o limitare a acestei libertăți, ea se va extinde și pe timp de zi, la fel ca în starea de urgență. Circulația se va realiza fie pe baza unei declarații pe proprie răspundere, al cărei model îl avem, fie pe baza de adeverință de la angajator sau pe bază de legitimație, atunci când e vorba de deplasările la locul de muncă.
O persoană care a fost plecată din județ, poate intra înapoi pe baza cărții de identitate care dovedește că are domiciliul în Constanța și pe baza unei legitimații sau adeverințe, care să ateste că are locul de muncă în alt județ”, a declarat Silviu Coșa, prefect județ Constanța.
900 de cazuri noi în județul Constanța
Prefectul județului susține că în urmă cu câteva zile s-au înregistrat circa 900 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus. Pentru a face față noului val de cazuri pozitive Covid-19, membrii conducerii au identificat soluții pentru a crește numărul paturilor de la spitalele suport Covid-19. Carantina va fi instituită în municipiul Constanța de mâine sau de sâmbătă.
Prefectul a ținut să adauge că activitățile economice nu vor fi afectate, ci doar circulația persoanelor.
„La sfârșitul săptămânii trecute am avut o zi cu aproximativ 900 de noi cazuri, însă, până în momentul de față, spitalele au reușit să facă față. în permanență am avut între 30 și 80 de paturi COVID-19 libere și între 3 și 7 paturi de ATI. În momentul de față am identificat soluții pentru creșterea numărului acestora. De asemenea, vom coopta și unități sanitare private.
În momentul de față se elaborează hotărârea prin care se impune instituirea carantinei și intenționăm să lăsăm o zi între transmiterea propunerii și instituirea efectivă a carantinei. În principiu, aceasta va fi instituită de sâmbătă sau de vineri seară. Va fi limitată doar libertatea de circulație a persoanelor. Nu intenționăm să afectăm activitățile economice, nu vor fi restricții suplimentare pentru acestea”, a transmis Silviu Coșa, prefect județ Constanța.
DSP Constanța a transmis un comunicat privind carantinarea municipiului
„Ca urmare a evaluării analizei de risc a municipiului Constanţa, efectuată în temeiul prevederilor art. 12 alin. 3 din Legea nr 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, coroborate cu prevederile art 3 din Ordinul ministrului sănătăţii nr 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-COV-2, pe care DSP Constanţa a înaintat-o către INSP în data de 18.11.2020, punctajul DSP este de 78 de puncte, iar cel calculat INPS-CNSCBT în baza procedurii de evaluare este de 78 puncte
Pe baza procedurii de avizare a carantinei zonale existente la nivelul INSP, se avizează măsura de carantinare pentru municipiul Constanţa”, se arată în documentul INSP.