Prima pagină » Actualitate » Municipiul Cluj-Napoca a intrat în scenariul roșu! Iată ce restricţii se aplică
Municipiul Cluj-Napoca a intrat în scenariul roșu! Iată ce restricţii se aplică

Municipiul Cluj-Napoca a intrat în scenariul roșu! Iată ce restricţii se aplică

24 sept. 2021, 08:25,
BZI.ro, în Actualitate

Începând cu data de 24 septembrie 2021, municipiul Cluj Napoca a intrat în scenariul roşu din cauza numărului mare de infectări la mia de locuitori. Așadar, autorităţile locale au pregătit deja o serie de restricţii care intră în vigoare de vineri pentru o perioadă de 14 zile.

În urmă cu doar două zile, Bucureștiul a intrat în scenariul roșu, iar municipiul Iași a intrat, începând de ieri, în scenariul galben.

Municipiul Cluj-Napoca a intrat în scenariul roşu al infectărilor cu COVID-19

Conform datelor existente până la această oră, municipiul Cluj-Napoca a intrat în scenariul roșu al infectărilor cu COVID-19. Așadar, rata de infectare la mia de locuitori se apropie de 4. Alături de municipiu, în judeţul Cluj sunt mai multe localităţi în scenariul roşu. Rata de infectare a ajuns, joi, în Cluj-Napoca, la 3,73, în comună Aiton la 3,91, comună Bobâlna – 3,65, comună Căianu – 4,21, comună Florești – 3,80, comună Iara – 3,99 și comună Jucu – 4,02.

Restricții se aplică astfel începând cu data de 24 septembrie, pe o perioadă de 14 zile. Competițiile sportive în spaţii închise sau deschise pot avea loc cu până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu distanță de minim 1 metru între persoane, pentru cele care au certificatul verde.

Cinematografele pot fi deschise până la 50% din capacitatea maximă a spațiului tot pentru persoanele care au certificatul COVID. Spectacole, concerte și festivaluri în aer liber au loc cu maxim 1.000 de spectatori cu certificat COVID și cu purtarea măștii de protecție. Nunți și botezuri se pot organiza în interior cu maxim 200 de persoane, iar mitinguri cu 100 de persoane. Restaurantele și cafenele în interior sau pe terase pot sta deschise între orele 5.00 – 2.00, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Pot intra deținătorii de certificat verde.

Sălile de fitness pot fi ocupate, cu certificat COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

Bucureștiul a intrat în scenariul roșu

În urmă cu doar câteva zile, Bucureștiul a intrat în scenariul roşu al infectărilor cu COVID-19. Autorităţile au anunţat aceleaşi măsuri ca şi în Cluj-Napoca pentru o perioadă de 14 zile. De altfel, autorităţile centrale au anunţat joi mai multe măsuri în contextul în care o localitate va intrat în carantină, depășind incidenta de 6 la mia de locuitori. Magazinele nu se vor închide de la o rată de infectare de 4 ci de la o rată de infectare de 6 la mie. Pe de altă parte, persoanele vaccinate vor putea circula pe timp de noapte dacă pot face dovada certificatului verde.

Măsurile au creat dezbateri în spaţiul public, multe persoane afirmând că se crează o discriminare. De exemplu, ieșirea publică a primarului din Timișoara, Dominic Fritz, a stârnit un val de reacții negative iar un cunoscut avocat a anunţat deja că va depune o plângere penală pentru incitare la discriminare.

Iașul a intrat în scenariul galben al infectărilor cu COVID-19

Cu o incidență de peste 2 la mia de locuitori, municipiul Iași a intrat, oficial de joi, în scenariul galben al numărului de infectări. Autoritățile locale au anunțat mai multe restricții pentru o perioadă de 14 zile:

– organizarea competiţiilor sportive în spaţiile închise sau deschise este permisă cu participarea spectatorilor până la 50 la sută din capacitatea maximă a spaţiului.

– organizarea şi desfăşurarea în interior a activitatilo cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/ sau concerte este permisă participarea publicului până la 70 la sută din capacitatea maximă.

– organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive în sunt permise numai dacă ocupaţii unei maşini sunt membrii aceleaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane. (…) detalii aici despre toate restricțiile din municipiul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *