Prima pagină » Local » Municipalitatea ieșeană a pregătit o serie de evenimente cu ocazia Zilei de 1 Decembrie 2022. Concerte, paradă militară și o masă caldă îi așteaptă pe toți cei prezenți în Piața Palatului Culturii

Municipalitatea ieșeană a pregătit o serie de evenimente cu ocazia Zilei de 1 Decembrie 2022. Concerte, paradă militară și o masă caldă îi așteaptă pe toți cei prezenți în Piața Palatului Culturii

01 dec. 2022, 02:00, 1 ,
Adnana Gafton, în Local

Ziua de 1 Decembrie 2022 este celebrată cu ajutorul unei serii de evenimente deosebite realizate în municipiul Iași. Celebra paradă militară va avea loc începând cu ora 11:00. Municipalitatea oferă și în acest an o masă caldă formată din fasole de post, pâine, vin fiert și ceai. La ora 17:30 va fi aprins iluminatul stradal pentru sărbătorile de iarnă.

Cu ocazia Zilei Naționale a României vor exista câteva restricții de circulație . În funcție de necesități, în data de 1 decembrie 2022, între orele 6:30 și 14:30, va fi închis traficul pe str. Anastasie Panu, de la intersecția cu strada Elena Doamna până la intersecția cu strada Palat și pe str. Palat, de la intersecția cu strada Anastasie Panu până la intersecția cu strada Sf. Lazăr. Circulația auto și tramvaiele, în funcție de necesități, va fi restricționată pe traseul Piața Unirii – bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Palatului Culturii, pentru Retragerea cu torțe în intervalul orar 19:00 și 19:30.

roata panoramica noaptea

În acest an municipalitatea a amenajat orășelul copiilor și Roata Panoramică

Cum este sărbătorit 1 Decembrie 2022 la Iași

arcada de cetina

Au fost construite arcade din cetină

Ziua Națională a României, 1 decembrie, este marcată la lași printr-o serie de manifestări oficiale de tradiție, ceremonialuri militare și religioase, masa tradițională, dar și prin deschiderea amenajărilor specifice organizate de Primăria Municipiului Iași cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă.

Ziua de 1 Decembrie începe cu un eveniment special ce va avea loc la Palatul Roznoveanu unde va fi semnat un document oficial de înfrățire a municipiului Iași cu orașele Bălți și Hâncești din Republica Moldova. Tradiția și cu predilecție istoria  comună au condus la înfrățirea celor 3 orașe. Evenimentul urmărește întărirea acestor legături prin încheierea de parteneriate și înfrățiri între orașele noastre și inițierea de schimburi culturale, economice, academice, sportive, turistice. La ora 10.00 va începe în Piața Palatului Culturii un spectacol folcloric cu participarea Ansamblului „Constantin Arvinte”, a artiștilor Ștefan Pintilii, Beatrice Duca și a unor tineri artiști.

Parada militară va începe la ora 11:00 și va avea loc în Piața Palatului Culturii. După efectuarea ceremonialului militar vor avea loc depuneri de coroane, un serviciu religios și alocuțiunile oficialităților. Masa populară, celebra fasole de post cu pâine și vin fiert sau ceai, vor fi servite la ora 12:30.

persoana cu sort rosu pune fasole intr-o caserola

La ora 12:30 vor fi servite fasole de post, ceai și vin fiert

Se aprinde iluminatul festiv!

persoane in fata unui brad noaptea

La ora 17:30 va fi aprins iluminatul stradal pentru sărbătorile de iarnă

În acest an, primăria municipiului Iași a împodobit orașul și l-a pregătit pentru venirea sărbătorilor de iarnă. 800 de brazi naturali în ghivece au fost amplasați pe arterele cele mai aglomerate din oraș. 14 brazi mari sunt decorați și montați pe pietonalul Ștefan cel Mare, Piața Unirii, Parcul Copou, Parcul Expoziției, Păcurari (Mimoza), Tătărași (Oancea), CUG (Rond vechi), Nicolina (Esplanada I), Alexandru cel Bun (Piața Voievozilor) și alte puncte de atracție.

Municipalitatea a organizat și anul acesta orășelul copiilor și a montat roata panoramică. Punctul de atracție îl constituie tunelurile din cetină. Pe bulevardul pietonal Ștefan cel Mare și Sfânt au fost amplasate două tuneluri realizate din crengi naturale de brad. Târgul de Crăciun al Iașului și parcul de distracții vor fi organizate în luna decembrie pe axa bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, strada I.C. Brătianu și Piața Unirii.

Aprinderea iluminatului public va avea loc tot în data de 1 Decembrie 2022 la ora 17:30 de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Seara zilei de 1 Decembrie se va încheia cu tradiționala retragere cu torțe, cu începere de la ora 19:00.

Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2022, este sărbătorită cu fast și printr-o serie de evenimente speciale în capitala culturală a României.

Comentarii
  • Cîrnațul și ciolanul a fost rezervat numai tov puliticieni –-că în 2024 nu se știe dacă mai au ocazia de a mai prosti populimea de a fi la ciolan sau cîrnaț–moca––

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *