Municipalitatea a semnat contractul pentru achiziționarea a 140.000 tone de cărbune, pentru sistemul de furnizare al energiei termice și a apei calde. Această cantitate ar trebui să deservească toți ieșenii în iarna 2022-2023. Prețul pe tonă al cărbunelui este de 414,89 dolari. Prima transă de cărbue ar trebui să ajungă de la portul Constanța între 05 și 15 octobrie 2022
Iarna 2022-2023 se anunță a fi una grea din toate punctele de vedere. Cheltuielile privind încălzirea locuințelor vor atinge valori astronomice. Pe fondul crizei energetice ce are loc la nivel internațional, prețurile pentru materia primă ce stau la baza furnizării agentului termic au crescut alarmant. Primăria Municipiului Iași face eforturi financiare pentru a le oferi cetățenilor și în această iarnă condiții decente de trai în propriile case. Compania ce livrează cărbunele la Iași are la dispoziție doar 40 de zile pentru a efectua toate transporturile.
Când vor avea ieșenii căldură în calorifere
În cursul lunii august, Primăria Municipiului Iași a încheiat un contract pentru cumpărarea a 140.000 de tone de cărbune energetic (+ / – 10%). Cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preț de API 2 la nivelul lunii septembrie + cheltuielile de transport (naval), descărcare, depozitare și încărcare în vagoane, în valoare de 86,4 dolari americani pe tonă, fără TVA. API 2 este prețul în dolari americani publicat de indicele de preț al cărbunelui Argus McCloskey la rubrica „Indice internațional pentru cărbune: Indici de preț ai cărbunelui: Europa de Nord-Vest (CIF ARA) API2” pentru media întregii luni pentru perioada de livrare respectivă. Prețul la care municipalitatea a încheiat contractul pentru livrarea cărbunelui este astfel de 414,89 dolari americani pe tonă.
Compania are la dispoziție 40 de zile, de la data începerii transporturilor, pentru a transporta întreaga cantitate la Iași. Prima tranșă de cărbune este livrată din portul Constanța în perioada 05 și 15 octombrie 2022.
Toți ieșenii stau cu ochii pe prognoza meteo pentru a urmări valoarea temperaturilor în perioada ce urmează. Dacă acestea vor ajunge în scurt timp la limita înghețului, necesitatea încălzirii locuințelor este imensă. Deocamdată nu au fost efectuate teste pentru verificarea energiei termice în Iași.
Mihai Chirica a semnat contractul pentu achiziționarea de cărbune necesar sistemului de termoficare
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a semnat contractul pentru transportul cantității de cărbune necesară funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în sezonul de iarnă 2022 – 2023.
Licitația a fost organizată de Primăria Municipiului Iași și a avut o prevedere financiară de 20.300.000 lei, fără TVA (24.157.000 lei, cu TVA). Au fost puse la dispoziție două oferte, iar cea câștigătoare a fost Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă S.A., pentru o sumă totală de 19.380.200 lei, fără TVA (23.062.438 lei, cu TVA), respectiv 138,43 lei pe tonă, fără TVA (164,73 lei, cu TVA), preț în care intră și descărcarea din vagoane.
În anul 2021, municipalitatea a achiziționat 100.000 tone cărbune și a început furnizarea căldurii în data de 08 octombrie 2021. Anul trecut, prețul cărbunelui a fost de 250 de dolari pe tonă. Creșterea prețului se datorează crizei energetice de la nivel mondial.
Alin Aivănoaiei, directorul Termo-Service, încurajează ieșenii la un consum moderat de căldură în iarna 2022-2023. Deși vor fi alocate subvenții, valoarea facturilor va fi foarte mare din cauza prețului crescut al cărbunelui. Acesta a subliniat faptul că se dorește o reducere cât mai mare a consumului de gaze naturale, deoarece statele Uniunii Europene nu au o rezervă stabilă pentru asigurarea consumului de gaz. Acest lucru ar influența negativ prețurile pe care ieșenii cu centrale proprii le vor suporta.
Cât va costa factura și când vor avea ieșenii căldură rămâne de văzut. Cuvântul de ordine pentru toți ieșenii în iarna ce vine este „economie“.
Foarte INTERESANT, in Romania NU MAI EXISTA CARBUNE, acum cumparam de la o firma ” din Geneva ” care l-a achizitionat de undeva din ” lumea larga ” si-l aduce de peste „marii si tarii „. Cred ca sunte-ti bolnavii cu capul, adica este „lipsa totala „de creier, sprijiniti pe toate caile ” industria din Romania „.
DLE PRIMAR CHIRICA in alexandru in spatele blocurilor a3 a4 a5 strada bistritei ,o cucoana care a furat toata viata de la ctp iasi impreuna cu neamurile ei ocupa 4 locuri de parcare ilegal ,acolo terenu este comun si nu plateste nimeni nimic la primarie ,dintr.un spatiu verde unde se jucau copiii mici a fost transformat in parcare ,cand cineva parcheaza masina in acele locuri ,aceste gunoaie de la ctp ridica stergatoarele de parca ar fi terenu lui masa mare ,e legal si normal sa faca asa ceva ??
Dar noi de ce am închis minele de cărbune ? De ce ne a obligat Europa să renunțăm la cărbune ? Văd că Franța Germania și Ungaria au mine de cărbune .. noi le am închis și cumpărăm de peste mări și tari. Proasta nație
cum e posibil ca vita asta de primar sa duca de nas tot orasul Iasi ?????
Puterea calorica a carbunelui termal este 6.12 kwh/kg x 2lei/kg CIF ARA (adica disponibil in unul din porturile Amsterdam, Rotterdam, Anvers, nu include transportul pana la Iasi).
Puterea calorica a PELETILOR dedeman este 4.8 kwh/kg x 3lei/kg LOCO (direct din magazin, include TVA).
Toate datele se gasesc pe Goagal, daca cauti. Cu toate cheltuielile, carbunele se ajunge mai scump ca peletii din magazin.
Ridicarea stergatoarelor de catre persoane straine fara acordul proprietarului masinii din asa zisa parcare este infractiune si se pedepseste cu amenda sau inchisoare de la 2 la 5 ani !