Specialiștii din cadrul ITM Iași atrag atenția asupra unui fenomen care a luat amploare în ultimul an, respectiv munca la gri. Inspectorii au verificat mai multe reclamații ale angajaților, fiind aplicate amenzi de câteva sute de mii de lei. Angajatorii care nu respectă legislația primesc amenzi de până la 10.000 de lei pentru fiecare angajat
Munca la gri a luat amploare în Iași în ultimul an. Potrivit specialiștilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, au fost aplicate amenzi de câteva sute de mii de lei în acest an, iar în perioada următoare vor demara mai multe campanii de informare și verificare a operatorilor economici.
„Ce este munca la gri? Angajatul are trecut pe contractul de muncă salariul minim pe economie și mai primește câteva sute de lei în plic, fără să fie trecută această sumă în contractul de muncă. Este dezavantajat angajatul din punct de vedere social. Nu mai are aceeași vechime în muncă, deci primește o pensie mai mică. A venit un domn să reclame faptul că mai are jumătate de an până când iese la pensie și avea trecut în contractul de muncă doar salariul minim pe economie, nu toată suma primită. Angajații nu trebuie să accepte salariul în plic. A luat amploare acest fenomen, nu doar în Iași, ci în toată țara. De aceea vom demara mai multe campanii de informare și verificare a operatorilor economici”, susține Costel Grojdea, inspector-șef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași.
ITM Iași va verifica operatorii economici din centrele comerciale care trebuie să respecte regulile privind pandemia COVID-19
Specialistul susține că a demarat de câteva zile o companie de verificare a operatorilor economici, iar începând de luni, 1 noiembrie 2021, vor verifica firmele din centrele comerciale din Iași, pentru respectarea regulilor în pandemia COVID-19.
„Noi vom demara de luni și o campanie de informare și verificare a operatorilor economici din centrele comerciale, din Iași, împreună cu Inspectoratul de Poliție și Jandarmeria. Vor fi verificați angajatorii cu privire la respectarea măsurilor privind pandemia COVID-19. Am mai făcut controale în acest domeniu, începând de anul trecut, când au fost primele restricții. Angajatorii trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte legislația, iar angajații trebuie să știe ce drepturi și obligații au în privința pandemiei”, susține Costel Grojdea, inspector-șef în cadrul ITM Iași.
De asemenea, inspectorii vor verifica în continuare reclamațiile privind munca la negru care s-au înmulțit în ultima perioadă. Cea mai mare amendă aplicată unei firme de curierat a fost dată de ITM la începutul acestui an, fiind în valoare de 180.000 de lei.
Mai multe campanii de informare a angajaților și angajatorilor vor fi demarate de ITM Iași în această perioadă
De asemenea, în luna septembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Iași au desfășurat acțiuni de control, vizând relațiile de muncă din domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor, în cadrul „Campaniei naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată”, organizată de Inspecția Muncii. Printre obiectivele campaniei derulate în Iași au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
De asemenea, controalele au fost realizate pentru identificarea angajatorilor care utilizează ilegal munca copiilor și a tinerilor. ITM Iași a demarat și o campanie de informare pentru determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicația REVISAL și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social.