Hunter Biden a oferit consiliere juridică unui român acuzat de fraude imobiliare, într-un moment în care tatăl său promova reformele corupției în țară. În ultimul an al administrației Obama, un avocat american a călătorit în România pentru a se întâlni cu un om de afaceri acuzat că a orchestrat un acord terestru corupt.
Omul de afaceri era Gabriel „Puiu” Popoviciu, un magnat imobiliar din România. Avocatul adus să-l sfătuiască a fost Hunter Biden, fiul vicepreședintelui de atunci Joe Biden, potrivit a două persoane familiare cu acest subiect. Munca lui Hunter Biden pentru Popoviciu în 2016 nu a fost raportată la acea vreme, dar implicarea lui Joe Biden în România a fost intens promovată. Vicepreședintele a fost printre vocile principale care au încurajat guvernul să combată corupția.
Nu există dovezi că Hunter sau tatăl său au acționat în mod necorespunzător sau au încălcat legile. Dar aranjamentul, spun specialiștii în etică guvernamentală, ridică îngrijorarea cu privire la faptul că Hunter Biden a fost folosit drept element de sprijin în efortul lui Popoviciu de a evita urmărirea penală.
„Nu știm în ce mod a fost plătit [Hunter Biden] sau pentru ce a fost plătit, dar ne ridică semen de întrebare faptul că acest individ român care se confruntă cu acuzații penale plătea de fapt pentru o legătură cu vicepreședintele american”, a spus Kathleen Clark, Profesor de Drept al Universității Washington, specializat în etică guvernamentală.
Munca lui Hunter Biden în străinătate – în principal în Ucraina și China – a devenit un subiect al campaniei prezidențiale prin eforturile lui Trump și ale avocatului său Rudy Giuliani de a descrie relațiile internaționale drept corupte. În iulie, Trump l-a îndemnat pe președintele ucrainean să lanseze o anchetă a lui Biden legată de munca fiului său pentru o companie de gaze din Ucraina.
Giuliani și Trump nu au furnizat nicio dovadă și nu a apărut nicio dovadă a faptelor corupte ale lui Hunter sau ale tatălui său.
Dar săptămâna trecută, Hunter Biden a anunțat că va demisiona din consiliul de administrație al unei companii de investiții chineze la care s-a alăturat în octombrie 2017. Și într-un interviu pentru ABC News publicat marți, el a recunoscut că arăta „o judecată sărăcăcioasă”, dar a negat orice lipsă de etică în luarea unei poziții în consiliul de administrație al companiei de gaze Burisma din Ucraina într-un moment în care tatăl său avea o funcție de conducere în America.
Activitățile lui Hunter Biden legate de România au atras mult mai puțină atenție. Cazul împotriva lui Popoviciu a fost demarat în 2005, atunci când un om de afaceri a depus o plângere penală împotriva acestuia și a rectorului unei universități cu privire la vânzarea unui teren de 2.225.771 de metri pătrați lângă București, conform documentelor Curții Europene a Omului Drepturi.
Omul de afaceri a susținut că Popoviciu a cumpărat terenul pentru „mult mai puțini bani decât ar fi meritat efectiv”, se arată în documente. În plus, omul de afaceri a susținut că proprietatea nu era proprietatea Universității de Agronomie, ci era deținut de guvernul român.
Articol în curs de actualizare