Prima pagină » Informații utile » Munca în tura de noapte și efectele ei asupra sănătății!

Munca în tura de noapte și efectele ei asupra sănătății!

05 aug. 2024, 14:10,
în Informații utile

Fie pentru bani, fie din pasiune pentru domeniul în care activează, mulţi oameni acceptă să facă și tură de noapte, însă în acest fel ei îşi pun în pericol sănătatea fizică şi mintală.

Munca în ture de noapte forțează organimsul să funcționeze după un program care contravine ritmului circadian natural. De cele mai multe ori, nu este o idee bună să schimbăm ceea ce mama natură a pus la punct.

Efectele turelor de noapte asupra sănătății

Turele de noapte sunt necesare în unele industrii pentru productivitate dar și pentru satisfacerea cerințelor pieței.
Peste 20% din populația lumii, care lucrează ca anjagat, au activități pe timp de noapte  Și un număr destul de mare dintre cei care lucrează pe cont propriu susțin că, de multe ori lucrează chiar și noaptea.

Tura de noapte interferează cu ritmul natural al corpului tău. Faptul de a rămâne activ noapte, contravine ritmului normal al organismului tău. Iar acest lucru nu este unul tocmai ok. Totuși, acest lucru poate fi posibil prin faptul că îți poți antrena corpul să doarmă ziua și să fie activ noaptea.  Somnul are un rol foarte important pentru starea generală de sănătate, ajutând la regenerare, reducerea stresului și eliminarea toxinelor.

Poate crește riscul de depresie, atac de cord și accidentare. Lipsa somnului este în strânsă legătură cu atacurile de cord iar schimbarea acestor obiceiuri poate provoca tensiune arterială și o circulație sanguină deficitară.

Nopțile nedormite au un impact negativ nu doar în starea de sănătate fizică ci și mentală iar riscul de depresie și tulburări de dispoziție pot crește atunci când te privezi de somn pe timp de noapte. În special în cazurile în care nu reușești să te odihnești în timpul zilei, oboseala se acumulează, capacitatea de concentrare scade iar riscul de accidentare este crescut.

Ți se modifică metabolismul și crește riscul de diabet și obezitate. Dezechilibrul care apare la nivel hormonal poate duce la diverse afecțiuni precum diabetul sau obezitatea, chiar dacă ai o dietă sănătoasă. Leptina, este un hormon care joacă un rol esențial în reglarea greutății, a zahărului dar și a nivelului de insulină din sânge. Lipsa somnului interferează cu producerea acestui hormon și astfel crește riscul acestor afecțiuni.

Cum să combați toate aceste efecte

Turele de noapte ar trebui să fie făcute treptate pentru ca organismul să se poate adapta noului program și să reușească să se odihnească și pe timpul zilei. În special, dacă îți poți alege programul, explică-i angajatorului, mai ales la început, să îți dea voie să te adaptezi programului, o perioadă.

Cere ajutorul familiei. În cazul în care nu locuiești singur, ai nevoie de sprijinul familiei nu doar pentru orele de liniște în care te odihnești dar și pentru a împărți sarcinile. Uneori s-ar putea ca tu să nu te mai poți ocupa de anumite sarcini iar pentru a nu fi stresat, este bine să știi că cineva se va ocupa de ele.

Evită cofeina! Cu toate că speculațiile vorbesc despre faptul că o cafea te poate ține în gardă de fapt efectele sale sunt resimțite de către organism, abia la câteva ore după ce a fost consumată. Acest lucru te va împiedica să te odihnești ziua. În cazul în care ai consumat cafea, consumul de apă te poate ajuta să îi elimini efectele mai rapid din organism.

Evită mesele nesănătoase în timpul serviciului. O masă nesănătoasă și grea îți va provoca stări de somnolență și nu îți va aduce aportul de energie de care ai nevoie. Așadar atunci când ești în tură de noapte evită aceste alimente dar și zahărul și include în dieta ta cât mai multe legume, fructe și alimente sănătoase.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`