Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Munca în pijamale dăunează productivității? Un studiu răspunde
Munca în pijamale dăunează productivității? Un studiu răspunde

Munca în pijamale dăunează productivității? Un studiu răspunde

16 feb. 2021, 21:06,
BZI.ro, în Sanatate

Purtarea pijamalelor poate fi uneori asociată cu lenea. Cu toate acestea, munca toată ziua în această îmbrăcăminte de noapte nu ar avea niciun impact asupra productivității și calității muncii, potrivit unui studiu australian.

Telemunca a devenit răspândită în multe tari ele lumii din cauza epidemiei Covid-19. Desfășurarea unei activități profesionale la distanță a dat naștere la noi utilizări și noi practici. Unele obiceiuri de telecomunicații includ să stați în pijamale toată ziua în fața computerului în timp ce lucrați. Pentru că, da, de câteva luni, mulți angajați au schimbat costumele și blugii pentru cămăși de noapte și pantaloni de pijama.

Acest cod vestimentar foarte casual este uneori acuzat de demotivarea angajaților și reducerea productivității acestora. Dar, potrivit unui studiu australian, această concepție este greșită. Pentru a afla dacă lucrul în pijamale afectează productivitatea angajaților, oamenii de știință au efectuat un studiu în perioada 30 aprilie – 18 mai 2020, ale cărui rezultate au fost publicate în The Medical Journal of Australia. Lucrarea a fost realizată cu cercetători și personal administrativ din cinci institute de cercetare.

Acești angajați au răspuns la o serie de întrebări. Trebuiau să-și indice orele de lucru, participarea la întâlniri virtuale, prezența copiilor acasă și tinuta lor. De asemenea, au trebuit să ofere informații despre productivitatea și starea de spirit.

Munca în pijamale nu ar afecta productivitatea

Rezultatele sondajului au arătat că 41% dintre angajați au avut o creștere a productivității atunci când au lucrat de acasă. Sondajul a mai constatat că lucrul în pijamale nu are niciun efect negativ asupra productivității angajaților. În contrast, prezența copiilor acasă ar afecta calitatea muncii, potrivit cercetătorilor. Potrivit rezultatelor, 63% dintre cei care lucrează acasă cu copii mici au declarat că și-au văzut productivitatea scăzând.

Purtarea pijamalelor ar avea un impact asupra sănătății mintale a angajaților

„Purtarea pijamalelor nu a fost asociată cu schimbări de productivitate. Dar a fost legată de o tendință spre depresie în rândul persoanelor care lucrează în pijamale în comparație cu cei care nu le poartă atunci când lucrează de acasă”, putem citi în studiu.

Oamenii de știință au raportat că 59% dintre angajații care purtau pijamale au spus că se simt mai deprimați decât ceilalți participanți. Alte cercetări publicate în 2017 se referiseră anterior la acest fenomen numit „sindromul pijamalei albastre”. În această lucrare, cercetătorii au observat acest sindrom la pacienții cu depresie.

„Pe o notă mai pozitivă, prezența copiilor acasă nu a fost asociată cu modificări ale sănătății mintale în timpul pandemiei”, a notat studiul australian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *