Prima pagină » WoW! » Diverse » Munca de acasa in timpul pandemiei de coronavirus. 15 reguli pentru productivitate
Munca de acasa in timpul pandemiei de coronavirus. 15 reguli pentru productivitate

Munca de acasa in timpul pandemiei de coronavirus. 15 reguli pentru productivitate

12 mai 2020, 12:46,
în WoW!

Pandemia de coronavirus, care ne-a lovit chiar la început de an, a schimbat rutina foarte multor persoane. În afară de faptul că a trebuit să limităm pe cât posibil ieşirile la piaţă şi supermarket, mulţi dintre noi au început să lucreze de acasă. Trendul remote a luat amploare, oricum, în ultimii ani. Munca de acasă este productivă, atât timp cât eşti o persoană disciplinată şi tratezi cu seriozitate task-urile.

La un moment dat poate că vei simţi nevoia de a face o schimbare în programul zilnic. În aceste două luni de izolare ţi-ai dat seama, probabil, ai nevoie de o anumită dinamica pentru ca productivitatea să nu-ţi scadă. De aceea, noi îţi venim în ajutor cu câteva sfaturi pentru munca de acasă.

Stabilește un program fix pentru munca de acasă

Probabil, ca multe alte persoane, ai avut şi tu un program zilnic de muncă, de la 8 la 16 sau de la 9 la 17, să zicem. Încearcă să ţi-l impui şi cât timp lucrezi acasă. Reţine un lucru: doar pentru că îţi desfăşori activitatea de la distanţă, nu înseamnă că trebuie să-ţi măreşti programul de muncă. Atât timp cât nu eşti plătit la oră, aşează-te în faţa calculatorului la aceeaşi oră ca atunci când mergeai la job şi ridică-te la ora când te pregăteai de plecare. În acest fel, nu te vei epuiza şi nici nu vei fi încărcat cu muncă şi ore suplimentare.

Barbat care lucreaza de acasa in timpul pandemiei de coronavirus, la calculator, in biroul din locuinta

Pentru munca de acasa trebuie sa fii cat mai productiv

Fă-ți o rutină de dimineață

Odată ce te-ai trezit, respectă-ţi rutina de dimineaţă, pe care o aveai înainte de pandemie. Nu scurta timpul alocat duşului, micul dejun sau cafelei. Bucură-te de aerul proaspăt de dimineaţă, ieşi în balcon sau pe terasă, stai la depărtare de telefon şi emailul de serviciu. Având grijă de tine, vei fi mai productiv şi, poate, vei termina munca mai devreme decât sperai.

munca de acasa coronavirus productivitate: agenda cu program zilnic pentru lucru remote, alaturi de cafea si mic dejun

Rutina de dimineata este indispensabila pentru productivitate cand lucrezi remote

Stabilește niște reguli cu membrii familiei

Dacă locuieşti singur sau cel mult cu partenerul, lucrurile sunt simple. Mâncaţi împreună, beţi cafeaua apoi fiecare îşi începe munca. Când însă în casă sunt şi copii, trebuie stabilite nişte reguli. Discută cu aceştia şi explică-le că mama şi tata au task-uri şi şedinţe şi nu pot fi întrerupţi decât pentru urgenţe. În funcţie de vârsta pe care o au, trasează-le nişte activităţi. Dacă sunt elevi, atunci e clar că trebuie să participe şi ei la ore online şi să-şi facă temele. Dacă, în schimb, sunt de grădiniţă, ţine-i ocupaţi cu diverse jocuri, care să le stimuleze imaginaţia şi creativitatea. Bineînţeles, indiferent de situaţie, este necesară supravegherea lor. Cel mai dificil este atunci când copilul e mic, are cel mult 2-3 ani, iar ambii părinţi lucrează de acasă. Zilnic, în funcţie de sarcinile lor de serviciu, e bine să-şi împartă responsabilităţile în casă.

Femeie vorbind la telefon, cu doi copii alaturi, care fac galagie

Cum muncesti de acasa cand ai sot si copii

Programează și pauze de lucru

Nu-i aşa că la amiază aveai pauză de lucru la birou? Atunci asigură-te că o ai şi acasă. În fond, nu se schimbă absolut nimic, în afară de faptul că munceşti de la distanţă. În acea pauză, poţi pregăti ceva rapid sau poţi încălzi porţiile de mâncare făcute cu o seară înainte. Ia masa împreună cu familia. Stabilind această regulă, şi psihicul va fi mai relaxat, întrucât îţi induci ideea că nu s-au schimbat chiar aşa multe lucruri.

Bineînţeles, pauză de lucru nu trebuie să ai doar la amiază. Recomandat este să îţi aloci 5 minute la fiecare oră, pentru a-ţi relaxa ochii. Petrecând mult timp în faţa monitorului, privirea îţi oboseşte, iar în timp pot apărea probleme de vedere.

Femeie care ia pauza de la munca in fata calculatorului

Include pauze de lucru in programul de lucru remote

Desprinde-te de calculator la prânz

În pauza de lucru, dacă nu te deranjează zgomotul, poţi pune o maşină de rufe la spălat sau poţi scoate nişte carne la decongelat. Cu alte cuvinte, ai acum ocazia să faci şi altceva. Fructifică acest aspect!

Prepară-ţi o cafea, serveşte masa, sună-i pe cei dragi. Ideea este să nu stai lipit de scaun şi calculator.

femeie care toarna apa peste cafeaua din filtrul de hartie

Relaxare cu cafea in pauza de pranz

Fă o plimbare scurtă în cartier

Plimbările sunt interzise în timpul stării de urgenţă. Dacă nu ai motiv întemeiat pentru a ieşi din casă, rişti să primeşti amendă, dacă te opresc poliţiştii pe stradă. După data de 15 mai, în schimb, se vehiculează că vom putea ieşi fără declaraţie pe propria răspundere, dar bineînţeles respectând o anumită distanţă faţă de alte persoane. Momentan, poţi face mişcare doar în balcon sau când ieşi la magazin ori pentru a-ţi plimba căţelul. După 15 mai însă vei avea voie să faci o plimbare prin cartier. Profită de acest lucru! E benefic nu doar pentru psihic, ci şi pentru fizic. Dacă, în schimb, locuieşti la curte, atunci poţi face mişcare oricând şi sub orice formă (gimnastică, fotbal cu copiii, grădinărit etc.).

Roagă angajatorul să-ți pună la dispoziție tot echipamentul de care ai nevoie

Nu toţi angajaţii au acasă un laptop ori calculator performant precum cel de la muncă. Poate că sunt probleme inclusiv cu semnalul de la internet. Ba mai mult, dacă şi partenerul tău lucrează de acasă, iar copiii au ore online, cu atât mai mult trebuie să iei măsuri. Lasă-le lor laptopul tău şi vorbeşte cu superiorii tăi pentru a-ţi da voie să iei acasă, pe termen determinat, calculatorul de la muncă.

Laptop si telefon mobil pe biroul de acasa

Imprumuta laptopul de la munca pentru a lucra in timpul pandemiei

Alege un loc din casă destinat lucrului

Productivitatea poate fi influenţată de mediul sau camera în care lucrezi. Evită, aşadar, să-ţi amenajezi biroul în bucătărie sau dormitor. Vei fi tentat să leneveşti ori să tot deschizi uşa frigiderului. Şi, cu siguranţă, nu ţi-ai dori să se vadă decorul casei tale într-o posibilă şedinţă.

Ideal este să îţi stabileşti locul în bibliotecă, dacă ai, ori în sufragerie. Dacă zgomotul exterior nu te deranjează, poţi munci chiar şi de pe balcon sau terasă. Încearcă însă să fii cât mai discret în ceea ce priveşte decorul camerelor tale sau zgomotele de fundal (dacă trebuie să dai telefoane ori să ai şedinţă). Ţine de intimitatea ta şi, clar, nu ai da dovadă de profesionalism.

birou pentru munca de acasa, amenajat in balcon, pentru productivitate mare

Biroul de lucru trebuie sa fie intr-o camera amenajata corespunzator

Folosește un VPN pentru lucru remote

Asigură-ţi anonimitatea! Pentru ca locul în care te afli să nu mai fie vizibil, foloseşte un VPN (Virtual Private Network – reţea virtuală privată). Reţeaua aceasta îţi asigură şi o navigare liberă pe internet, întrucât se deblochează orice site de oriunde doreşti, dar şi previne un posibil spionaj sau atac cibernetic (îţi protejează datele personale). În plus, asigură şi accesarea documentelor ori a serviciilor de la locul de muncă.

Tanara care face munca de acasa in timpul pandemiei

Foloseste VPN pentru a-ti proteja datele cand lucrezi remote

Socializează cu colegii de muncă

Încearcă să nu faci vreo schimbare nici în relaţiile colegiale de la serviciu. Recomandaţi-vă reţete culinare, seriale, documentare interesante etc. Aşa cum tu ai nevoie de a schimba o vorbă cu cineva, aşa au nevoie şi colegii.

Loghează-te în ședințe și fă-ți simțită prezența

Fii acelaşi angajat! Ai şedinţă în program? Loghează-te în sistem şi participă la discuţii. Chiar şi dacă ai fi freelancer ori digital nomad, tot trebuie să iei parte la şedinţe ori să răspunzi la apeluri de serviciu. Făcându-ţi simţită prezenţa arăţi că tratezi cu seriozitate munca, iar lucrul remote nu-ţi împiedică productivitatea.

Nu uita să faci și puțin sport

În pauzele de lucru caută-ţi un tutorial cu câteva exerciţii de gimnastică simple. Nu trebuie să-ţi transformi sufrageria în sală de fitness ori să-ţi comanzi tot felul de aparate de gimnastică. Nişte întinderi de gambă, flotări sau genuflexiuni sunt suficiente. De asemenea, respectă poziţia corectă de stat pe scaun. Altfel, la final zi vei avea dureri de spate şau in zona cervicală.

fata care face un exercitiu de gimnastica in casa ei

Exercitiu usor pentru persoanele care stau mult pe scaun

Comunicarea este cheia

Ori de câte ori ai o nelămurire, discută cu un coleg sau cu supervizorul. Nu înţelegi cerinţa unui proiect, cere detalii de la cel care ţi l-a alocat. Cu alte cuvinte, dă-ţi toată silinţa pentru a duce munca la bun sfârşit.

Încearcă să rămâi optimist și să ai o atitudine pozitivă

Avem cu toţii îndoieli, nelămuriri, nelinişti şi teamă. Suntem oameni şi e normal să le simţim. Dar trebuie să le ţinem în frâu, pentru a nu ne stăpâni ele pe noi. Poate îţi faci griji pentru starea de sănătate precară a cuiva drag; ori pentru faptul că nu ştii dacă mai mergi în concediu anul acesta sau dacă îţi vei primi banii înapoi; poate te temi de restructurări la locul de muncă… Temeri există, dar important este să ai mereu o atitudine pozitivă. În fond, dacă te temi şi stai mereu îngrijorat, nu controlezi situaţia, nu modifici mersul lucrurilor. Mai bine aşteaptă să vezi ce se întâmplă şi adaptează-te schimbărilor ce pot apărea.

Termină ziua așa cum ai început-o: cu o rutină de seară

Nimic nu te împiedică să savurezi un pahar de vin înainte de somn ori să te relaxezi cu un ceai şi o carte bună. Poate vrei şi o baie cu spumă şi sare de mare. Include-le în rutina de seară. Aşa cum le meritai înainte de a lucra de acasă, aşa le meriţi şi acum, când lucrezi remote.

Copiii, cu siguranţă, îţi vor cere, ca şi înainte, să le citeşti o poveste ori să inventezi ceva interesant.

Conform multor studii şi discuţiilor cu angajatorii, oamenii sunt mai productivi când muncesc remote. De ce? Pentru că au un mediu propice, nu trebuie să se confrunte cu traficul infernal şi nici cu agitaţia oraşului.

fata care bea vin in balcon, la apus de soare, dupa munca de acasa

Relaxeaza-te dupa o zi de munca istovitoare

În concluzie, poţi fi productiv şi de acasă, dar trebuie să ţii cont şi de următoarele aspecte:

  1. Respectă-ţi programul de activitate. Munca este muncă, indiferent de locul în care te afli.
  2. Nu încerca să te sustragi de la unele sarcini de serviciu, în ideea că sigur ele vor reveni altcuiva. Poate că da, însă vei da dovadă de neseriozitate.
  3. Respectă-te şi pe tine. Ia-ţi pauzele de lucru necesare. Mănâncă la amiază, dar nu în faţa calculatorului, răspunzând la emailuri de serviciu etc.
  4. Amenajează-ţi un colţ din locuinţă drept birou.
  5. Trasează nişte reguli clare, dacă nu locuieşti singur, astfel încât să eviţi perturbările inutile.

Iată şi un tutorial cu câteva exerciţii simple de gimnastică.

Spor la muncă să ai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`