Multivitaminele și mineralele scurteaza durata bolilor. Adulții mai în vârstă care au luat un supliment zilnic de multivitamine și minerale cu zinc și cantități mari de vitamina C într-un studiu de 12 săptămâni au prezentat boală pentru perioade mai scurte și cu simptome mai puțin severe decât omologii dintr-un grup de control, care a primit un placebo.
Rezultatele cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Oregon au fost publicate în revista Nutrients.
Cercetarea oamenilor de știință de la Institutul Linus Pauling al OSU a implicat 42 de oameni sănătoși cu vârste între 55 și 75 de ani și a fost concepută pentru a măsura efectele suplimentelor asupra anumitor indicatori ai sistemului imunitar. De asemenea, s-a analizat nivelul de sânge de zinc și vitaminele C și D, în timp ce se ia suplimentul, deoarece acești micronutrienți sunt importanți pentru funcționarea imunitară corectă.
Indicatorii de imunitate, inclusiv capacitatea globulelor albe de a omorî agenții patogeni primiți, nu au fost alterați în grupul care a primit suplimentul.
Grupul multivitaminic a masurat nivelul de vitamina C și zinc în sânge. Cel mai intrigant, simptomele bolii raportate de acest grup au fost mai puțin severe și au dispărut mai repede decât cele experimentate de grupul placebo.
Același procent de participanți la fiecare grup au raportat simptome, dar zilele de boală în grupul suplimentat au avut o medie mai mică de trei ori, comparativ cu mai mult de șase pentru grupul placebo.
„Diferențele de boală observate au fost izbitoare”, a declarat autorul Adrian Gombart, profesor de biochimie și biofizică la Colegiul de Știință al OSU și investigator principal la Linus Pauling Institute, potrivit medicalxpress.com.
Multivitaminele și mineralele scurteaza durata bolilor
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, crește riscul deficiențelor de vitamine și minerale care contribuie la deficiențele sistemului imunitar legate de vârstă. În Statele Unite, Canada și Europa, cercetările sugerează că mai mult de o treime din adulții în vârstă sunt deficienți în cel puțin un micronutrient, adesea mai mult de unul.
„Acest lucru contribuie probabil la un declin al sistemului imunitar, cel mai adesea caracterizat de niveluri crescute de inflamație, funcție imunitară înnăscută și funcție redusă a celulelor T”, a spus Gombart. Deoarece nutrienții multipli susțin funcția imunitară, adulții în vârstă beneficiază adesea de suplimente cu multivitamine și minerale. Acestea sunt ușor disponibile, ieftine și, în general, considerate sigure.”
Suplimentul multivitaminic utilizat în studiu s-a concentrat pe vitamine și minerale, de obicei, gândite pentru a ajuta imunitatea. A conținut 700 micrograme de vitamina A; 400 de unități internaționale de vitamina D; 45 miligrame de vitamina E; 6,6 miligrame de vitamina B6; 400 micrograme de folat; 9,6 micrograme de vitamina B12; 1.000 de miligrame de vitamina C; 5 miligrame de fier; 0,9 miligrame de cupru; 10 miligrame de zinc; și 110 micrograme de seleniu.
„Suplimentarea a fost asociată cu creșterea semnificativă a nivelului circulant de zinc și vitamina C și cu simptome ale bolii care au fost mai puțin severe și de durată mai scurtă”, a spus Gombart.