Prima pagină » National » Mulți șoferi nu știu! Iată momentul când trebuie schimbată bateria mașinii
Mulți șoferi nu știu! Iată momentul când trebuie schimbată bateria mașinii

Mulți șoferi nu știu! Iată momentul când trebuie schimbată bateria mașinii

21 oct. 2024, 11:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Mulți șoferi nu știu! Bateria mașinii poate ceda iarna din cauza temperaturilor scăzute. De asemenea, temperaturile mari provoacă autodescărcarea bateriei și conduc la îmbătrânirea mai rapidă a componentelor electrochimice. Iar problemele încep să se vadă iarna, când este necesară mai multă energie pentru pornire. Iată momentul când trebuie schimbată bateria mașinii.

Mulți șoferi nu știu!

O baterie de mașină poate funcționa în condiții ideale până la 5 ani. Dar asta depinde de mulți factori, deoarece există cazuri în care înlocuirea poate fi necesară chiar și după 2 ani. Toate mașinile, indiferent de tipul de motor, pe benzină, diesel sau electric, au nevoie de o baterie de 12 volți pentru a funcționa. Iar iarna este, de obicei, momentul în care o baterie auto slăbită cedează, în special dacă vara a fost lungă și caniculară.

Șoferii trebuie să fie atenți la modul în care funcționează bateria mașinii pe timp de iarnă. Primul semn că bateria nu mai este în stare bună este modul în care învârte motorul la pornire. Șoferul trebuie să verifice cu un aparat de măsură sau la un service specializat gradul de încărcare al bateriei și starea electrolitului. Aparatul de măsură trebuie să indice cel puțin 12V.

Un alt semn al unei baterii „obosite” sunt reacțiile lente ale anumitor funcții, cum ar fi ștergătoarele sau geamurile electrice, chiar și cu motorul pornit.

Ce echipamente nu trebuie să lipsească din mașină pe timp de iarnă

Sezonul rece aduce cu sine nu doar vreme nefavorabilă, ci și riscuri de sancțiuni pentru șoferi. Codul Rutier stabilește cerințe stricte în ceea ce privește echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă. Acestea sunt obligatorii atunci când condițiile de drum includ zăpadă, gheață sau polei.

În mașină nu trebuie să lipsească pe timp de iarnă lanțurile, o lopată și în situații de polei și zăpadă, un sac cu nisip. De asemenea, Codul Rutier 2024 impune mai multe echipamente obligatorii, care trebuie să se afle în mașină, atunci când vehiculul circulă pe un drum public. Conform legii, toate mașinile aflate în circulație trebuie să aibă aceste echipamente obligatorii: trusă medicală, stingător de foc și 2 triunghiuri reflectorizante. Triunghiurile reflectorizante trebuie să fie omologate.

De asemenea, trusa sanitară și stingătorul auto trebuie să fie omologate. Șoferii trebuie să fie atenți și la data de expirare a echipamentelor. În cazul în care șoferul este oprit de poliție și constată că nu există trusă sanitară, stingător sau 2 triunghiuri reflectorizante, conducătorul auto va primi 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei.

În schimb, șoferii nu sunt obligați să aibă în mașină roată de rezervă și cric, dar acestea îi pot ajuta în momentele neprevăzute în trafic, mai ales atunci când un conducător auto face pană la mașină și trebuie să treagă pe dreapta pentru a înlocui roata. Dacă șoferul a făcut pană și are roata de rezervă în mașină, atunci trebuie să tragă pe dreapta și să schimbe cauciucul, respectând anumite reguli. Mașina se pune pe avarii și se așază triunghiurile reflectorizante în fața și în spatele mașinii, la cel puțin 50 de metri distanță. Pentru a schimba roata la o mașină, șoferul trebuie să aibă un cric, cheie de deșurubat prezoane și o roată de rezervă.

Cert este că șoferii trebuie să fie atenția la bateria mașinii în sezonul rece. Mulți conducători auto nu știu când trebuie schimbată aceasta și care sunt semnele că bateria nu funcționează eficient.
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Alertă în California! Virusul rar care a ucis-o pe soția actorului Gene Hackman a cauzat alte 3 decese
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
observatornews.ro
Temperaturi de Polul Nord în România, cu două săptămâni înainte de Paşte. A nins puternic, iar zilele următoare sunt anunţate chiar şi -12°C
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
De la prieteni la iubiți. Trei zodii care se îndrăgostesc de un amic bun
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Horoscopul iubirii pentru aprilie. Zodia care cade în capcana dragostei, va fi orbită de partener
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`