Mulți șoferi încalcă o regulă importantă de parcare! Parcarea pe trotuar poate aduce șoferilor, în 2025, sancțiuni drastice. Posesorii auto trebuie să țină cont de Codul Rutier actualizat și de hotărârile autorităților locale. Amenzile sunt uriașe pentru cei care fac asta.
Mulți șoferi încalcă o regulă importantă de parcare!
Parcarea pe trotuar, deși este convenabilă pentru unii șoferi, poate atrage amenzi usturătoare și chiar ridicarea mașinii și asta pentru că trotuarele sunt destinate exclusiv pietonilor, iar ocuparea acestora cu vehicule reprezintă o problemă tot mai frecventă în orașele aglomerate. Conform Codului Rutier 2025, parcarea pe trotuar este permisă doar dacă există semnalizare care să autorizeze acest lucru, iar dacă nu este lăsat un spațiu suficient de trecere pentru cei care circulă pe jos, poliția îl poate amenda pe șoferul care a parcat.
Poliția aplică sancțiuni drastice în 2025 pentru parcarea autovehiculului pe trotuar:
- 4-6 puncte de amendă dacă un vehicul obstrucționează total circulația pietonilor (810 – 1.215 lei)
- 3-4 puncte de amendă dacă nu este păstrat spațiul minim pentru pietoni (607,5 – 810 lei)
Conducătorii auto care parchează mașina pe trotuar trebuie să știe care sunt situațiile în care pot fi amendați. Dacă nu există indicatoare care să permită parcarea pe trotuar, aceasta este interzisă automat. Dacă parcarea obstrucționează accesul pietonilor sau persoanelor cu dizabilități, atunci parcarea pe trotuar este interzisă. Pentru a evita o amendă pentru parcare neregulamentară, întotdeauna e indicat ca șoferul să lase mașina doar în zonele amenajate special, într-o parcare publică sau într-una privată. În cazul în care situația impune parcarea mașinii pe trotuar, trebuie lăsat un spațiu de cel puțin un metru pentru pietoni și nu se va parca mașina în aproprierea intersecțiilor sau a trecerilor de pietoni.
Sancțiuni și pentru cei care parchează mașina în fața blocului sau a casei
Șoferii români trebuie să știe că se poate da amendă pentru parcarea mașinii în fața casei sau a blocului, dar în anumite situații. Unii proprietari de case care au curte instalează semne de interdicție pe gardurile lor pentru a preveni parcarea vehiculelor pe trotuarul din fața locuinței. Cu toate acestea, legea spune că trotuarul din fața unei locuințe este considerat domeniu public, nu proprietate privată. Persoana care plătește impozit la primărie pentru un loc de parcare are dreptul să utilizeze spațiul respectiv, dar și atunci numai pe o zonă special delimitată. Șoferii români trebuie să știe că este legal să pună un semn de parcare interzisă doar în dreptul ușilor de garaj sau a porților de acces. Nu în dreptul zidurilor clădirii, a balconului sau a gardului din jurul curții. În caz contrar, proprietarii care fac asta vor fi amendați.
„Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.” „Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană.”, se precizează în lege.
Regulile de parcare sunt stabilite de consiliile locale și pot varia de la o zonă la alta a țării. Cert este că șoferii trebuie să respecte câteva reguli stricte dacă își parchează mașina pe trotuar. În caz contrar, riscă să fie sancționați.
Handicapatilor, sunt strazi printre blocuri pe care daca nu parchezi pe trotuar, ci la bordura, nu se mai poate circula pentru ca practic se blocheaza strada. Ce sa faca proprietarii ? Sa-si ia masina in casa? Blocurile sunt atat de apropiate incat nu sunt spatii care sa poata fi folosite ca sa se amenajeze parcari.
ce amenzi si ce sanctiuni daca pe strada otilia cazimir unde e sediul politiei rutiere masinile sunt parcate pe trotuare de nu poti sa iesi cu un copil pe strada,ce sa mai vorbim de strazile dintre blocuri sau case vezi str zlataus pe unde nu poate intra salvarea sau masina de la salubris,sau vreo masina de pompieri.Bine ca fac greve politistii si cer drepturi,noi oamenii ce sa mai cerem si cui.