Prima pagină » Actualitate » Mulți șoferi fac acest gest în trafic! Conducătorii auto riscă să fie sancționați de poliție
Mulți șoferi fac acest gest în trafic! Conducătorii auto riscă să fie sancționați de poliție

Mulți șoferi fac acest gest în trafic! Conducătorii auto riscă să fie sancționați de poliție

29 aug. 2024, 10:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Mulți șoferi fac acest gest în trafic! Este vorba despre cei care folosesc frecvent flash-urile mașinii pentru a transmite mesaje celorlalți participanți la trafic. Codul Rutier actualizat în 2024 stabilește că este interzis să dai flash-uri în trafic. Conducătorii auto riscă să fie sancționați de poliție dacă fac asta.

Mulți șoferi fac acest gest în trafic!

Șoferii dau semnale luminoase folosind faza lungă pentru a transmite diverse mesaje altor participanți la trafic. Flash-urile și claxonul sunt două dintre cele mai întâlnite metode de comunicare folosite de șoferi. Mulți conducători auto nu țin cont de faptul că este ilegal să folosești flash-urile în trafic, fiind considerat un gest agresiv. Cei care încalcă această regulă pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor. Această abatere rutieră se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 330 sau 495 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare. Nu vei fi amendat dacă dai flash-uri pentru a semnaliza un pericol sau pentru a permite altui șofer să intre în fața ta.

Unii șoferi au un comportament agresiv în trafic și îi deranjează pe ceilalți participanți. Gesturile violente ale celor care nu își țin nervii în frâu la volan se sancționează cu amenzi drastice, conform Codului Rutier. Cea mai mare amendă care se poate aplica celui care înjură, jignește sau arată gesturi obscene, se ridică la 3.300 ce lei.

,,Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic.”

De asemenea, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă să fie sancționați. Se dă amendă de 3300 de lei pentru cei care nu respectă regula și nu curăță mașina înainte de a pleca la drum.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.

Ce mesaje transmite un șofer atunci când folosește flash-urile mașinii

Când un șofer dă flash-uri, poate transmite 4 semnale:

Flash-urile din spate, la semafor te avertizează că trebuie să avansezi. Când se face verde la semafor, cel aflat în spate poate da flash, ca să-ți atragă atenția că trebuie să te pui în mișcare.

Flash-urile din spate, în mers, le vei întâlni, în general, pe drumurile care au două benzi pe sens, iar tu circuli pe banda a doua. Acest semnal reprezintă o solicitare de a trece pe banda întâi.

Flash-urile din față, în mers, te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă. De asemenea, poate fi un avertisment că urmează un pericol.

Flash-urile din față, în intersecție, reprezintă permisiunea pe care ți-o dă cel din sens opus de a intra în intersecție, în fața lui. Sau de a vira prin fața lui, fiind dispus să reducă viteza sau să oprească pentru a te lăsa să treci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *