Prima pagină » Local » Mulți ieșeni le poartă de fiță! Ce spun specialiștii?

Mulți ieșeni le poartă de fiță! Ce spun specialiștii?

25 mai 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Dinții strâmbi, pe lângă disconfortul estetic pe care îl provoacă, reprezintă și un punct de plecare pentru afecțiunile dentare de mai târziu, respectiv caria dentară, boala parodontală și, în final, pierderea dinților. Deși la prima vedere am putea crede că mulți ieșeni poartă aparatul dentar doar de fiță, medicii ortodonți sunt de altă părere, anume că, în peste 90% din cazuri, aparatul dentar este o necesitate.

Oricine își dorește o dantură frumoasă și sănătoasă, de aceea, trebuie să înțelegem că îndreptarea dinților este un lucru foarte important, care nu trebuie tratat ca un simplu moft, ci ca o necesitate. Dinții strâmbi reprezintă un punct de plecare pentru o mulțime de afecțiuni dentare și nu numai. De asemenea, un zâmbet cu dinții strâmbi poate afecta considerabil aspectul fizic și stima de sine a oricărui individ, cu atât mai mult în cazul copiilor și al tinerilor.

Mulți ieșeni le poartă de fiță! De la ce vârstă se recomandă purtarea aparatului dentar

o imagine cu un tratament ortodontic la un pacient adult

Oricine își dorește o dantură frumoasă și sănătoasă, de aceea  trebuie să înțelegem că îndreptarea dinților este un lucru foarte important, care nu trebuie tratat ca un simplu moft, ci ca o necesitate

Aparatul dentar este singura soluție medicală de îndreptare a dinților, iar acest tratament nu ține cont de vârstă.

„Soluția tratamentului de îndreptare a dinților cu aparat dentar este ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cu toate acestea, intervenția timpurie scade șansele pacienților de a se expune la probleme dentare, precum cariile, acumularea de tartru, dureri de cap, probleme digestive și deteriorarea osului care susține dinții.  Medicii specialiști ortodonți din cadrul clinicilor DENTESSE recomandă vârsta de 7 ani ca fiind ideală pentru a realiza prima vizită la medicul ortodont. De ce? Pentru că acum încep să cadă dinții de lapte, iar medicul dentist poate urmări modul în care vor erupe dinții permanenți, având în vedere postura și poziția acestora”, au declarat medicii din cadrul Clinicilor DENTESSE.

În cele mai multe cazuri, purtarea aparatului dentar nu este o fiță, ci o necesitate atât pentru adulți, cât și pentru copii. Cei mai tineri pacienți care se adresează medicilor ortodonți ieșeni sunt copiii de 5-6 ani, care se confruntă cu căderea dinților de lapte. La polul opus, la ortodont se prezintă și persoane de peste 50 de ani, care își doresc corectarea danturii.

„Aparatele dentare cu siguranță nu sunt un moft, în proporție de 90% din persoanele care aleg să se poarte chiar au nevoie de ele. Există însă și pacienți care se adresează medicilor ortodonți pentru minime modificări  estetice în special la nivelul grupului frontal, în acest caz am putea spune, la prima vedere, că este vorba despre un moft, dar dacă analizăm toate elemente, am vedea că nici în acest caz aparatul dentar nu este un moft” a declarat dr. Cătălina Dănilă, Clinica „Dr. Acatrinei“.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de aparate dentare

o echipa medicale din cadrul Clinicilor Dentesse

Atât copiii, cât și adulții cu dinții înghesuiți se supun apariției unor grave probleme dentare cum sunt cariile, deoarece persoanele cu dinții înghesuiți sau strâmbi, vor avea sigur și probleme  în realizarea corectă a periajul dentar

Începând cu vârsta de 4 ani, la copii este recomandat a se purta trainerul dentar, întrucât ajută la dezvoltarea corectă a danturii. Este un aparat sub forma unei gutiere, care elimină obiceiuri vicioase precum împinsul dinților cu limba, respirația pe gură în timpul somnului și scrâșnitul dinților. De asemenea, acesta protejează dinții copilului de carii.

Aparatul dentar mobil este o opțiune de tratament pentru prevenirea problemelor de poziție a dinților, recomandat în jurul vârstei de 7 ani, odată cu erupția dinților definitivi. Corectează mușcătura și creează spațiu dinților prin lărgirea arcadei dentare.

Aparatul dentar metalic este cea mai populară soluție și se aplică în cazul în care copilul este mai mare, iar dinții strâmbi nu mai pot fi corectați cu trainer dentar și aparat dentar mobil. Este un aparat dentar fix, care vine ca soluție pentru anomaliile dentare complexe. În general, copiii de vârste mai mici îl preferă, pentru că poate fi personalizat cu elastice colorate. Aparatul dentar ceramic și aparatul dentar de safir sunt alternative mai discrete estetic, dar sunt și destul de costisitoare, astfel că se consideră că mulți ieșeni le poartă de fiță. Datorită materialelor din care sunt confecționate, aceste aparate sunt mai puțin vizibile și oferă un confort sporit la purtare.

 Clinica dr. Acatrinei din Iasi

Aparatul dentar mobil este o opțiune de tratament pentru prevenirea problemelor de poziție a dinților, recomandat în jurul vârstei de 7 ani, odată cu erupția dinților definitivi. Corectează mușcătura și creează spațiu dinților prin lărgirea arcadei dentare

Ce probleme pot determina dinții strâmbi

un copil care poarta aparat dentar

Începând cu vârsta de 4 ani, la copii, este recomandat a se purta trainerul dentar, întrucât ajută la dezvoltarea corectă a danturii. Este un aparat sub forma unei gutiere, care elimină obiceiuri vicioase precum împinsul dinților cu limba, respirația pe gură în timpul somnului și scrâșnitul dinților

Atât copiii, cât și adulții cu dinții înghesuiți se supun apariției unor grave probleme dentare, cum sunt cariile, deoarece persoanele cu dinții înghesuiți sau strâmbi, vor avea sigur și probleme  în realizarea corectă a periajul dentar. Periuța de dinți și ața dentară nu pot curăța întreaga suprafață a dinților și astfel pot apărea carii interdentare și probleme gingivale. Poziția greșită a dinților cauzează și depunerea de tartru, care poate duce la sângerări gingivale și miros neplăcut în gură. De asemenea, există o legătură strânsă între masticația inegală și durerile de cap.

Dacă ai dantura supraaglomerată sau spații largi interdentare, dinții nu calcă corect unii peste alții. În acest caz, mușchii și articulațiile mandibulei se suprasolicită și provocă astfel durerile de cap. Mai mult de atât, mușcătura imperfectă a dinților împiedică mărunțirea corectă a alimentelor, fapt ce duce la probleme digestive. Un maxilar nealiniat poate cauza stres anormal asupra gingiei, provocând astfel deteriorarea osului de susținere a dinților.  Incapacitatea de a deschide gura în poziția corectă este o cauză a pronunției îngreunate în cazul copiilor. Dacă ședințele cu logopedul nu ajută, alinierea dinților și corectarea mușcăturii sau a maxilarului pot duce la îmbunătățirea vorbirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *