Multe persoane care stau la bloc au acest obicei! Este vorba despre locatarii care gătesc cu ușa apartamentelor deschisă și îi deranjează pe vecini cu mirosul de mâncare. Sancțiunea poate fi primită de locatari în baza legii mirosurilor. Se dau amenzi uriașe pentru gestul banal.
Multe persoane care stau la bloc au acest obicei!
Un obicei aparent banal făcut de cei care stau la bloc le poate aduce sancțiuni drastice. Este vorba despre persoanele care gătesc cu ușa deschisă la apartament și fac miros de mâncare pe toată scara blocului.
Legea mirosurilor se va adresa și persoanelor fizice care stau la bloc, nu doar firmelor sau companiilor, așa cum era legea până acum. Legea mirosurilor prevede sancțiuni cu amendă de până la 30.000 de lei pentru persoane fizice și până la 80.000 de lei pentru firme, pentru nerespectarea prevederilor privind protecția mediului.
Viața la bloc presupune respectarea anumitor reguli pentru buna conviețuire a locatarilor. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Potrivit unei propuneri legislative adoptate în Senat, amenzile pentru cei care tulbură liniștea vecinilor lor ar urma să fie dublate. Cei care folosesc bormașina în afara orelor permise vor fi obligați să plătească cel puțin 1.000 de lei, față de 500 cât este în prezent. Mai mult, persoanele care găzduiesc în propria casă petreceri zgomotoase vor fi amendate cu cel puțin 4.000 de lei. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște.
Ce nu au voie să facă locatarii
Un obicei al românilor care stau la bloc este să scuture din balcon covoarele, păturile sau lenjeriile de pat. Gestul este interzis și se sancționează cu amenzi mari. Unele amenzi sunt de-a dreptul ciudate sau neașteptate, așa cum este și în acest caz. În multe blocuri din România, spălatul covoarelor pe balcon sau scuturatul acestora poate duce la amendă. Acest comportament este considerat deranjant pentru vecini și poate duce la murdărirea geamurilor sau rufelor celor care locuiesc la etajele de jos.
În unele orașe din țară, asociația de proprietari a stabilit reguli clare care interzic astfel de acțiuni. Cei care continuă să scuture covoare sau alte textile de pe balcon riscă să fie amendați, mai ales dacă vecinii depun plângeri. Mai mult, consiliile locale au emis hotărâri pentru menținerea curățeniei și ordinii publice, care includ interdicția de a scutura covoare, rufe sau alte obiecte pe balcon. Locatarii trebuie să știe că sancțiunile pentru încălcarea acestor hotărâri pot ajunge între 200 și 1.000 de lei.
De asemenea, locatarii care fac lucrări de îmbunătățire a blocului pot fi amendați, potrivit legii. Cei care vor să dea cu var în scara blocului, să îmbunătățească fațada blocului sau să amenajeze terasa blocului riscă să primească o amendă de 9.000 de lei, dacă nu au avizele necesare. Una dintre lucrările pe care locatarii de la bloc le fac este să repare terasa și să o amenajeze după bunul plac. Pentru a face această lucrare, trebuie să fie respectați anumiți pași legali. În caz contrar, persoana care face lucrarea va fi amendată. Lucrările de amenajare sau de reparare pot începe în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu și după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de legislația în vigoare. Cei care nu respectă pașii legali vor primi amendă între 4.000 și 9.000 de lei. Se dau amenzi și locatarilor care gătesc cu ușa deschisă la apartament și deranjează vecinii cu mirosul de mâncare. Cei care nu respectă legea pot primi amenzi uriașe.