Prima pagină » Actualitate » Multe fake news-uri în războiul din Ucraina! Populația lumii se află în fața unui flux informațional fără precedent în istoria umanităţii

Multe fake news-uri în războiul din Ucraina! Populația lumii se află în fața unui flux informațional fără precedent în istoria umanităţii

08 mart. 2022, 12:45,
în Actualitate

Populația lumii se află în fața unui flux informațional fără precedent în istoria umanităţii. În contextul războiului din Ucraina, oamenii trebuie să-și aleagă cu grijă sursa principală de informare. În massmedia occidentală dar şi în cea din România se poate observa un trend crescător al manipulării. Practic asistăm la primul război transmis în mod live pe canalele media.

Multe canale media din România au o singură direcție în relatarea știrilor. Este cunoscut faptul că un post TV românesc a transmis imagini video dintr-un joc pe calculator și le-a relatat ca și cum ar fi reale. Utilizatorii trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să se informeze din surse media vechi, neutre și care îţi aduc informația din ambele sensuri ale conflictului.

O parte din massmedia mondială şi românească dezinformează

Incă de la începutul războiului din Ucraina massmedia mondială, sau o parte din ea, a avut o campanie autoritară de dezinformare. Unele canalele TV au prezentat informaţii dintr-o parte, pe când celelalte canale TV au oferit puncte de vedere din cealaltă parte a conflictului. Situaţia este una de neacceptat pentru cititorul care trebuie să fie informat corect, cu informație de calitate şi verificată.

Vă redăm câteva informaţii care pot fi considerate ca un mod de dezinformare făcută de mai multe site-uri internaționale:

  1. Un deputat din Germania consideră că NATO este principala responsabilă pentru războiul din NATO. Informația este cu atât mai suspectă cu cât se poate vedea clar faptul că Rusia a început războiul.

Deputat german care consideră că NATO este responsabilă pentru războiul din Ucraina

2. Același parlamentar german consideră că Volodimir Zelenki refuză dialogul cu Rusia. Totuși, este bine știut faptul că președintele ucrainean a făcut în repetate rânduri apeluri la pace și la începerea negocierilor.

Deputat german vorbește despre Volodimir Zelenski

3.  Încă o știre care poate fi considerată falsă este cea în care ucrainienii ar fi aruncat în aer o clădire în care stăteau 200 de civili. Ne punem întrebarea logică: De ce ucrainienii ar ataca o clădire plină cu conaționali?!

Ucrainienii au atacat o clădire plină cu civili din Ucraina.

 

Ce trebuie făcut să evităm situaţia în care putem cădea pradă manipulării

Manipularea/dezinformarea este un atuu pentru marile guverne mondiale şi pentru cei care le controlează. Așadar, manipularea este o unealtă folosită de secole pentru a declanșa emoții colective care duc la revoluții/ schimbări de regimuri sau proteste. În acest context, celebrul Vladimir Volkoff a făcut un manual al dezinformării. Vi-l recomandăm să-l citiți dând click aici.

În fond întreg conflictul iscat în Ucraina este cauzat de lăcomia policienilor care vor resurse, care vor să aibă putere, teritorii noi. Dacă liderii politici doreau cu adevărat binele populației acest război nu ar fi fost declanșat. Singurii care câştiga de pe urma conflictului sunt politicienii în colaborare cu corporațiile din industria de armament din SUA sau alte țări, dar și ”băieții deştepţi” de pe bursă mondială. Iar singurii care suferă sunt copiii, femeile, civilii care fug din calea războiului.

Rusia ar putea să nu mai existe în viitorul apropriat din punct de vedere al teritoriului

Pentru că situaţia din Rusia nu este una roz din punct de vedere economic, lucrurile fiind evidente după ce occidentul a aplicat cele mai duri măsuri din istorie, situația teritorială a Federației stă sub semnul întrebării. Celebrul Henry Alfred Kissinger (fost secretar de stat în timpul președinției lui Richard Nixon și a lui Gerald Ford) a declarat că Rusia se află într-un coşmar din punct de vedere teritorial. Acesta a menţionat faptul că granițele Rusiei sunt practic disputate și de alte civilizații, cum ar fi China, sau lumea musulmană:

O frontieră de 3000 de mile cu China și 1 miliard de chinezi este un coșmar din punct de vedere strategic pentru Rusia. Mai sunt 200 de mile de graniță cu lumea musulmană care este un coșmar ideologic pentru că o bună parte din populația musulmană din Rusia se află la acea graniță. Putem vorbi și despre granița Rusiei cu Europa care este un coșmar istoric datorat a 300 de ani de imperialism rus. a menționat Henry Alfred Kissinger.

Divide et impera: Politica țărilor puternice in raport cu cele mici

Divide et impera este o zicală atribuită refelui Filip al III-lea al Macedoniei care exprima faptul că va dezbină și cuceri cetățile grecești. În concret, zicala este una care este transpusă în realitatea actuală. De exemplu, statele puternice împart în două tabere un stat mai mic, iar apoi susține tabăra care îi oferă ceea ce dorește: resurse, avantaje geopolitice sau avantaje teritoriale. Este cunoscut conflictul din Ethiopia unde guvernul etiopian a denunțat actele SUA de răspândire a dezinformării cu privire la războiul din Tigray.

Ministrul etiopian al Comunicațiilor, Dagmawit Moges, a cerut Washingtonului să nu mai răspândească informații greșite despre Etiopia și războiul său împotriva Tigray. Acest lucru a venit după ce Departamentul de Stat al SUA a emis un avertisment cu privire la potențiale „atacuri teroriste”.  Un alt exemplu este cel în care în Siria există două tabere. Una dintre tabere este finanțată de Rusia, pe când cealaltă este finanțată de Turcia.

 

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024