Var cu bradul, pinul este mai bogat in rasina si are o putere terapeutica mai mare. Mugurii de pin, care apar aproape concomitent cu cei ai bradului, sunt o adevarata colectie de substante vindecatoare. Contin uleiuri volatile cu proprietati antiseptice, antiinflamatorii si expectorante, tanin care reduce durerea si iritatiile, alcooli si rasini cu un efect balsamic in tuse, bronsite si alte afectiuni respiratorii, flavonoizi, vitamina C. In plus, mugurii sunt bogati in acid ascorbic, pinitol si un principiu amar, pinipicrozida.
Proprietati terapeutice
Ceaiul de pin are propietati diuretice, dar si antiinflamatorii si antiseptice ale cailor respiratorii si urinare, iar mugurii de pin sunt un agent cicatrizant. Datorita substantelor active pe care le contine, pinul este eficient mai ales in afectiuni respiratorii, renale si in reumatism. Infuzia din muguri de pin este un bun dezinfectant pentru aparatul respirator, fiind indicata in tratarea bronsitelor cronice si a laringitelor. Un studiu recent a demonstrat ca aceasta infuzie are efecte antispastice, antimicrobiene si fluidifica secretiile bronsice. Deoarece mugurii de pin contin o cantitate importanta de vitamina C, infuzia din muguri este indicata si pentru stimularea sistemului imunitar.
Preparate cu muguri de pin si indicatiile terapeutice
Infuzie din muguri de pin: o lingura de muguri maruntiti la 250 ml apa clocotita se lasa sa infuzeze acoperit 15 minute, se strecoara, se indulceste cu miere de albine si se beau 2-4 ceaiuri calde pe zi, cu efecte in inflamatii ale cailor respiratorii (bronsite, tuse, laringite, traheite), in boli ale aparatului urinar (cistita, pielita, uretrita) si in caz de anemie. Infuzie din cetina de pin: recomandata pentru combaterea reumatismului, gutei si ca factor vitaminizant.
Pentru siropul de pin preparat la rece ai nevoie de muguri recoltati in lunile aprilie-mai, de pe crengile laterale, inainte de desfacere si cand au sub 5 cm lungime. Se dau prin masina de tocat, se pun intr-un borcan de sticla sterilizat, altenativ un strat de doua degete, un strat de miere, si tot asa pana se umple borcanul. Ultimul strat sa fie de miere. Se inchide ermetic si se lasa la macerat la loc racoros doua luni, dupa care se filtreaza si se pune in sticle inchise la culoare. Se pastreaza in loc racoros si intunecos. Se consuma zilnic, cate 3 linguri, intre mese, cu eficienta in astmul bronsic, bronsita, tuse, raceala, guturai, nevralgii, boli de piept, eliminarea mucozitatilor excesive, boli ale aparatului urinar, reumatism. Siropul din pin diluat cu ceai expectorant (o lingura sirop la o cana de ceai) este indicat in afectiunile pulmonare cronice.