Mugur Isărescu a vorbit despre majorările de taxe și impozite.
Într-o conferință de presă de la Banca Națională a României, guvernatorul Mugur Isărescu a făcut precizări privitoare la comunicatul remis de BNR luni, în care se atrăgea atenția asupra incertitudinile care planează asupra evoluției inflației:
„În comunicatul nostru am precizat acest lucru poate cu o terminologie ușor prea tehnică. Am văzut că s-a citit total eronat, că am atenționat Guvernul sau am avertizat Guvernul. Nu e vorba de nicio atenționare a Guvernului și fac această precizare să nu facem știri din știri. Acolo am vorbit de incertitudini la adresa prognozei, a scenariului de bază. Nu că am fi spus noi că atenționăm Guvernul că dacă va majora impozitele crește inflația. Nici nu este adevărat acest lucru. Numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației și anume cele directe, pe consum, accizele și TVA-ul. Celelalte impozite, pe venit de exemplu, pot să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat la creșterea impozitelor pe venituri. Ea duce la scăderea cererii agregat, oamenii câștigă mai puțin și scade cererea agregat. S-ar putea chiar să scadă prețurile, dacă majorezi impozitele pe venit. Nici pe departe nu am transmis noi acest semnal, ci am spus un lucru foarte clar. Noi am spus că această perspectivă a inflației este influențată de incertitudini. Nu știm cum va fi programul, nu știm nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial. Acesta este mesajul nostru corect. Incertitudinile nu înseamnă neapărat creșteri“, a spus Mugur Isărescu în conferința de presă.
Mugur Isărescu, mesaj clar pentru Guvernul Ciolacu
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a transmis un mesaj clar în ceea ce privește impozitarea mediului de afaceri.
Mugur Isărescu a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, de impozitarea mediului de afaceri de Guvernul Ciolacu.
„Considerați în acest moment că din mediul de afaceri ar trebui să se ia cei mai mulți bani?“, a fost întrebat Mugur Isărescu.
„Nu, mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu multe impozite, dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Privilegiile ăstea fiscale sunt cu un scop bine țintit, dar sunt pentru 1-5 ani, însă când depășești 10-15 ani nu mai sunt privilegii, ci devin rente care distorsionează piața și creează și probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea.
Acum înțeleg că unii vor chiar rente viagere. Nu merge! Apropo de mediul fiscal, nu e vorba să-i împovărăm prea mult, dar – să mă exprim așa, cum s-a exprimat fostul premier Theodor Stolojan – treptat, treptat, trebuie să renunțăm la ele. Se negociază greu, însă, pentru că fiecare are electoratul său. Nu spun că se va negocia ușor. Theodor Stolojan a spus în 1992: Negociem până cădem sub masă! Așa a fost. A negociat până a găsit o soluție. Așa și acum. Trebuie negociat și găsită o soluție pentru cea mai bună direcție pentru țară“, a spus Mugur Isărescu.