Prima pagină » Actualitate » Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii! Dosarul a fost înregistrat luni la Curtea de Apel Bucureşti
Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii! Dosarul a fost înregistrat luni la Curtea de Apel Bucureşti

Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii! Dosarul a fost înregistrat luni la Curtea de Apel Bucureşti

16 iun. 2020, 11:37,
George Cristian în Actualitate

Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii sau aşa spune CNSAS. Conform dosarului depus luni, 15 iunie 2020, la Curtea de Apel Bucureşti a fost înregistrat un dosar prin care CNSAS cere în instanţă constatarea calităţii lui Mugur Isărescu de colaborator al Securităţii de dinainte de 1989.

Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii! CNSAS a cerut constatarea instanţei

Conform dosarului depus de CNSAS, Mugur Isărescu este fost colaborator al Securităţii. În comunicatul emis de instituţie, Guvernatorul BNR a fost colaborator şi se cere constatarea legală din partea unei insitutii judecătoreşti, în speţă a Curţii de Apel Bucureşti.

”Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane:-art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naţionale a României, preşedinte, vicepreşedinte de bancă şi membrii consiliului de administraţie din sectorul bancar)-1 persoană”, se arată în comunicatul dat de instituţie după şedinţa de marţea trecută a Colegiului.

Faptul că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii a fost dezvăluit cu ani în urmă

În urmă cu aproximativ trei ani, România Liberă a scris că Mugur Isărescu este fost  colaborator al Securităţii sub numele de cod ”Manole”. Deşi dezvăluirile au făcut înconjurul ţării, la acel momemnt, CNSAS nu avea cum să verifice dezvăluirile din presă. Totuşi, după ce Parlamentul României a modificat legea referitoare la anchetarea Guvernatorului BNR, acest lucru a fost posibil. Până la acel moment, persoanele aflate în funcţii publice înalte erau ferite de anchetă celor de la CNSAS, dar odată cu modificarea legii, acest lucru a fost posibil.

Avocatul Gheorghe Piperea a cerut CNSAS verificarea informatiilro apărute

Unul dintre primele persoane care au cerut CNSAS-ului să verifice veridicitatea informaţiilor a fost avocatul Gheorghe Piperea. Acesta, printr-o asociaţie, a cerut CNSAS să stabilească dacă Mugur Isărescu a fost sau nu colaborator al Securităţii. E de remarcat faptul că persoanele care încă au funcţii publice au fost, în paralel, şi colaboratori a-i Securităţii. Nu este normal ca într-un stat democratic să mai existe ‘capuse’ care au colaborat cu Securitatea în funcţii publice, mai ales când acele funcţii publice sunt numite nu votate de populaţie.

Mugur Isărescu a fost recrutat de pe vremea când era student la Academia de Ştiinţe Economice

Conform unor informaţii apărute în presă, Mugur Isărescu a fost recrutat de Securitate încă din anul 1971 pe vremea când acesta îşi finaliza studiile de la Academia de Ştiinţe Economie. În acelaşi an a fost angajat la IEM. Istoria acestui Institut a intrat în atenţia publică după ce ziarul România liberă a publicat documente din care reiese că, pe vremea când era angajat la IEM, Mugur Isărescu a semnat note informative sub numele de cod „Manole”.

Într-o „notă“ din septembrie 1986, sursa „Manole“ vorbește despre un eveniment care i s-a întâmplat chiar lui. Cu această ocazie, „Manole“ își menționează adresa de domiciliu: strada Miron Constantinescu, nr. 33, blocul Z11. Într-un alt document al Securității, datat 1979, aceeași adresă îi este atribuită unui angajat al IEM identificat cu numele real: „Isărescu Constantin Mugurel (…), domiciliat în București, Str. Miron Constantinescu nr. 33, bl. Z11“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`